Türkiye

Turkis~1.gif (6691 bytes)

Turizm
Ekonomi
Tarihçe
Yemekler
Coğrafya
Ulaşım
Nüfus
Kültür
Ö-Telefonlar
Ana Sayfa

email03.gif (2226 bytes)

 




Coğrafi Konum

Coğrafi konum olarak Gaziantep ili Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birleştiği noktada yer alır. Suriye’ye komşu bir sınır ili olan Gaziantep’in büyük bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin batı kesiminde, bir bölümü de Akdeniz bölgesinin doğusunda yer alır. Gaziantep; doğuda Şanlıurfa’nın Birecik ve Halfeti, kuzeydoğudan Adıyaman’ın Besni, kuzeyden Kahramanmaraş’ın Pazarcık, batıdan ise Osmaniye’nin Bahçe ve güneybatısı Hatay’ın Hassa ilçeleri, güneyi ise Kilis il Sınırlarıyla çevrilidir.

gz_nur.jpg (21359 bytes)

Gaziantep toprakları 38-28’ ve 38-01’ doğu boylamlarıyla, 36-38’ ve 37-32 kuzey enlemleri arasındadır. Gaziantep’in yüz ölçümü ise 6216 km2’lik alanıyla Türkiye topraklarının yaklaşık %1’ini kaplar. İl merkezinin denizden yüksekliği 850 metre olmakla birlikte, 250 ile 1250 metre rakımları arasındadır. Yüzey alanının yaklaşık % 52’sini dağlar, % 27’sini ise ovalar kaplamaktadır.

İl sınırları içersine kuzeyden giren dağlar, Araban ovasının batısından il merkezinin batısına uzanır. Güneydoğu Torosların uzantıları olan bu dağlar oldukça düzgün sıralar oluşturur. Bölgenin batısını kuşatan dağlar ise sistemli bir sıra oluşturur ve Gaziantep ilini Hatay-Kahramanmaraş çukurluğundan ayırır. Gaziantep’te sıradağ olarak Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof dağları vardır. Sof dağlarının güneyinde ise Gaziantep Yaylası uzanır. Dülükbaba dağları il merkezinin kuzeybatısında bulunmaktadır. Dülükbaba dağlarının en yüksek tepesi 1250 metre yüksekliktedir. Sof dağlarının Hatay yönündeki uzantıları olan Gani Baba ve Sarıkaya dağları ise yaklaşık 1100 metre yüksekliktedir. Gani Baba ve Sarıkaya dağlarının batı tarafında İslahiye ovası, doğusunda ise İslahiye platosu bulunmaktadır. En yüksek noktası 1050 metre olan Sam dağları Sof Dağları ile Dülükbaba dağları arasında bulunmaktadır. Barak (Doğanpınar), Araban , Yavuzeli ve Oğuzeli ovaları da başlıca önemli ovalarıdır. Fırat ,Nizip çayı, Afrin çayı, Merziman çayı ve Alleben deresi de başlıca akarsularıdır.

 


23.02.2001