Newspapers

Enamel and Tiffany ] Pewter Pins ] Model Railroad ] [ Newspapers ]
Soria Moria Castle ] Guest Book ]

OFOTENS TIDENDE

KURIREN

FREMOVER

NORDLYS

        

1993, 24 Juli, page 7  (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

Rumensk kunstner med unik utstilling
"...Den rumenske kunstneren Viorel Boghean-Melconian tilbringer i år sin fjerde sommer i Narvik, nærmere bestemt på Katterat. Her henter han inspirasjon, studerer nye teknikker, eksperimenterer og fotograferer. Haner en av de få, trolig den eneste i Norge som selv framstiller emaljen til sine bilder. Kommende mandag åpner han dørene for en unik utstilling -"Searching for a fairy-tale", der han viser emaljebilder med nordnorske motiver."      

top

1993, 27 Juli, page 8  (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

Severdig utstilling
"...Den rumenske kunstneren Viorel Boghean Melconian åpnet i går kveld dørene for sin billedutstilling i Verdensteateret. Under tittelen "Searching for a fairy-tale", presenterer han et knippe vakre bilder. De fleste naturbilder fra Katterat, Narvik og Lofoten. Men også innslag av keltisk og byzantisk - inspirerte ornamenter. Utstilingen har åpent til og med søndag."       

top

1995, 7 Juli, page 12  (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

Romantiker med lidenskap for kunst
"...-Jeg er kanskje en veldig romantisk person, sier Viorel idet han tar imot, og inviterer til en lang prat-en prat som kunne vart mange flere timer om ikke toget til Narvik kom forbi. -Tid er ikke så viktig, mener han, tar farvel og vandrer tilbake til sitt lille atelier - en jernbanevogn fra 1919. Inne i vogna venter de små metallbitene som tilslutt, ved hjelp av Viorels nøyaktighet, skal bli en modell av Norddalsbrua."     

top

1996, 29 Mars, page 15   (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

Norddalsbru med rumensk nøyaktighet
"...NARVIK: Tysk grundighet skapte originalen. Nå har rumensk nøyaktighet og tålmodighet laget en tro kopi av den kjente Norddalsbrua på Ofotbanen. 7625 deler og 1 1/2 år har den rumenske kunstneren Viorel Boghean Melconian brukt for å skape modellen som nå er innlemmet i utstillingen på Ofoten Museum."       

top

1997, 1 September, page 4  (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

Skal bygge enda en kopi
"...NARVIK: Den rumenske kunstneren Viorel Melconian har fått oppdrag av LKAB. Han skal bygge en mini-kopi av Norddalsbrua på Ofotbanen."       

top

1998, 2 Oktober, page 14  (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

Profesjonell modellbygger
"...KIRUNA: Den rumenske kunstneren Boghean Viorel er blitt spesialist på modeller av Norddalsbrua. Det står en slik modell på Ofoten Museum og nå er nummer to til LKABs InfoMine i Kiruna ferdig. Viorel har selv produsert de 7625 delene som inngår i modellen."      

top

1999, 18 August, page 14  (Ofotens Tidende - Narvik Norway)

<<Ekspert>> på norrøn mytologi
"...NARVIK: Det er tiende året på rad at rumenske Viorel Boghean-Melconian tilbringer sommeren i Narvik. Fra å forske på pseudo-skorpioner er han nå kunstner på heltid, og en stor del av produksjonen i Norge dreier seg om håndlagede pins med motiv fra Ofotbanen. Nå har han også tenkt å lære seg norsk, -mest for å kunne lese alle bøkene han har om norrøn mytologi."     

top

1993, 9 Juli, page 9  (Fremover - Narvik Norway)

Kunstnerisk biolog med egen utstilling
"...Viorel Boghean-Melconian heter denne karen fra Romania. Han er egentlig utdannet biolog, men i slutten av denne måneden skal han ha kunst-utstilling i Verdensteateret i Narvik. Lokkematen er 20 emaljerte bilder med nordnorske motiver, spesial-pins med lokal tilknytning og lysbildevisning med musikk."
          top

1993, 27 Juli, page 13  (Fremover - Narvik Norway)

Vakker utstilling av emaljebilder
"...Rumenske Viorel Boghean-Melconian er mannen som la biologien på hylla til fordel for kunsten. Resultatet kan du se hvis du stikker innom utstillingen i Verdensteater. Med motiver hentet blant annet fra Katterat og Lofoten er den et lite og vakkert eventyr som tittelen fortsatt viser en søken etter: <Searching for a fairytale>."

top

1993.30.Juli, page 14  (Fremover - Narvik Norway)

Billedutstilling
"...Viorel Boghean-Melconians utstilling fortsetter på Verdensteateret. Under tittelen-Searching for a fayritale- presenterer han en mengde vakre bilder. De fleste bildene er fra Katterat, Narvik og Lofoten, men også innslag av keltisk og byzantisk-inspirerte ornamenter. Viorel er også en flittig fotograf, noe som blant annet resulterte i et eget billedspill med nordnorske motiver. Utstillingen er absolutt verdt et besøk, og den vises til og med søndag."

top

1994.17.Juli, page 12  (Fremover - Narvik Norway)

Johnny på gulljakt
"...Bak fleipen, aner vi et snev av alvor. Med god hjelp fra NSB har han nemlig fått nytt liv i de gamle og historiske bygingene. I det gamle verkstedet har den rumenske multikunstneren Viorel Boghean-Melconian flyttet inn. Fra hans -Work Shop- får du kjøpt pins i tinn med lokale motiv fra norrøn mytologi."

top

1994.27.Juli, page 11  (Fremover - Narvik Norway)

Svarta Bjørn-marsj i motvind
"...Ved veidelet i Nedre Hundalen var den første handelsbod i moderne tid etablert, bare for noen timer riktignok, men dog. Kremmerne og Katteratbeboerne Viorel Boghean og Trond Blomli solgte pins og tskjorter med Katteratmotiv som om de aldri hadde gjort noe annet. Nede i den gamle rallarhovedstaden -Botn- møtte -folkefæst-, grønne enger og andre tilbud de 1.238 turmarsjdeltakerne."

top

1995.18.August, page 13  (Fremover - Narvik Norway)

Lager Nordals-pins
"...Viorel Boghean-Melconian kom første gang til Norge i 1990. Han kom med tog til Narvik, og gikk seg regelrett fast på Katterat stasjon. Hit har han siden kommet tilbake hvert år for en 3-4 måneders periode. Da Ofotbanen feiret sitt 90-års jubileum i-93, laget han pins på bestilling fra NSB, hvor Narvik jernbanestasjon var avbildet. Slik gikk det til at pinsene ble utstilt og solgt nettopp ved jernbanestasjonen. I dag kan man få kjøpt de håndlagede tinnpinsene både med -Katteratgubben- og Norddalsbrua som motiv."

top

1996.13.April, page 7  (Fremover - Narvik Norway)

Norddalsbrua på plass
"...Forleden kom Norddalsbrua på plass i Ofoten Museum, det vil si en 3,44 meter lang modell made in Bucuresti. Kunstneren heter enkelt og greit Viorel Boghean-Melconian. Forleden var det høytidelig overlevering i museet, der kunstneren selv var tilstede. Det var også gjengen som jobber med Ofotbanens historie, anført av Rolf Abrahamsen, og her ble Viorel høytidelig invotert i Rallarklubben som takk for god rallarjobb."

top

1998.27.Juli, page 26  (Kuriren - Kiruna Sweden)

Nervspänning i gruvliga orter
"...Egentligen är ju broar militärstrategiska hemligheter som inte får fotograferas, säger Viorel Boghean och skrattar. Det tar tid innan alla bromodeller blir klara. Bara Nordahlsbron består av 7.625 bitar. Varenda detalj finns med. Vinkeljärnen i bropelarna mäter profilen en gånger en millimeter."

top

1999.Sommaren, page 32  (Kuriren - Kiruna Sweden)

Åter rullar tågen över Nordalsbron...dock i något mindre skala
"...LKAB:s nya besöksgruva i Kiruna har fått ytterligare en attraktion. I vår togs en modelljärnväg i bruk, där Nordalsbron på norska sidan Malmbanan utgör centrum i blickfältet. Modellbyggaren Viorel Boghean från Bukarest fick uppdraget att utföra jobbet. Han har tidigare byggt en annan modell av Nordalsbron till Ofotens Museum i Narvik. Det var inget liten uppgift han åtog sig. Hemma i Rumänien tillverkade han 7.625 detaljer till bron. Slutmonteringen gjordes i besöksgruvan under sommaren 1998. Resultatet har blivit en avancerat skapelse med modelltåg i skala 1:87, HO alltså, som rullar över den ståtliga bron."

top

1997.16.Juli, page 22  (Nordlys - Tromsø Norway)

Belgene blåser ut
Toraderfantomet, gammeldansens Rolling Stones, trekkspilljazz, og en tur
på "Farmers Market". Skognesfestivalen "Dragsuget" er sommerens største
belgutblåsning. Musikere fra Norge og Sverige avslører trekkspillets ukjente
sider 17-20 Juli.
Eksotisk
"...Den rumenske kunstneren Viorel Boghean-Melconian er eksotisk krydder på festivalmenyen. Motivene hans er preget av lange opphold i Nord-Norge, natur, eventyrtradisjon og mytologi er tema for de fleste bildene på utstillinga."

top

 

Enamel and Tiffany ] Pewter Pins ] Model Railroad ] [ Newspapers ]

  frontpag.gif (9866 bytes)

Author:Viorel Boghean-M
Last edited: 26 July 2000