Tupakka






> Tupakkakasvi

> Tupakka ja terveys

> Tupakkariippuvuus

> Irti tupakasta

> Tupakkalaki

> Ympäristö




> Miksi tupakoimme?

> Tupakoinnin historia

> Tupakointitekniikat

> Nuoret ja tupakka

> Savukkeet

> Itse käärittävät

> Nuuska

> Sikarit

> Piipputupakka

> Tupakkaidolit

> Tupakkamainonta

> Tupakan kasvatus

> Kivaa ja linkkejä












TAKAISIN ALOITUSSIVULLE Osallistu keskusteluun Lue kommentit

[Andeilta Amerikkaan] [Euroopasta maailmalle] [Savuke keksitään] [Maailmansodat] [Nuorisokulttuurin synty] [Tappava tupakka] [Uudet markkinat] [Tupakka tänään]


Lääke, nautintoaine, vieraiden vaikutteiden tuoja... Savuinen uutuus herätti levitessään monia reaktioita.
 
Amerikan mantereelta tupakkakulttuuri levisi 1550-luvulla Euroopan hoveihin. Ylimystön keskuudessa tupakkaa pidettiin parantavana aineena ja sillä oli lääkkeen asema. Pian tupakka oli yleistä Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä.

Vaikka tupakkaa yleisesti pidettiin lääkkeenä, omaksui yksi kansakunta tupakalle täysin toisenlaisen käyttötarkoituksen. Englannissa tupakkaa alettiin käyttää yksinomaan nautinnon vuoksi. Tupakka ja piiput levisivät nopeasti ympäri Brittein saarta, jossa varsinkin varakas yläluokka kehitti tupakoinnin ympärille kokonaisen kulttuurin. Toinen toistaan hienommat rasiat, piiput ja muut tupakointivälineet olivat arvossaan. Täydellisten savurenkaiden puhaltamisesta ja muista tempuista tuli taidetta.

Merimiesten mukana tupakka alkoi levitä ympäri maailmaa. Genovalaiset ja venetsialaiset merimiehet veivät tupakan Lähi-itään, espanjalaiset ja portugalilaiset Afrikkaan ja Aasiaan. Koko maailmassa tupakan ainoana tarkoituksena alettiin pitää mielihyvän tuottamista. Muslimeille tupakka oli tervetullut sallittu huume, jota Koraani ei kieltänyt.

30-vuotinen sota levitti tupakan lopulta myös jokaiseen Euroopan kolkkaan. Hollantilaiset olivat erityisen innostuneita tupakanpoltosta, ja heidän mukanaan tapa kulkeutui Ruotsiin ja sieltä muualle pohjolaan.

Ajan myötä tupakoitsijat joutuivat kuitenkin osassa maailmaa vaikeuksiin. Venäjän ensimmäinen Romanovien sukuun kuulunut tsaari kieli valtakaudellaan (1613-1645) tupakan. Osassa islamilaista maailmaa despoottihallitsijat katsoivat tupakan Koraanin vastaiseksi ja Japanissa polttaminen kiellettiin, koska se nähtiin ulkomaisten vaikutteiden tuojana. Kiinassa säädettiin vuonna 1640 kuolemantuomio rangaistukseksi tupakan käytöstä.

articles :
BBC
No such thing as 'safe cigarettes' !

BBC
Tobacco chemical brain drug hope

CNN
China mulls cigarette ad ban

ASH
Bhutan aims to be first smoke-free nation

Forest
Fag end finale: Jo Jo a go go...

Pressconnects
Profits went up in smoke after ban

Vihreä Lanka
Tupakka tuomiolla

Verkkouutiset
"Tupakka verrattavissa heroiiniin"

Jippii!
Raid selvisi nuhteilla piilomainonnasta









[site réalisé avec spip v1.6]