jeg

Lorenz Khazaleh's side

... om antropologi, media, Nord-Sør, miljø og globalisering



Denne siden blir ikke lenger oppdatert. Den nye siden befinner seg her: www.lorenzk.com. Alt innhold er flyttet dit.

Yahoo har annonsert at de skal legge ned Geocities i løpet av sommeren/høsten 2009. Dette betyr at alle geocities-sidene, inkl. denne her, vil forsvinne fra nettet.





Velkommen! Her ser du en oversikt over alle tekster. I margen til høyre er det linker til nyheter og tekster. Det fins egne seksjoner om innvandring og globalisering og en side med tekster på tysk. Gjerne gi meg tilbakemelding i gjesteboka.

1.8.04 lanserte jeg www.antropologi.info - et antropologisk nettmagasin med flerspråklig nyhetsklipp, magasin-artikler og linker.



Minoritetspolitikk og etnopolitikk i Sameland

Hovedoppgave i sosialantropologi, Universitet Basel, august 2000

En stor del av problemene mellom majoritet og minoritet skyldes tankegangen om at menneskeheten er oppdelt i forskjellige kulturer. Dette viser jeg i hovedoppgaven min som retter et kritisk søkelys på norsk minoritetspolitikk i Nordnorge og den samiske etnopolitiske bevegelsen (les norsk oppsummering og anmeldelsen av Unni Wikan og hele teksten på tysk).




Også nordmenn er flerkulturelle

» les teksten

» gå til oversiktssida om flyktninger, innvandring og flerkulturelt samfunn


For en mer rettferdig globalisering

» les teksten

» gå til oversiktssida om globalisering


Antropologisk feltforskning blant Hip-Hop-kunstnere

Feltforskningsrapport, inkl. elleve intervjuer med ledende Hip-Hop-kunstnere i Basel (januar 2000), kun på tysk (les oppgaven).


NYE TEKSTER


Hjelper kosmopolitisme?

Hvordan kan vi forhindre diskriminering, religion- og kulturkamper, forebygge ambassade-brenning? Mye er blitt tenkt, sagt og skrevet. I det siste har en gammel ide fått mye oppmerksomhet innen akademia: Kosmopolitismen. I stedet for å oppdra folk til "norske verdier" burde vi heller utdannes til å bli verdensborgere. Et globalt fellesskapet må dyrkes. - les mer (29.3.06 / 4.3.06)


Danske tilstander i Norge

En sint araber truer oss på forsida. "Innvandring er vår tids største utfordring", forklarer bildeteksten. Lenger inne i bladet varsler Ole Jørgen Anfindsen en borgerkrig og Sigurd Skirbekk advarer: "Snart er nordmenn en minoritet i sitt eget land". "Noen ganger er vestlige verdier best", fastslår redaktøren i lederen. Nei, det er ikke utklipp fra FrPs partiavis. Heller ikke fra Human Rights Service sine rapporter. Sitatene stammer fra Dagbladets nye satsing, nyhetsmagasinet Memo. - les mer (24.3.06)



Globalisert folkemusikk

- Sangen er fra Aserbajdsjan! Den aserbajdsjanske tilhøreren er sikker i sin sak. Men slåtten er fra Setesdal og er norsk. Folkemusikk er internasjonal. Musikere fra ulike land samarbeider. Blant annet på Folkemusikkfestivalen i Førde. - les mer (3.8.05)



Skriver rasistisk om tsunamiofre

Skrevet for avisa utrop, 31.1.05

"Kun iført et klede rundt underlivet og amuletter rundt halsen kom de sju stammemennene ut av skogen", skriver Nettavisen. "Et livstegn fra primitive stammer", melder Dagbladet. Sjelden før har norske og utenlandske aviser gitt slike nedlatende og rasistiske karakteristikker overfor urbefolkningsgrupper » les mer (31.1.05)



Hvor mye samhold trenger et samfunn?

Nylig fikk jeg en telefon fra Tyskland. - Nå er det slutt med det flerkulturelle samfunn, sa hun. - Drømmen om det fargerike fellesskapet er brast. Jeg måpte og skjønte ingenting. Så startet jeg nettleseren og klikket meg inn på tyske aviser. Etterhvert skjønte jeg mer. Drapet på filmmakeren i Holland har utløst en hysterisk debatt der politikere og lederskribenter gikk ut og sa at nå er slutt på toleransen. Og alle har begynt å bruke to nye ord: "ledende kultur" og "parallelsamfunn" - les mer (4.12.04 / 25.11.)



10 000 deltakere på Latinamerikas første sosiale forum

Aktivister fra søramerikanske indianersamfunn har satt sitt preg på Latinamerikas første sosiale forum i Ecuadors hovedstad Quito. Indianske former for demokrati og utvikling ble diskutert og vestlige modeller kritisert. Forumet var viktig for å forene aktivister fra forskjellige land i Latinamerika. Det ble foreslått å organisere et forum for migranter og å styrke samarbeidet mellom alternative mediebyråer - les mer (18.10.04 / 2.9.04)


Riddu Riddu: Liten bygd i Nord-Troms senter for verdens urfolk

Ingen kjendis åpner Riddu Riddu festivalen. Det er langt til nærmeste hotell: Alle må overnatte i telt. Bortsett fra produsenten får ingen av de rundt 60 hjelpere som jobber året rundt for festivalen og de andre 400 frivillige lønn. Likevel klarer bygda å skape et av de viktigste areane for verdens urfolk og huse mer enn 3000 tilreisende fra hele verden. Kanskje mer enn noe annet tiltak har festivalen bidratt at samer, inuitter, maoriene og andre urfolk kan være stolte av sin bakgrunn » les mer (16.10./ 30.7.04)


Transnasjonale liv i Oslo

Bokanmeldelse, skrevet for Utrop og antropologi.info

Hva har gamle damer på Frogner til felles med pakistanske innvandrere? Hvorfor er dans viktig for det tamilske samfunnet i Oslo? Bidrar lønnsarbeid til integreringen av innvandrerkvinner? I boka "Andre bilder av de andre - transnasjonale liv i Norge" ønsker 15 forskere å presentere et annet bilde om innvandring enn det en får gjennom media. » les mer (16.8.04)


Migrasjon mer effektiv enn bistand

En fersk doktoravhandling av den sveitsiske sosialantropologen Alessandro Monsutti viser at flyktninger og arbeidsmigranter bidrar mer til utvikling i hjemlandet enn bistandsarbeidere. Hvis det internasjonale samfunnet vil bekjempe fattigdom, bør det støtte migrasjon, sier han. » les mer (21.6.04)


Å skape et transnasjonalt fellesskap

En antropolog forsker på Attac-bevegelsen

Epost og internett gjør det enklere å opprette fellesskap som ikke stopper ved nasjonale grenser. Sosialantropolog Monica Sydgård Berntsen undersøkte et av dem - den norske greinen av den transnasjonale bevegelsen for en rettferdig globalisering - Attac. Til tross for at Attac Norge er del av en global organisasjon, står typisk norske verdier som det å være folkelig og den norske likhetsideologien sterk - » les mer (18.5.04)


Den skjulte globaliseringen

Om boka "Globalisation. Studies in Anthropology" (2003)

Hva er globalisering? Når McDonalds åpner nye restauranter i Siberia? Når innbyggerne i Papua New Guinea drikker Coca-Cola? Joda. Men det fins også mindre synlige tegn på globalisering. For eksempel når du ikke lenger har lov til å tusle rundt på fiskebruket eller drikke kaffe med flyplassbetjenten i Berlevåg - » les mer (7.4.04)


Hovedstadliv - Er Oslo snill?

Notater etter seks måneder i Oslo

Oslo er ikke snill mot den som kommer intetanende til hovedstaden. Byen ser ned på deg, innflytteren fra bygda. Byen kjefter på deg gjennom høytaleranlegget når du ikke vet at det er i de korte bussene du må vise fram klippekortet ditt, den kjører over deg når du krysser gata godttroende ved grønt lys - » les mer (28.3.04)


Nordmenn, indere og afrikanere sammen mot Coca Cola, Bush og fattigdom

Verdens Sosiale Forum for første gang i India

Hinduer og muslimer spiser sammen frokost, kristne nonner stemmer i en felles sang med tibetiske munker. På Verdens Sosiale Forum i India er det å bli kjent med sidemannen eller sidekvinnen minst like viktig som å høre foredragene til stjernene i bevegelsen for en rettferdig globalisering. » les mer (18./22.1.04)


Passtvang avskaffet - fri innvandring til Norge!

Passkontroll er avleggs. Åpen samferdsel og kontakt med verdenen fremmer utvikling. Derfor kan fra nå av hvemsomhelst reise fritt inn til Norge. Det bestemte Stortingspolitikerne 21. mars 1860. » les mer (23.11.03)


- Klart kan vi forandre verden

Uvanlig optimisme på Globaliseringskonferansen

Det er lett å demonstrere mot Verdensbanken, mot nedlegging av postkontorer og privatisering av kommunale tjenester. Men hva er alternativene? Over 1200 mest unge mennesker diskuterte på Globaliseringskonferansen i Oslo med gjester fra sosiale bevegelser fra hele verden utveier av et mer og mer pengestyrt samfunn. » les mer (10.11.03)


Flyktningungdom som fredsbyggere: Å oppdra de voksne

Flyktninger som bor i Norge er en glemt ressurs i fredsarbeid. Hvordan eksilungdom har bidratt med å gjenoppbygge Afghanistan var et tema på Globaliseringskonferansen 2003 i Oslo. » les mer (1.11.03)


Aceh-konflikten i Indonesia: En innføring i en glemt konflikt

Ikke bare i Midtøsten, også i Tsjetsjenia og Aceh er det kampen om oljen eller gass som er årsak til krig og at tusenvis av mennesker blir drept eller er på flukt. Aceh er den potensielt rikeste provinsen i Indonesia. Men den er det ikke fordi pengene forsvinner 1700 km bort herifra i Jakarta og på kontoene til multinasjonale konserner. Også Norske Aker Kværner er involvert. » les mer (26.10.02, oppdatert 21.12.03)


FTAA / ALCA: Mot verdens største frihandelsområde?

Mer makt til markedet og mindre statlig styring. Bort med høye tollsatser. Bort med nasjonale bestemmelser som miljøstandarder og arbeiderrettigheter hvis de er i veien for maksimering av profitt. Dette er programmet for FTAA eller Alca, verdens største frihandelsområde som skal omfatte 34 land og 800 millioner mennesker, fra Alaska i nord til Chile i sør. Men i verden over øker motstanden. Det kunne også observeres under den siste forhandlingsrunden i Miami den 20.11.03.» les mer (7.4.03, oppdatert 14.1.04)


Konflikten i Kongo: Når engasjement er like ille som likegyldighet

Hvordan kan det ha seg at Afrika framstår som et fattig kontinent når enkelte land som Kongo har nok vannkraft til å forsyne hele Afrika med strøm og nok dyrkbar jord til å brødfø hele kontinentet? » les mer (10.10.03)


Hvordan innvandrere bygde opp Kongsberg

For nesten 400 år siden bodde det flere utlendinger i Kongsberg enn innfødte. Det vakte mindre oppsikt den gang enn det ville ha gjort idag. Norge trengte innvandrerne for å bygge opp nye næringer. Og kontakt med folk fra andre land har nordmenn hatt allerede ganske lenge. » les mer (9.7.03)


Minoritetsungdom: Kult å være ung og eksotisk

Mens de godt voksne innvandrere fortsatt sliter på arbeidsmarkedet og andre områder klarer de unge seg bedre og bedre. ”På utdanningstoppen”, ”Ser lyst på framtida” , ”Bedre enn sitt rykte”, skriver journalister og forskere. Er det blitt kult å være ung og litt ”eksotisk”? Det er påfallende hvordan trenden har snudd. » les mer (15.4.03)


Mer demokrati - mindre fattigdom

Deltakende demokrati i Porto Alegre førte til at leveforholdene for de fattige er forbedret til tross for en forverret nasjonal økonomi. Fattigkvarterene fikk offentlig transport, asfalterte veier og skoler. Det ble også gjort en ende på korrupsjonen. I Porto Alegre bestemmer innbyggerne selv over hvordan byens penger brukes. » les mer (17.3.03)


Menneskebibliotek - Lån en innvandrer!

På et menneskebibliotek kan du låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket. Målet er å få menneskene til å møtes som ellers ikke ville ha truffet hverandre og på den måten utfordre fordommer. Konseptet er utprøvd på Roskildefestivalen 2000 og på festivalen Det unge Norden i Oslo høsten 2002 - begge ganger med stor suksess » les mer (23.3.03)


Med Forsvaret som forbilde

Lurer du på hva integrering er for noe? Ta en titt på Forsvaret. De har ikke bare skjønt hva integrering er men setter denne kunnskapen også ut i praksis. Det skriver Kadafi Zaman i boka "Norge i svart, hvitt og brunt" som kom ut i året 1999. » les mer (22.2.03)


Hva er kultur? Hvordan takle fremmed kultur?

Vi trenger ikke forstå fremmed kultur, men vi må tenke nytt om hva som er norsk kultur og hvem vi har felles kultur med. » les mer (5.2.03)


Når nordmenn er innvandrere

Mange nordmenn i Paris velger det beste av verdier og normer de kjenner fra Norge og det beste fra kulturen de finner i Paris. De gjør til en viss grad valg i forhold til hva de vil tilpasse seg til, skriver sosialantropolog Marit Lønningen i hovedoppgaven sin ved Universitetet i Bergen. » les mer (25.1.03)


Hvor de fattige bestemmer over kommunebudsjettet

Hvordan kan vi bekjempe fattigdom, miljøforurensning, krig og flyktningstrømmer? Fra 23. til 28. januar vil 30 000 delegater fra 5000 organisasjoner fra 121 land drøfte hvordan en verdensøkonomi som er basert på solidaritet istedenfor profittmaksimering kan se ut. Vertsbyen til World Social Forum, Porto Alegre, byr allerede på en løsning. » les mer (19.1.03)


Det finnes alltid mer enn to sider

Kunsten å føre en dialog

Mange diskusjoner og debatter er meningsløse fordi folk snakker mot hverandre og ikke med hverandre. Kanskje, tenker jeg, skulle vi alle få obligatorisk opplæring i kunsten til å føre en dialog. - Dialog er et enkelt men lite brukt middel som også kan forebygge krig og kan skape fred mellom mennesker som har ført krig mot hverandre, sa Steinar Bryn, rektor på Nansenskolen på et foredrag i Sola. les mer (23.12.02)


Hvor er alternativene?

Globaliseringskonferansen i Oslo

Selv om bare få visste det: Fra 28.11.-1.12.02 var noen av de mest kjente forskere og aktivister i bevegelsen for en mer rettferdig globalisering samlet i Oslo. Rundt 1200 mennesker, en stor del av dem i 20årene, diskuterte om privatisering, biologisk mangfold, rettferdig handel, menneskerettigheter etter 11.september, genmat og om alternativene til konsernstyrt globalisering. » les mer (4.12.02)


Også nordmenn er flerkulturelle

I Norge er det et stort konformitetspress. Janteloven må utfordres, øynene åpnes for mangfoldet som finnes. Så lenge en ikke dyrker det kulturelle mangfoldet blant ("etniske") nordmenn vil en ikke lykkes med integreringen av innvandrere og flyktninger. » les mer (21.11.02)


For en mer rettferdig globalisering

Økonomien er globalisert, men ikke politikken. Attac trenger seg inn i dette vakuumet som fraværet av politisk styring av globalisering har skapt. Attacs suksess avhenger av medlemmenes evne til å samarbeide med politiske motstandere. Det skriver Morgenblad-journalist Sten Inge Jørgensen i boka "Attac og globaliseringen." (les mer) (28.7.02) / - nå oppdatert med observasjoner på et møte om Attac i Oslo (5.5.04)


Grunnløse asylsøkere?

Hvor mange flyktninger skal Norge ta imot? Hvorfor er det så mange flyktninger? Det er vanskelig å danne seg en mening når en stoler på norske media. mer (16.10.02)


Konkurranse viktigere enn mangfold?

Nå skjer det igjen: Som hvert år når statsbudsjettet diskuteres går høyrekreftene til angrep mot den statlige pressestøtten. Hvis de får igjennom ennå større kutt enn tidligere kommer det norske medielandskapet til å bli ennå mer ensrettet enn det er allerede. les mer (13.10.02)


Oppskriften til suksess er enkel

Det blir mye diskutert om kollektivtransporten for tida. Ingen er fornøyd med tilbudet, de fleste foretrekker bilen. Som tysker er jeg også oppdratt til at en bil, det må du å ha. Tyskere elsker biler like mye som nordmenn. Så flyttet jeg en steinkast over grensen til Basel i Sveits. Og der var alt annerledes. les mer (01.10.02)


Med buss, båt og tog til fjellet?

Fredag kveld, det skal være fint vær imorgen, jeg er ny i Rogaland, har nettopp meldt meg inn i Stavanger turistforening, det er opplagt hva jeg skal gjøre i morgen. I STF-brosjyren anbefaler de å bruke kollektivtrafikk for å slippe å komme tilbake til utgangspunktet. Jeg som uansett har valgt å leve uten bil holder nå på finne forbindelsene. Det var det jeg var opptatt av de siste to timene. Minst! (les brevet til Jærbladet)


Tekstene er skrevet av Lorenz Khazaleh. Nettsiden ble laget med Ulli Meybohms HTML EDITOR Phase 5. Den norske sida har vært på nettet siden høsten 2002. Optimert for en skjermoppløsning på 800x600. Hostet av Yahoo Geocities Plus.




:NYTT PÅ DENNE SIDA:


:BILDER:


:AKTUELT / NYHETSKLIPP
Et ”nært, tett og godt forhold til USA”? (Kan utanriksministeren verkeleg velja slike ord no? - Berge Furre, Ny Tid 5.11.05)

Hysj! Hører du lyden av bibliotekene som forsvinner i ditt lokalmiljø? (Aftenposten, 5.4.05)

Vannkraft ingen miljøfrelser (Vannkraften er ikke så ren og uskyldig som dens tilhengere tror, men kan gjøre alvorlig skade på klimaet, sier fagfolk til vitenskapsbladet New Scientist - forskning.no, 1.4.05)

Hvem kan styre en globalisert verden? (En av de fremste lederne for vår tids folkebevegelser i den tredje verden er filippineren Nicanor Perlas, som i fjor mottok den alternative fredsprisen etter å ha stoppet 12 atomkraftverk på Filippinene, forhindret giftdumping og bidradd til en korrupt presidents fall - Aftenposten, 16.12.04)

5.4.05 / 3.12.04 OBS! LINKER TIL MORGENBLADET FUNGERER IKKE LENGER! Morgenbladet har fått nye sider og ikke tenkt på de mange webmastere i landet som har linker til Morgenbladet-artikler og ikke oppretta en videresending.

USA forfølger journalister (–Vanligvis er det Kina og Zimbabwe som kaster journalister i fengsel, men nå er liknende overgrep i ferd med å skje i USA - journalisten.no, 12.11.04)

Galtung: - Takk og pris for at Kerry ser ut til å tape! (Professor Johan Galtung feirer ikke seier for George W. Bush. Men den kjente fredsforskeren, som for tida holder til i Japan, tror alternativet ville vært verre for verden - Klassekampen, 4.11.04)

Demokrati i Amerika (Det står att å sjå om valjukset blir like ille som i 2000 eller ikkje. Men uansett treng ingen å innbille seg at presidentvalet i USA representerer noko eigentleg demokrati - Dag og Tid, 23.10.04)

Den schizofrene kampen for Norges omdømme (Mens UD sponser utenlandske journalister for 3,7 millioner årlig for å gi et godt bilde av Norge, sponser UDI journalister for å holde utlendinger vekk. Den «humanitære supermakten» møter seg selv i døren - Morgenbladet, 15.10.04)

- De fleste taper på omstilling (De eneste som kommer ut i pluss er lederne, selv om de har ansvaret for at ting går galt - Aftenposten, 10.10.04)

Kan nettpublikasjoner tilby fornyet forståelse av politikk og samfunn? (Ny Tid, 30.9.04)

- Slipp programvaren fri! (- Hva om det hadde vært slik at du ikke fikk gi bort matoppskriftene dine til venner? - Aftenposten, 15.9.04) / se også Software patents: Brussels threat to our digital freedom (OneWorld.net, 1.9.04)

Tid for samfunnslønn? (Samfunnslønn kan forenkle trygdesystemet og gjøre en rekke stønadsordninger overflødige – slik som økonomisk sosialhjelp, studiefinansiering og kunstnerlønn - Vegard Velle, Le Monde diplomatique, mai 2004) / se også Den truende samfunnslønnen (Norge, med sin rikdom og erfaring som velferdsstat, er blant de få land som kan innføre samfunnslønn - Truls Lie, Le Monde diplomatique, mai 2004)

— For lite trygghet i moderne arbeidsliv (Den grenseløse fleksibiliteten i det moderne arbeidslivet skaper mange utrygge arbeidstakere og forårsaker sykdom og utmattelse - Hamar Arbeiderbad, 22.4.04)

McDonals bruker genmodifisert hønsefor (Greenpeace New Zealand, 21.4.04)

Handelskampanjen for rettferdig handel oppretta (Global.no, 21.4.04)

VIKTIG: Linkene til Dagsavisen fungerer ikke lenger. Avisa har tatt i bruk nytt publiseringssystem og slettet en del artikler. Jeg prøver å finne igjen noen av dem, men det kan ta tid (20.4.04)

Google Mail: Google's Eyes in Your Inbox (On the surface, Google's Gmail appears to offer a great deal. But is it OK for a computer to rifle through your personal correspondence to match up personal e-mail correspondence with targeted ads? An email about a concert might include a link from a ticketing agency - Washington Post, 2.4.04)

Klimaet i Noreg dei siste 1000 åra: Det siste hundreåret har vore det varmaste (Meteorologisk institutt, 18.3.04)

Dropp Cola-produkter! (Coca-Cola har ødelagt livsgrunnlaget for tusener av mennesker i India (Kirkens Nødhjelp, 10.3.04)

Oljefondet shopper i våpen (Statens petroleumsfond har nesten doblet investeringene i verdens største våpenprodusenter. Både investeringene i klasebomber og i atomvåpen øker kraftig - NorWatch, 3.4.04)

Kritisk om Norsk Folkehjelp i Iran (NF rydder kun miner for Norsk Hydro, men ikke for landets innbyggerne. NF tjener godt på det - Fremtiden i våre hender, 18.2.04)

State of the World: Richer, Fatter, Not Much Happier (OneWorld Canada, 9.1.04)

Markedstilpasningen av bibliotekssektoren (Deichmanske Bibliotek i Oslo kutter ut et stort antall tidsskrifter fra 2004. – Det handler om økonomi, sier biblioteksledelsen - Klassekampen, 23.12.03) / se også Hvorfor har vi ikke råd? (Vi har ikke råd til vask på grunnskolene, ikke råd til mat til heimkunnskapen, vi mangler penger til oppvarming av kirker, mangler penger til PC'er på skolene - Aftenposten, 28.11.03)

Universitetenes grunnleggende unyttighet (Til forskjell fra høyskolene skal universitetene nemlig levere ubrukelig kunnskap, det vil si kunnskap som ikke er skreddersydd til et bestemt formål, og som derfor kan brukes til hva som helst - Thomas Hylland Eriksen, Morgenbladet, 28.11.03)

How Benetton colonizes Argentina (To the Mapuche Indians, the Italian clothing manufacturer Benetton is the newest conquistador in 10,000 years of land struggles in Patagonia, CorpWatch, 25.11.03)

The official homecoming of the "war on terror." (The latest tactical and propaganda techniques honed in Iraq have now been used on a grand scale in a major U.S. city - Naomi Klein in The Globe and Mail, 25.11.03)

Folket på Stortinget (Heldigvis har jeg med meg Stortinget i navn og tall. Det er en fascinerende bok, full av skjebner og dunkle gåter - Morten Strøknes i Morgenbladet, 10.10.03)

Slapp av, vi venner oss til dem - Storverk om Norsk Innvandringshistorie nettopp kommet ut (I århundrer har utlendinger vandret inn i Norge. Vi har vent oss til dem alle sammen. Enten fordi de har blitt som oss, eller fordi vi slutter å legge merke til forskjellene, Ny Tid, 30.8.03)

De miljøfiendtlige frokostene (Nationen, 11.8.03)

Amerikansk journalistikk i krise (Vårt Land, 5.8.03) / Krigen mot sannheten (Morgenbladet, 8.8.03)

Communities Reject Coca-Cola in India: water scarcity and polluted water resulting from its bottling operations (CorpWatch, 10.7.03)

The Italian poisoner (Berlusconi is not just another rightwinger; he is a threat to democracy , The Guardian, 5.7.03)

Seven Environmental Activists Honored With Green Nobels (goldmanprize.org, 14.4.03, oppdatert link 10/2003)


irak

USA truer med å invadere Amerika (Morgenbladet, 25.4.03) (litt humor i hverdagen...)

Bush-vitser (oversikt) (politicalhumor.about.com)

Bush blir stadig oftere betegnet som fascist (Dagbladet, 23.11.02) og sammenlignet med Hitler (Klassekampen, 15.2.03) men hva er fascisme? (leksikon.org)



:TEMATISK LINKSAMLING:
nord-sør / globalisering / miljø

Alternativer til konsernstyrt globalisiering (en interessant kommentert lenkesamling av Indymedia Philadelphia)

Oneworld.net Globalisation

Attac Norge

Global.no - den norske ressursside om Nord-Sør-spørsmål

utrop.no - multikulturell webportal

Natur og ungdom

Changemaker

George Monbiots artikkelsamling

Danny Yee: Texts and book reviews

Om Ytringsfrihet verden over - fra Vårt Land

ZMag-magazine

rabble.ca

Chiapasinfo av Latinamerikagruppa

Temasider om globalisering av Solidaritetshuset


antropologi

Thomas Hylland Eriksen

Norsk Antropologisk Forening - nye sider!

AnthroBase - searchable database of anthropological texts

flere linker på antropologi.info



nyheter, media og internett

Internasjonal politikk - nyhetsklipp

Oneworld.net

Yahoo Full Coverage

Guardian World News

Living in the Planet - news from bloggers around the world

Outlook India International

Morgenbladet

taz- die Tageszeitung

Swissinfo - news from Switzerland

NRK Samiradio

Indymedia International

Nyheter fra Iran fra Iranian Girl

Reports from Rafah - Palestine av Mohammed Omer

What Really Happened

Reporters Without Borders

Project Syndicate

Journalisten

Eurozine

Creative Commons - et alternativ til copyright

Blogger

Mozilla Firefox og Thunderbird - alternativ til IE og Outlook

samlet.info - test av webhotell

nyheter om virus fra Symantec



kultur og natur

Astronomical Picture of the Day

Kulturnett Norge

Gåte

Värttinä

Nyhetsklipp av Fortidsminneforeningen

Galleri Munch

Hallingdal Folkemuseum

Kulturstreif Hallingdal

Jæren - kulturhistorie

Norsk historie, online-utstilling av Maihaugen

Norsk Bergverksmuseum

Norsk gruvehistorie og geologi-sider



nyttig


Wikipedia leksikon

Leksikon for det 21.århundre

Caplex nettleksikon

Bokmåls- og Nynorskordboka

Info om alle verdens land av BBC

Land-info av Lonely Planet

Været i Norge

Webcams i Norge

Turtips fra syklister i SLF

Jobbsøk