vzw

Informatie voor de jongere over de vzw

Alles wat de jongere moet weten

Een tipje van de sluier ?

Misschien verblijf je nu nog thuis, zit je in onthaal- of observatiecentrum… en wordt er een overgang overwogen omdat er een oplossing moet komen voor de moeilijke situatie waarin je verkeert.
Dit alles wordt besproken met je consulent van de Jeugdrechtbank of van het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg, je ouders en jijzelf. Als een verder verblijf thuis op dit ogenblik niet kan, moet er naar een andere oplossing worden gezocht. Mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld: een dagcentrum… en ook een begeleidingshuis.

Ongetwijfeld zit je als jongeren met heel wat vragen rond een begeleidingshuis. ‘Wat is het?’, ‘Hoe werkt het?’… Daarom proberen we hieronder wat meer uitleg te geven rond onze werking.

Wie zijn wij?

We zijn een klein begeleidingshuis voor 13 jongens tussen de 12 en de 20 jaar. We hebben een leefgroep (waarbij je samenwoont met meerdere jongens in één groot huis), een trainingscenter voor kamerwonen (waar je apart in een studio woont) en daarnaast organiseren we voor de oudste jongeren begeleid zelfstandig wonen. In de leefgroep verblijven gemiddeld 9 tot 10 jongens, in het trainingscenter kamerwonen 2 tot 4 jongeren en in BZW 1 tot 2 jongeren. Starten in het trainingscenter kamerwonen en/of begeleid zelfstandig wonen kan rond je zeven-  naar achttiende. Meer uitleg hieromtrent kan je vinden onder de link: werkvormen.

Naar boven

Hoe verloopt een begeleiding?

Er wordt met een proefdag gestart. Gedurende een ganse dag kan je de andere jongeren en begeleiders beter leren kennen. 's Avonds volgt er een gesprek waarbij je allerlei vragen kwijt kunt en waar we polsen naar je motivatie om een begeleiding bij ons aan te vatten.

Daarop volgt een intake gesprek. Dit is een kennismakingsgesprek waarbij we onszelf voorstellen. We zoeken uit hoe jouw problemen in elkaar steken en we trachten daarvoor een gepaste oplossing te vinden. Dit gesprek gaat normalerwijze door samen met je ouders en je jeugdconsulent of met iemand van het observatiecentrum.

Naar boven

 

Indien er wordt ingestemd met een begeleiding,  wordt in overleg met je ouders en je consulent een opnamedatum afgesproken. Hierna start de eigenlijke opname.

De eerste dag:

De eerste dagen word je door ons geholpen om je papier correct in te vullen, je naar wens te installeren, je materiaal uit te pakken en nog zoveel meer. De eerste twee dagen ga je niet naar school of uit werken. Zo krijg je de kans om wat tot jezelf te komen. 

 

Toch moet er na dit rustmoment verder gewerkt worden. Jouw individuele begeleider (iemand die je speciaal opvolgt) kan je daarbij helpen. Ongetwijfeld zijn er een aantal werkpunten die we samen moeten opvolgen. Deze zijn ook reeds besproken bij het intakegesprek. Deze werkpunten zullen tijdens je begeleiding de rode draad vormen.

 

De volgende dagen:

Het leven in groep kan voor jou een eerste ervaring zijn. Toch denken we dat dit gebeuren aangenamer wordt indien iedereen zich houdt aan enkele spelregels. Bijvoorbeeld het hebben van respect voor materiaal van anderen,  respect voor familie en vrienden, respect voor ieders verleden, respect voor andermans lichaam, de seksuele geaardheid, de geloofsovertuiging, de politieke overtuiging, respect voor zijn ras, cultuur of taal…

 

Om de vijf weken is er in de leefgroep een vergadering waarbij een aantal zaken worden besproken met alle jongens samen. Jouw stem is daar ook zeer belangrijk. 

 

Een hobby hebben of er een nieuwe zoeken en je vrije tijd zinvol invullen is iets dat je ook later van pas zal komen. Naast TV-kijken zijn er nog heel wat andere mogelijkheden. Een jeugdbeweging, sport, lezen, muziek…

Naar boven

 

  • Zakgeld: Zakgeld: Je krijgt vanuit de instelling per maand een bedrag toegewezen volgens je leeftijd. 
  • Voeding: We eten voornamelijk samen. Er is steeds voldoende variatie en afwisseling in de voeding zonder dat we een vijfsterrenrestaurant willen zijn. 
  • Dagelijks leven: Tijdens de gewone werkdagen wordt er school gelopen. Sommigen gaan werken al dan niet met een leercontract of ze nemen deel aan een extern project zoals bijvoorbeeld bij een zorgboer.
  • Uitgaan: echt uitgaan kan vanaf 16 jaar.

Contact met ouders en familie vinden we heel belangrijk. Regelingen voor in het weekend en de vakantie of eventuele problemen, worden samen met jijzelf en je ouders besproken. Je kan iedere avond naar je ouders bellen, of zij kunnen jou opbellen. Tevens kunnen ze op bezoek komen.

 

Bezoek van vrienden en vriendinnen kan zeker, maar enkel indien zij zich ook aan de regels van het huis houden. Na toestemming van de begeleiding.

Het bezit, het gebruik en het verdelen van drugs (ook softdrugs), is in geen geval toegelaten.

Dossier en verslag:

Tijdens je begeleiding wordt er eerst een handelingsplan opgemaakt en telkens na een periode van zes maanden, een evolutieverslag. Deze documenten worden steeds met jou besproken en je kan er steeds je eigen mening over geve. Zo kunnen we ons nog beter op jou afstemmen met een gepaste begeleiding. Als je een klacht hebt kan je dit melden aan een van de begeleiders of aan de directie.

Er wordt van iedereen een dossier bijgehouden (met daarin ook de evolutieverslagen). Alle jou gegevens die in dit dossier zijn opgeslagen, kan je opvragen en indien nodig verbeteren. Dit enkel voor de documenten die in ons begeleidingshuis “ ’t Groot Hersberge ” zijn opgemaakt.

Naar boven

De toekomst?

Je zal wellicht tijdens je begeleiding vragen hebben over je toekomst. Veel daarvan zal te maken hebben met de evolutie die jij en je ouders doormaken. Deze vooruitgang wordt om de zes maanden besproken met je ouders, je consulent, jijzelf en eventueel de jeugdrechter. Tijdens dit gesprek wordt rekening gehouden met jouw wensen en hoe je ouders dit zien. Eveneens geeft de consulent zijn mening en wordt er gekeken naar wat ons nog te doen staat. Misschien moet er nog verder gewerkt worden binnen onze begeleiding, of kan de begeleiding stoppen ?

Indien er besloten wordt om de begeleiding te stoppen kan er gedurende een drietal maanden nog een beroep op ons gedaan worden. Dit heet dan nazorg 

 

Verder worden alle papieren overhandigd bij het einde van de begeleiding, worden eventueel financiële zaken geregeld en is er, indien nodig, overleg met andere mogelijke hulpverleners.

Naar boven