GLOBALISERING

- egne tekster med linksamling -

Startside / Innvandring og flerkulturelt samfunn / Gjestebok

Denne siden blir ikke lenger oppdatert. Den nye siden befinner seg her: www.lorenzk.com. Alt innhold er flyttet dit.

Yahoo har annonsert at de skal legge ned Geocities i løpet av sommeren/høsten 2009. Dette betyr at alle geocities-sidene, inkl. denne her, vil forsvinne fra nettet.


For en mer rettferdig globalisering

En innføring i globaliseringsdebatten

Økonomien er globalisert, men ikke politikken. Attac trenger seg inn i dette vakuumet som fraværet av politisk styring av globalisering har skapt. Attacs suksess avhenger av medlemmenes evne til å samarbeide med politiske motstandere. Det skriver Morgenblad-journalist Sten Inge Jørgensen i boka "Attac og globaliseringen." (les mer) (28.7.02)
- nå oppdatert med observasjoner på et møte om Attac (5.5.04)

10 000 deltakere på Latinamerikas første sosiale forum

Aktivister fra søramerikanske indianersamfunn har satt sitt preg på Latinamerikas første sosiale forum i Ecuadors hovedstad Quito. Indianske former for demokrati og utvikling ble diskutert og vestlige modeller kritisert. Forumet var viktig for å forene aktivister fra forskjellige land i Latinamerika. Det ble foreslått å organisere et forum for migranter og å styrke samarbeidet mellom alternative mediebyråer - les mer (2.9.04 / 18.11.04)


Å skape et transnasjonalt fellesskap

En antropolog forsker på Attac-bevegelsen

Epost og internett gjør det enklere å opprette fellesskap som ikke stopper ved nasjonale grenser. Sosialantropolog Monica Sydgård Berntsen undersøkte et av dem - den norske greinen av den transnasjonale bevegelsen for en rettferdig globalisering - Attac. Til tross for at Attac Norge er del av en global organisasjon, står typisk norske verdier som det å være folkelig og den norske likhetsideologien sterk - » les mer (18.5.04)


Den skjulte globaliseringen

Om boka "Globalisation. Studies in Anthropology" (2003)

Hva er globalisering? Når McDonalds åpner nye restauranter i Siberia? Når innbyggerne i Papua New Guinea drikker Coca-Cola? Joda. Men det fins også mindre synlige tegn på globalisering. For eksempel når du ikke lenger har lov til å tusle rundt på fiskebruket eller drikke kaffe med flyplassbetjenten i Berlevåg - » les mer (7.4.04)


Nordmenn, indere og afrikanere sammen mot Coca Cola, Bush og fattigdom

Verdens Sosiale Forum 2004 for første gang i India

Hinduer og muslimer spiser sammen frokost, kristne nonner stemmer i en felles sang med tibetiske munker. På Verdens Sosiale Forum i India er det å bli kjent med sidemannen eller sidekvinnen minst like viktig som å høre foredragene til stjernene i bevegelsen for en rettferdig globalisering. » les mer (18./22.1.04)


- Klart kan vi forandre verden

Uvanlig optimisme på Globaliseringskonferansen 2003 i Oslo

Det er lett å demonstrere mot Verdensbanken, mot nedlegging av postkontorer og privatisering av kommunale tjenester. Men hva er alternativene? Over 1200 mest unge mennesker diskuterte på Globaliseringskonferansen i Oslo med gjester fra sosiale bevegelser fra hele verden utveier av et mer og mer pengestyrt samfunn. » les mer (10.11.03)


FTAA / ALCA: Mot verdens største frihandelsområde?

Mer makt til markedet og mindre statlig styring. Bort med høye tollsatser. Bort med nasjonale bestemmelser som miljøstandarder og arbeiderrettigheter hvis de er i veien for maksimering av profitt. Dette er programmet for FTAA eller Alca, verdens største frihandelsområde som skal omfatte 34 land og 800 millioner mennesker, fra Alaska i nord til Chile i sør. Men i verden over øker motstanden. Det kunne også observeres under den siste forhandlingsrunden i Miami den 20.11.03.» les mer (7.4.03, oppdatert 22.11.03)


Mer demokrati - mindre fattigdom

Deltakende demokrati i Porto Alegre førte til at leveforholdene for de fattige er forbedret til tross for en forverret nasjonal økonomi. Fattigkvarterene fikk offentlig transport, asfalterte veier og skoler. Det ble også gjort en ende på korrupsjonen. I Porto Alegre bestemmer innbyggerne selv over hvordan byens penger brukes. » les mer (17.3.03)


Hvor er alternativene?

Globaliseringskonferansen i Oslo 2002

Selv om bare få visste det: Fra 28.11.-1.12.02 var noen av de mest kjente forskere og aktivister i bevegelsen for en mer rettferdig globalisering samlet i Oslo. Rundt 1200 mennesker, en stor del av dem i 20årene, diskuterte om privatisering, biologisk mangfold, rettferdig handel, menneskerettigheter etter 11.september, genmat og om alternativene til konsernstyrt globalisering. » les mer (4.12.02)







Lorenz Khazaleh, sida ble for første gang opprettet den 4.4.04

LINKER:

:Nyhetskilder Globalisering:


  • Global.no: Den beste norske siden om globalisering og Nord-Sør-spørsmål. Med nyheter fra norske frivillige organisasjoner, nyhetsklipp fra norske aviser, kalender og ledige stillinger


  • Attac Norge: Egenproduserte nyheter og nyhetsklipp, nå også med det nye Attac-bladet Utveier


  • Latinamerikagruppene i Norge: Daglig oppdaterte nyheter


  • Changemaker Kirkens Nødhjelp sin ungdomsorganisasjon har en av de mest engasjerte hjemmesidene om gjeld, fred og aktivisme


  • Oneworld.net: Den beste internasjonale side om Nord-Sør - forhold med flerspråklige nyheter fra frivillige organisasjoner og grasrotbevegelser, med egen seksjon om Globalisering


  • Corpwatch: Overvåker de store transnasjonale konsernene


  • Rabble.ca: Interessant kanadisk magasin med Naomi Klein som regelmessig skribent


  • George Monbiot: Stor artikkelsamling av den britiske journalisten som driver så grundig research som få andre.


  • Solidaritetshusets kronikksamling: Utmerket utvalg av norskspråklige avisartikler


  • ZNet-magazine: radikal og (dels litt for) ideologisk orientert nett-magasin med bl.a. mange Chomsky-artikler

se også linkene i de enkelte tekstene