Belgische tamme watervogelrassen

Eend van Vorst :Français: Canard de Forest 

Eend van Vorst Blauw gezoomdEen van Vorst witEend van Vorst:zwart 

Herkomst: in het begin van de twintigste eeuw geselecteerd door de Heer Herman Bertrand van Vorst uit de Dendermondse eend. Het was de bedoeling een éénkleurige blauwe eend met donkere zoming te bekomen.

Algemeen voorkomen: de Eend van Vorst is een vrij grote landeend zonder wam-men en met een licht opgeheven houding. Het is een éénkleurige eend met meerdere kleurdlagen, allemaal met een blauwe snavel. De loopbenen mogen lichtjes bevederdzijn;

Dit ras is sinds de terugcreatie door de Fam. Lambrighs-Sauwens terug bezig aan een revival. Hopelijk komen er meer liefhebbers bij die dit uniek belgische eenden ras willen houden en tentoonstellen.

Interesse in dit ras: aarzel niet en contacteer ons door op onderstaande knop te drukken.

Merchtemse eend :Français: Canard de Merchtem

Dendermondse eend Français: Canard de Termonde

Herkomst: België,er wordt verondersteld dat ze werd gekweekt in de vallei van de Schelde tussen Gent en Mechelen. Hoogstwaarschijnlijk een van de voorvaderen van de Huttegemse eend.

Algemeen voorkomen: Zeer groot van gestalte en produceert een aanzienlijke hoeveelheid vlees, maar is zoals de Rouen langzamer in groei.

Huttegemse eend : Français: Canard de Huttegem

Herkomst: België, langs de Schelde ten zuiden van Oudenaarde. De ondergelopen meersen langs de Schelde werden in de winter gebruikt voor een kleinschalige eendenfokkerij. De Huttegemse eend stamt mogelijk af van de Indische loopeend, die in de streek van Oudenaarde vroeger zou zijn ingevoerd dan de historisch bekend importen in West-Europa. Aanduidingen hiervoor zijn de nogal sterk opgerichte houding, de typische tekening die overeenstemt met deze van een reebonte Indische loopeend, en de uitzonderlijke legkwaliteiten met winterleg van beide rassen .

Algemeen voorkomen: Een middelgroot, bontgekleurde eend met een vrij sterk opgerichte houding. Geen wam. Zeer levendig met een zeer gemakkelijke gang.

Semois - eend

Vlaamse gans : Français: Oie flamande

Herkomst: België, afkomstig van de sedert eeuwen in Vlaanderen gehouden landgans. De Twentse Landgans is haar Nederlandse tegenhanger.Deze bedreigde gans werd door de familie Lambrighs uit Hasselt (België)van de ondergang gered.

Algemeen voorkomen: Een typische landgans, eerder klein korthalzig (voor een gans) en zonder wam. De ekstertekening is typisch voor het ras. Deze kleurverdeling zou stammen uit de tijd dat ganzen geplukt werden voor de veren. De witte veren (geprefereerd boven de gekleurde) werden geplukt, de gekleurde niet (dienden als bescherming en steun voor b.v. de vleugels). Daarbij hadden ganzen met gekleurde veervelden sterken te zijn dan de witte.

    Home