vzw

De werkvormen binnen de vzw

Er zijn 4 verschillende werkvormen

Leefgroep

De opnamecapaciteit binnen de leefgroep bedraagt maximum 12 jongens. De begeleiding van de jongere gebeurt zowel individueel als in groepsverband. Er ligt een sterke nadruk op een warm basisklimaat, een goede school- en werkbegeleiding, gekoppeld aan een voortdurende aanwezigheid van begeleiding.
In de leefgroep, als tijdelijke verblijfplaats voor de jongere, worden de contacten met het gezin zoveel mogelijk behouden. Er wordt gestreefd om de opvoedingsverantwoordelijkheid van de ouders te maximaliseren. Eenmaal de jongere 16,5 jaar is kan geopteerd worden om over te stappen naar het trainingscentrum kamerwonen (TCK). 

Trainingscentrum kamerwonen (TCK)

Het hulpaanbod voor jongeren (maximaal 4) binnen het TCK is sterk geïndividualiseerd en is gericht op een groeiende verantwoordelijkheid van de jongere zelf. De jongere kan vanaf 16,5 jaar individueel een studio bewonen. Wel is er permanente toezicht. De jongere leert er onder begeleiding, zelfstandig in te staan voor zijn eigen woon- en leefsituatie. Veel aandacht gaat naar het functioneren op het vlak van school en/of werk, vrije tijd, integratie in de maatschappij… Met de betekenisvolle context wordt de dialoog geoptimaliseerd. De jongere kan van hieruit volledig zelfstandig gaan wonen (meerderjarigheid) of tijdens de begeleidingstijd kiezen voor Begeleid Zelfstandig Wonen vanuit de voorziening.  

Begeleid zelfstandig wonen (BZW)

De jongere kan vanaf 17,5 jaar begeleid zelfstandig gaan wonen. Indien de jongere nog geen 18 jaar is, moet er een akkoord zijn met de ouders en de consulent. Indien de jongere 18 is en ouders kan hij daar zelf over beslissen. Het begeleidingsaanbod binnen de BZW-werking (3 jongens) is nog meer geïndividualiseerd en is gebaseerd op een ervaringsgericht traject met een sterke ondersteuning op praktisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Deze begeleiding vindt plaats via wekelijkse contacten.

Nazorg

De begeleiding kan om diverse redenen worden stopgezet. Bijvoorbeeld omdat de leeftijdsgrens van 18/20 of 21 jaar is bereikt, omdat er overgegaan wordt naar een andere hulpverlening of omdat er een terugkeer is naar huis…

Niettemin willen we als voorziening steeds doen wat we kunnen. Dat wil zeggen dat er nog  contact kan worden opgenomen met ons,  dat er kan langs gekomen worden voor een gesprek en nog zoveel meer. We behouden immers het liefst een zo goed mogelijke band met de ouders en de jongeren daarom staat onze deur altijd open.