Devre Elemanları

Direnç                  Bobin

Kondansatör         Diyot
Transformatör       Mosfet

Kontrol Sistemleri

Devreler

Fonksiyoner Yürüyen Işık
Entegreli Stereo FM Verici
100W Amplifikatör
Basit Şifreli Kilit

Sayısal Elektronik

DAC ADC Çeviriciler
Karno Haritası
Sayı Sistemleri
Kaydediciler

Lehimleme Teknikleri

Mesajınız

            ANA SAYFA           ZİYARETÇİ DEFTERİ             LİNKLER             İLETİŞİM           E-MAİL

BOBİN

Endüktans:

Endüktans, akım değişimine karşı koyma özelliğine denir. Her iletkenin bir endüktansı olduğundan bütün devrelerde az veya çok endüktif etki görülür. fakat genel anlamda endüktans olayı bobinler için düşünülür. Bobinin endüktansı diğer bazı faktörlerle birlikte sarım sayısının karesiyle doğu oantılı olarak artar. Nüve olarak manyetik ve manyetik olmayan malzemeler kullanılır. Nüvenin büyüklüğü ve sarım sayısı bobinin endüktansını etkiler. manyetik nüve kullanılmış bobinin endüktansı, hava hava nüveli bobine göre çok büyüktür. nüvenin çapının büyük olmasıyla endüktans değeri artar. bobin boyu ile de endüktans ters orantılıdır. Bobin etrafındaki manyetik alanın sürekli artıp azalıp bobinin endüktansı ile ilgilidir.

Uygulanan gerilim genlik ve yönünün değişimi ile oluşan manyetik alan, bobin üzerinde bir gerilim indükler. Bu gerilim zıt E.M.K. adını alır ve uygulanan gerilime ters yöndedir. Endüktif etki; manyetik alanın, uygulanan gerilimin yön ve genliğinin değişken olması sebebiyle görülür. Bu etkinin görülmesi için bobine AC gerilim uygulanması gerekir. DC gerilimin yön ve genliği değişmeyeceğinden bobinde endüktif etki görülmez.

Endüktans birimi HENRİ'dir. 1 henri; bir bobinde 1 saniyede 1 amperlik akımı değişimi 1 voltluk zıt E.M.K. indükliyorsa o bobinin endüktansı 1 HENRİ'dir. henri büyük bir değer olduğundan askatları olan milihenri ve mikrohenri kullanılır.

Bobin elektrik ve elektronik devrelerde geniş olarak kullanılır. Bobinler sabit ve değişken oalrak yapılırlar. Şok filtresi, empedans elemanı, kuplaj elemanı olarak elektronikte ayrıca rezonans devrelerinde ayar elemanı, faz kaydırma elemanı olarak kullanılır. Yaptığımız açıklamaları özetleyecek olursak;

1. Bobin,v elektrik akımındaki ani değişimlere karşı koyma özelliğine sahiptir.

2. Bobin DC'de çalışırken sadece omik direnç gösterir.

3. Bobinler elektrik enerjisini manyetik alan şeklinde depolarlar. 

 

           ANA SAYFA           ZİYARETÇİ DEFTERİ             LİNKLER             İLETİŞİM           E-MAİL