Faktaa

Kuu syntyi luultavasti neljä ja puoli miljardia vuotta sitten Marsin kokoisen alkuplaneetan törmätessä Maahan, joka oli vasta muodostunut. Molemmat kappaleet sulivat ja niiden sydämet yhdistyivät.

* * *


Mielenvikaisuus

Kuuta on pidetty jo kauan merkittävänä tekijänä henkisen epätasapainon ja sairauksien laukaisijana. Englanninkielinen sana "lunacy", mielenvikaisuus, tulee latinankielen sanasta luna, joka tarkoittaa kuuta.

* * *


Kuu ja kuuluisuudet

Viihdeteollisuuden historia on täynnä traagisia tarinoita lahjakkaista mutta haavoittuvaisista tähdistä, joiden elämän alkoholi- ja huumeriippuvuus ovat tuhonneet (esim. Marilyn Monroe ja Judy Garland). Astrologit uskovat, että Kuun epäsuotuisa aspekti henkilön syntymähetkellä tekee hänestä taipuvaisemman riippuvuuskäyttäytymiseen. Myös itsemurhia, kuten Nirvanan laulajan Kurt Cobainin itsemurha, tapahtuu enemmän tietyn kuunkierron vaiheessa.

* * *

Kuu ja Aurinko

Muinaiset esi-isämme pitivät Aurinkoa elämänlähteenä, koska se toi maailmaan lämpöä ja valoa. He havaitsivat myös, ettei Kuu itsessään säteillyt vaan heijasti maahan Auringon valoa. Kuu oli yön valtias; se heijasti ympärilleen salaperäistä loistetta ja sillä katsottiin olevan maagisia voimia.

* * *


Kosminen kello

Varhaisista ajoista lähtien ihmiset ovat käyttäneet hyväkseen tähtien ja planeettojen - ja erityisesti Kuun - liikkeitä määritellessään aikaa. Taivaankappaleet ovat muodostaneet yhdessä suuren kosmisen kellon. Ensinnäkin Kuu erottaa toisistaan päivän ja yön. Kahden kuunkierron vaiheen välinen aika muodostaa puolestaan viikon eli seitsemän päivää. Kierron eteneminen uudestakuusta täysikuuhun kestää kaksi viikkoa, samoin kuin matka täysikuusta taas seuraavaan uuteenkuuhun. Kokonainen kuunkierto on siis neljä viikkoa, siitä tulee nimitys kuukausi.

Tämä Auringon ja Kuun liikkeiden yhdistyminen länsimaisessa ajanlaskussa näkyy ehkä parhaiten uskonnollisissa juhlapyhissä. Joulupäivä on esimerkiksi laskettu aurinkoajan perusteella, ja sen vuoksi se on aina joulukuun 25. päivä. Pääsiäissunnuntai puolestaan on jäänne vanhasta lunaarisesta kuukalenterista ja niinpä se osuu joka vuosi eri päivälle.

Ennen vanhaan ihmiset tarkastivatkin ajan kulun vain vilkaisemalla Kuuta. Nykyään kuitenkin katuvalaistus varsinkin kaupungeissa estää meitä näkemästä yöllistä taivasta ja joudumme turvautumaan kelloihin. Kuu kuitenkin jatkaa täsmällistä kiertoaan kuukaudesta toiseen (uusikuu > ensimmäinen neljännes > täysikuu > viimeinen neljännes). Kierto kestää 29,5 päivää.

* * *