LA CATEDRAL DEL VI

 

El celler Cooperatiu de l´Espluga de Francolí és l´edifici insígnia dels cellers modernistes de Catalunya. Àngel Guimarà li dedica el sobrenom de " La Catedral del Vi ", fet servir després per molts altres cellers de Catalunya. Fou projectat per Lluís Domènech i Montaner i el dugué a terme l´any 1913 el seu fill, també arquitecte, Pere Domènech i Roure.

Consta de tres naus amb una vella decoració exterior, recentment restaurada. Els contraforts, les columnes i les arcades de l´interior estan disposades de manera que semblen més una intenció decorativa que no una obra arquitectònica. Pocs cellers de Catalunya són tant magestuosos i bells com aquest. La Cooperativa Agrícola de l´Espluga motor de modernitat, hi ha transformat l´interior sense perdre cap dels elements arquitectònics. Els moderns equips conviuen amb la bellesa del recinte. Actualment hom hi pot comprar vi, cava, oli i fruits secs de la cooperativa.

L´espluguí Josep M. Rendé i Ventosa (1877-1925) l´Apòstol del Cooperativisme a Catalunya fou el precursor, en temps de la Mancomunita, de la Cooperativa de l´Espluga i de moltes altres. Fundada el 1905 és una de les societats cooperatives més antigues de Catalunya.

Estadístiques de l´Espluga - El Casal de l´Espluga - La Catedral del Vi - L´Espluga artesana i llaminera - La Cova de Font Major - Museu de Vida Rural - Excursions recomenades - Horaris de trens - L´Espluga en dades i Telefons - Comunicacions per carretera - La conca de Barberà - Mirador de la Pena

index Espluga

menu principal