Het heelal

 

Het heelal

Sterrenstelsels

Ons zonnestelsel

Het heelal

Wat is het heelal?

Het heelal is alle materie, energie en ruimte die er bestaat, het omvat alles.

Onze presentatie gaat hoofdzakelijk over het ontstaan ervan.

De meest gangbare theorie over het ontstaan van het heelal is de zogenaamde oerknal of big bang. Volgens de oerknal theorie was er 18 miljard jaar geleden alleen een kern (ongeveer zo graat als een grapefruit) vol met energie en zo warm dat het niet meer klein kon blijven door de hoeveelheid energie.

In een flits zette het uit, dit moment noemt men de oerknal. Die uitzetting was zo groot dat na 1 seconde het heelal zo groot was als ons zonnestelsel, de kleine delen waaruit atomen bestaan zijn gevormd. Na 5 minuten begint de afkoeling en ontstaan er samengesmolten kernen van protonen en neutronen, de eerste atomen deuterium en helium worden gevormd. Door de afkoeling van het heelal treedt er mist op. Na 300.000 jaar trekt de mist pas op en schijnt er licht door het heelal. Na 100 miljoen jaar koelen waterstof en heliumgassen af en worden er oer melkwegstelsels gevormd. Daarin verschijnen de eerste sterren. Na verloop van tijd (1 miljard jaar) veranderen de kleine oer melkwegstelsels in de huidige grote melkwegstelsels. De kracht van de oerknal was zo ongelooflijk groot dat het heelal nu nog onder de kracht van de oerknal uit dijt.

 

 

 

Opbouw van het heelal.

Grote groepen sterren vormen samen sterrenstelsel of ook wel melkwegstelsels.

Melkwegstelsels zijn de bouwstenen van het heelal. Op het onderwerp melkwegstelsels zullen we later verder ingaan. Meerdere melkwegstelsels bij elkaar vormen een cluster. Clusters bestaan uit duizenden melkwegstelsels. Onze Melkweg maakt deel uit van een vrij kleine cluster, de Lokale Groep. Die bevat ongeveer 30 melkwegstelsels.

Meerdere clusters bij elkaar vormen dan weer een supercluster. Die superclusters bestaan uit ongeveer 30 clusters.

 

 

 


vorige pagina

deze site bookmarken

top