Φιλίππου 51 /1ος όροφος,  546 31 Θεσσαλονίκη, κιν.: (+30) 6999 249 000, Fax: (+30) 2310 249 614,
e-mail: sympraxi.thess@yahoo.gr

ΑΡΧΙΚΗ/ ΝΕΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ «ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ο» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Βιβλία

  1. Θ. Παπαζήση, Ν. Χατζητρύφων, Θ. Κτενίδης (επιμ.), Το φύλο και η συμπεριφορά του. Ομοφυλοφιλία- ομοφυλοφοβία, εκδόσεις Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 2004.
  2. Ν. Χατζητρύφων, Θ. Παπαζήση (επιμ.), Το φύλο και η συμπεριφορά του. Οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2007. 
  3. Ν. Χατρητρύφων (επιμ.), Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο. Προσδοκίες και προσεγγίσεις, εκδόσεις Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2008.


1. Το φύλο και η συμπεριφορά του. Ομοφυλοφιλία-ομοφυλοφοβία

Η ομοφυλοφιλία είναι ατομική συμπεριφορά σχεδόν τόσο παλιά όσο περίπου και ο άνθρωπος. Αντίθετα, η ομοφυλοφοβία είναι σχετικά πρόσφατη κοινωνική αντίδραση σε συμπεριφορά άλλων προσώπων.

Οι ομοφυλόφιλοι, ενώ αποτελούν κατηγορία προσώπων τα οποία υφίστανται ακόμη και σήμερα διακριτική μεταχείριση, δεν ανήκουν σε ειδική κοινωνική τάξη ή συγκεκριμένο φύλο, ούτε έχουν την ίδια φυλετική προέλευση ή άλλα κοινά χαρακτηριστικά. Η ιδιαιτερότητά τους αφορά επιλογές που ανάγονται στον ιδιωτικό και όχι στο δημόσιο βίο και θεωρητικά δεν μας αφορούν και οφείλουν να μην ενδιαφέρουν κανένα. Παρόλα αυτά, το κοινωνικό σύνολο, όταν δεν μπορεί να εξακολουθήσει να προσποιείται ότι αγνοεί την ύπαρξή τους, αντιδρά με διάκριση εναντίον τους, ωσάν οι επιλογές αυτές να θίγουν ή να αφορούν τον/την καθένα/μία μας ατομικά.

Με βάση την έκθεση Roth της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων (από τη συντάκτριά της, Γερμανίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Claudia Roth) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την 8.2.1994 ψήφισμα (159 υπέρ, 98 κατά και 18 αποχές) για την ίση μεταχείριση των ομοφυλόφιλων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη του Άμστερνταμ (1.5.1999), στο άρθρο 13 ορίζει: «...το Συμβούλιο... μπορεί να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βασίζονται στο φύλο, τη φυλή ή εθνική καταγωγή, θρησκεία ή πίστη, ανικανότητα, ηλικία ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Το Συνέδριο που οργανώθηκε τον Οκτώβριο 2000 από τη Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε σκοπό να ερευνήσει το πρόβλημα υπό νομική, ψυχολογική, κοινωνική και παιδαγωγική σκοπιά, διότι η ομοφυλοφοβία είναι κοινωνικό φαινόμενο από αυτά που αντιμετωπίζονται με την εκπαίδευση και όχι με τη νομοθεσία. Η νομοθεσία μόνο το πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του περιεχομένου, σαν τις ράγες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συρμού. Αν και πώς θα λειτουργήσει ο συρμός, είναι άλλο θέμα.

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και από τη Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας.

Κατεβάστε από εδώ τα περιεχόμενα του τόμου [pdf].


2. Το φύλο και η συμπεριφορά του. Οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια.

Η δυνατότητα κάθε πολίτη να μπορεί να δημιουργεί τη δική του οικογένεια, έχει καταγραφεί ως Ανθρώπινο Δικαίωμα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (1949).

Όμως, ποια είναι σήμερα η δομή της οικογένειας --θεσμοθετημένης ή μη-- και ποιο το περιεχόμενό της; Περνώντας από τις σχετικά πρόσφατες οικογένειες τριών γενεών (παππούς/γιαγιά, γονείς, παιδιά), στις οικογένειες δύο γενεών (γονείς, παιδιά), καθώς και στις μονογονεϊκές οικογένειες, εμφανίστηκε παράλληλα η οικογένεια από ζευγάρια του ίδιου φύλου (με ή χωρίς παιδιά). Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και σε άλλες ηπείρους), αυτή η νέα μορφή οικογένειας ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποιήθηκε μέσω του γάμου ή ενός συμβολαίου συμβίωσης, σε εφαρμογή της προτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τα κράτη-μέλη του το 1994.

Στον τόμο αυτό αναλύονται από ειδικούς επιστήμονες το ενδιαφέρον των ομοφυλόφιλων πολιτών για τη νομική αναγνώριση της οικογένειας που αποτελείται από ομόφυλα ζευγάρια με ή χωρίς παιδιά, τα νομικά προβλήματα που προκύπτουν, τα συναφή ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και η θεωρητική προσέγγιση και ο αγώνας των εκφραστών των ίδιων των ομοφυλόφιλων πολιτών.

Πρόκειται για τα πρακτικά του δεύτερου διεπιστημονικού συνεδρίου, που διοργάνωσε η Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας στο διήμερο 12-14 Μαΐου 2005, στο Ολύμπιον (αίθουσα Παύλος Ζάννας) στη Θεσσαλονίκη.


Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και από τη Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας.

Κατεβάστε από εδώ τα περιεχόμενα του τόμου [pdf].


3. Η ομοφυλοφιλία στον κινηματογράφο. Προσδοκίες και προσεγγίσεις

Κατά τη δεκάχρονη ενασχόλησή της με το ετήσιο «Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών» και τις Παράλληλες Εκδηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη, η «Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας» συγκέντρωσε απόψεις ειδικών σε θέματα σκηνοθεσίας, κριτικής κινηματογράφου, ηθοποιίας, κοινωνικής και ψυχολογικής έρευνας, επιστημολογίας και μεθοδολογίας. Το 2007 καταγράφηκε μέσα ερωτηματολογίων η αντίληψη ελλήνων και ξένων σκηνοθετών που παγήγαγαν ταινίες ομοφυλοφιλικής, αμφιφυλοφιλικής και τρανσσεξουαλικής θεματολογίας, καθώς και των ομο-/αμφι-/ και τρανσσεξουαλικών θεατών, σε θέματα που απασχολούν αυτή την κοινωνική ομάδα. Η ανάλυση αυτής της καταγραφής επιθυμεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στο σχεδιασμό του ασχολούμενου με την παραγωγή ταινιών, τη διοργάνωση κινηματογραφικών εκδηλώσεων, αλλά και την κριτική θέαση αυτών των ταινιών.

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και από τη Σύμπραξη Κατά της Ομοφυλοφοβίας.

Κατεβάστε από εδώ τα περιεχόμενα του τόμου [pdf].



ΑΡΧΙΚΗ/ΝΕΑ | ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ/ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | ΣΥΝΕΔΡΙΑ | ΒΙΒΛΙΑ | ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ | | ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ο | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ | ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ