vzw

Historiek

De bloei van een begeleidingshuis

   1957-1967

In de jaren 1957-1960 werden door de rijkswacht en de politie van de stad Torhout meerdere gevallen van kinderverwaarlozing vastgesteld. De toenmalige Procureur des Konings, tevens voorzitter van het beschermingscomité voor verlaten en verwaarloosde jeugd besloot om in Torhout een plaatselijke afdeling op te richten.

In die periode werden er, volgens de statuten van het beschermingscomité, personen aangesteld als pro-voogd of als vrijwillige medewerker. Deze veldmedewerkers werden vrij vlug geconfronteerd met problemen in verband met plaatsing van minderjarigen. Een poging om met pleeggezinnen te werken kende geen succes. Wegens een tekort aan plaatsingsmogelijkheden werden kinderen en jongeren over het hele Vlaamse land geplaatst. Hierdoor werden kinderen uit één gezin definitief uit elkaar getrokken. Dit was de aanzet om een home op te richten voor jongens van 14 tot 21 jaar. Uiteindelijk werd de wijkschool in de Groenestraat (de huidige locatie) hiervoor gekozen. Tijdens de zomerperiode van 1967 werd het gebouw gehuurd en met behulp van enkele vrijwilligers werden de nodige aanpassingswerken uitgevoerd. Zo ontstond de vzw in de loop van het jaar 1967.

1973

In 1973 werd het gebouw in de Groenestraat aangekocht en werden er ingrijpende veranderingswerken uitgevoerd. Deze uitvoeringen hadden als doel: meer ruimte en comfort voor de jongeren en het inwonende pleeggezin. In 1974 werd de instelling erkend als tehuis voor adolescenten. Dit betekent dat we uitsluitend minderjarigen in residentieel verband konden opnemen.

1990

Door de verlaging van de meerderjarigheid van 21 naar 18 jaar ontstond een nieuw probleem. De eigenlijke hulpverleningsleeftijd daalde automatisch mee en de jongeren moesten vroeger klaar zijn om zich in de maatschappij te integreren. Weliswaar konden jongeren vanaf de leeftijd van 18 jaar vragen om verdere hulpverlening te genieten. Daarom opteerden we in 1990 om te starten met een trainingscenter kamerwonen, afgekort ‘TCK’. We huurden een huis op loopafstand van de instelling en na de nodige aanpassingswerken konden er vier jongens leren op een kamer wonen onder aansturing van een begeleider.

2001

Medio 2001 breidden we onze werking uit met het opstarten van begeleid zelfstandig wonen (BZW). Jongeren konden hierdoor, na hun verblijf in de leefgroep of in het trainingscentrum, verder nog een beroep doen op ons, bij het groeien naar een volledige zelfstandigheid.

Daar het tck-gebouw langzamerhand niet meer aan de huidige comforteisen voldeed werd in 2002 de optie genomen om een nieuwbouw te realiseren voor de kamertraining. Vlak naast de voorziening is er dan ook een nieuwbouw opgetrokken met vier afzonderlijke studio’s..