Türkiye

Turkis~1.gif (6691 bytes)

Turizm
Ekonomi
Tarihçe
Yemekler
Coğrafya
Ulaşım
Nüfus
Kültür
Ö-Telefonlar
Ana Sayfa

email03.gif (2226 bytes)

 

 

Gaziantep Mutfağı (Bazı Yemek Tarifleri için resmi tıklayın)

Gaziantep Mutfağı seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel özel damak lezzetinin zenginliği ile tüm dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik tat ve lezzet veren baharatlar ,salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur.

Gaziantep yemeklerinde tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır. (Haşlama,ızgara ,tava,sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemekleri vb.) Ayrıca yörede yetişen tüm meyve ve sebzeler Gaziantep mutfağında hak ettiği yeri almıştır.

Gaziantep yemekleri 12 bölümde değerlendirilebilir. Bu başlıklar altında değerlendirilebilir. Bu başlıklar altında değerlendirilen yemeklerin bazılarının adları ise aşağıya çıkarılmıştır.

Gaziantep mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, yemekte değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar bol miktarda kullanılmaktadır. Gaziantep yemeklerinde, yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının, ve el becerisinin de payı büyüktür. Gaziantep’te ev hanımlarının olduğu kadar erkeklerinin de yemek yapma konusunda uzmanlığı tartışılmaz bir gerçektir.

Gaziantep yemeklerinin ve tatlılarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, özellikle yurt içindeki büyük yerleşim yerlerinde Gaziantep lokantalarının ve baklavacılarının şöhrete kavuşmasına ve yayılmasına neden olmuştur.

Gaziantep yemekleri 12 bölümde değerlendirilebilir. Bu başlıklar altında değerlendirilebilir. Bu başlıklar altında değerlendirilen yemeklerin bazılarının adları ise aşağıya çıkarılmıştır.

1-ÇORBALAR: Dövmeli Alaca çorba, Yoğurtlu dövme çorbası, Öz çorbası, Püsürük çorbası, Lebe niye çorbası, Pirinç, Şehriye, Mercimek, Tarhana, İşkembe çorbaları.

2- KEBABLAR: Kuşbaşı (Tike) kebabı, Kıyma kebabı, Altı ezmeli kıyma kebabı, Sarımsak ve soğan kebabı, Patlıcan kebabı, Sebzeli kebap, Ayva kebabı, Yenidünya kebabı, Simit kebabı, Ciğer (Cağırtlak) kebabı, Yoğurtlu kebap .

3- ET YEMEKLERİ: Kelle Paça, Et Paçası, Beyran, Şiveydiz, Yoğurtlu patetes, Kabaklama, Doğrama, Borani, Pirpirim aşı, Börk aşı, Sarımsaklı bakla, Sarımsak aşı, Alinazik, Mıcırık aşı, Yoğurtlu soğan yahnisi, Patlıcan musakka.

4- TAVALAR-KAVURMALAR-KIZARTMALAR: Saçma tavası, Sarımsak tavası, Domates tavası, Bakla ve fasulye tavaları, Et kavurması (topaç), Ciğer Kavurması, Et kızartması.

5-KÖFTELER: Yuvarlama, İçli köfte (Kıymalı köfte), Ekşili ufak köfte, Yoğurtlu ufak köfte, Arap köftesi, Yapma, sini köftesi, Çiğ köfte, Mercimekli(Malhıtalı) köfte, Yağlı köfte, İç katması (Kısır)

6- DOLMALAR-SARMALAR VE DOLDURMALAR: Karışık dolma, Biber dolması, Kabak dolması, Firik acur dolması, Zeytinyağlı patlıcan ve biber dolması, Mum bar dolması, Bulgurlu yaprak sarması, Pirinçli ve Zeytinyağlı yaprak sarması, Lahana sarması, Pancar sarması.

7- PİLAVLAR: Özbek pilavı,Havuç aşı, Setli dövme pilavı, İç pilav, Mercimekli pilav, Çağla aşı, Kömeç (Buğulama) aşı.

8- HAMUR İŞLERİ: Lahmacun (Gaziantep Usulü), Peynirli pide, Şekerli-peynirli pide, Topaçlı börek, Yeşil zeytin böreği, Peynir, çökelek, ve lor semseği, Tatar böreği, Şiş börek, Omaç,Pişi böreği, Bazı.

9- ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER: Ötce Bıbbıkiye, Ekmek aşı, Pancar kavurması, Zeytinyağlı kabak içi.

10- PİYAZLAR-SALATALAR ve CACIKLAR: Maş piyazı, Fasulye piyazı, loğlaz piyazı, Patates piyazı, Yeşil zeytin piyazı, Çoban salatası, Domates salatası, Koruk salatası, Patlıcan salatası ve hıyar cacığı.

10- TATLILAR ve PASTALAR: Baklava, Kurabiye, Kırma kadayıf, Fıstıklı kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç Bastık, Nişe helvası, İrmik helvası, Kuymak, Kaygana, Şıllık (Akıtma), Kere biç, Mayanalı kahke, Hedik.

12- BAZI ÖZEL KAHVALTILIKLAR: Katmer, Kaymak, Muhammara, Yeşil zeytin, ekşileme, Dorgambaç ve Tarhana eritmesi.


 19.03.2001

Hazırlayan Dilek Olcay