Het heelal 

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Jupiter

Jupiter is de grootste en zwaarste planeet in ons zonnestelsel. Jupiter is ongeveer 318 keer zo zwaar als de Aarde en bestaat uit vloeistof en gas. Jupiter heeft dus geen oppervlakte. Diep in de kern van Jupiter is wel vast materiaal. Maar omdat Jupiter zo verschrikkelijk zwaar is, heeft de vloeistof in de onderste lagen de eigenschap van een vaste stof. Dat wil zeggen dat die vloeistof zo ver is samengedrukt, dat het een vaste stof is geworden. Je kunt het een beetje vergelijken met het bevriezen van water. Alleen is de vloeistof in het binnenste van Jupiter niet 'bevroren' door kou, maar door druk. Het is in het binnenste van Jupiter niet erg koud, zoals je misschien zou kunnen denken. Het is er juist erg warm. Je kunt op Aarde ook wel eens zien dat het diep in een planeet erg heet is. Je kunt het zien als er een vulkaan uitbarst. Er komt dan heet, gesmolten gesteente naar buiten.
Jupiter heeft in het begin van het zonnestelsel een grote rol gespeeld. Jupiter was een soort stofzuiger, doordat de planeet zo zwaar is worden deeltjes (van stofdeeltjes tot de grote van onze Maan) aangetrokken en vallen te pletter op de planeet. Als Jupiter er niet was geweest, had de Aarde veel meer inslagen gehad van meteorieten. Het is waarschijnlijk dat het menselijk ras het niet had gehaald. Jij dankt jou leven dus eigenlijk aan Jupiter...

De temperatuur
Jupiter heeft geen oppervlakte temperatuur, want Jupiter heeft geen oppervlakte. Toch kunnen we er wel iets over zeggen. In de bovenste lagen van Jupiter is de temperatuur verschrikkelijk laag. Het is daar bijna het Absolute Nulpunt. Dit is eigenlijk gas in een baan om de planeet, in plaats van een atmosfeer. Als je verder naar binnen gaat loopt de temperatuur op. Dit komt door de enorme druk. Op Jupiter stormt het altijd, de "Grote Rode Vlek" die hierbeneden is afgebeeld is storm die voor altijd voortduurt.  


Dagen en jaren
Een dag op Jupiter duurt 10 uur. Omdat Jupiter zo snel om zijn as draait, is de planeet afgeplat. De omtrek van de planeet is op de evenaar groter dan de omtrek gemeten door de beide polen. Jupiter heeft de kortste dag van alle planeten in het zonnestelsel. Jupiter doet 4331 aarddagen over een jaar.

Manen en ringen
Jupiter heeft 16 manen en een ring.


Bijzonderheden
- De grootste planeet in ons zonnestelsel.
- De grootste storm in ons zonnestelsel woedt op Jupiter. De storm is bijna even groot als de Aarde. Deze storm is zelfs (met een beetje moeite) door een goede verrekijker te zien. De storm is te zien als een rode vlek iets ten zuiden van de evenaar. De storm doet ongeveer 7 dagen over een rondje om de planeet. En de storm heet: de Grote Rode Vlek.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top