Hacıalinin websitesi

Türkiye Barolar Birliğine verilen ve Milletvekili avukatlarla ilgili bir öneri içeren dilekçe.
Konuya ilişkin makale zaman gazetesinde 'milletvekili avukatlar' başlığı ile yayımlanmıştır.
makaleyi görmek için
basınız

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına

........................................................................................................................29/7/1999

Ülkemizin sorunları çok boyutlu ve derin olduğu gibi Yargı' nın sorunları da ağır düzeyde bulunduğu hepimizin kabulüdür.

Gerek Yargının muhtelif sorunlarının çözümünde gerekse de ülkenin sorunlarının çözümünde hukukçuların sorumluluğu, görevi kanımca daha fazla bulunmaktadır.

Sorunların çözümünün TBMM'nden geçtiğinden kuşku yoktur.

Ama ne yazık ki TBMM'si sorunların çözümünde yeterli ve yerinde çözümler üretmekte çoğu saman başarılı olamamaktadır. Bunda her siyasi partinin payı olduğu kadar genel olarak sistemin işleme, çözüm geliştirme ve uygulama yeteneğinin zayıf olduğu da söylenebilir. Hepimizin yakından bildiği, hareretli ve yoğun tartışmalar sonucu hazırlanan Avukatlık kanun tasarısının halen (yaklaşık 4 yıldır) TBMM gündemine gelip kanunlaşmamış olması sistem hakkında yeterli bilgi verecek bir tipik örnektir.

Her türlü eleştiri ve yakınmaya rağmen, çözüm TBMM'de olduğuna göre, Ankara Barosunun 1998 Sicim tarihli olağan genel kurulunda ismini hatırlayamadığım bir meslektaşımın önerisini benimsediğimi ve değerlendirilebilir ümidiyle bilgilerinize sunmak istiyorum.

TBMM'de 21 dönem milletvekilleri arasında hukukçu kökenli milletvekillerinin sayısının yaklaşık 70 civarında olduğu, bunların çoğununda avukat meslektaşlarımız olduğu bilinmektedir.

Yargının sorunları, mesleki sorunlar konusunda ortak çözümler düşünülen konuların çokluğu nedeniyle, en azından genel kabul görmüş çözümlerin uygulanmasını sağlamak için her siyasi partiden hukukçu milletvekillerinin birlikte hareket etmeleri kanımca çok önemlidir.

Birlik Başkanlığı olarak, TBMM'de bulunan her siyasi partiden milletvekillerinin bir arada görüşüp, tartışabilecekleri ve uygulama içinde olabilecekleri bir organizasyonun sağlanması mümkün olup sorunların çözümünde de çok ciddi, sağlıklı sonuçlar alınması da muhtemeldir.

Bu nedenle ;

Birlik Başkanlığı olarak hukukçu kökenli milletvekillerine çağrı yaparak yine Birlik Başkanlığınız sorumluluğu altında, çalışma programı ve uygulama programı oluşturulmasını öneriyorum.

Siyasi parti ve siyaset dışı tamamen hukuk kaygısıyla 'bir araya' gelip yapılacak çalışmaların, hatta, ülkenin bazı konularında ciddi uzmanlık çalışmalarının başarılı sonuçlar verebileceğini ümit ediyorum.

Gerçekten siyaset dışı veya siyasetler üstü amaçla bir araya gelmiş hukukçu milletvekillerinin çok başarılı olabileceğini Yargı' ya ve Ülkeye çok şey kazandırabileceğini düşünüyorum..

Hepimizin yakındığı, her gün hep beraber her gün karşılaşıp eleştirdiğimiz ortak sorun ve çözümler için böyle bir birlikteliğin çözümü için 'şart" olduğunu düşünüyorum.

Bir avukat olarak böyle bir girişimde bulunmanızı öneriyor, Başkanlığınızca veya Yönetim Kurulunuzca bu öneriyi kabul eden milletvekillerinden oluşan çalışma grubunun çalışma biçimi ve esaslarının tespiti ile dönem sonuna kadar çalışmaların takibi ve uygulanmasını bilgi ve değerlendirmelerinize naçizane saygılarımla sunarım.

Av. Hacı Ali Özhan......................................................................

hacialiozhan@mynet.com