Hacialinin websitesi

Milletvekili avukatlar

Hacı Ali Özhan

 

Herkesin yakındığı, ülkenin ve yargının ortak sorunları ve genel kabul görmüş çözümleri ortada dururken, hâlâ uygulanamıyor olması, bizleri haklı olarak karamsarlığa itmektedir.

Gerek yargı sorunlarının çözümünde gerekse de ülkenin sorunlarının çözümünde hukukçuların sorumluluğu, kanımca daha fazla bulunmaktadır. Meclis’te, hukukçu kökenli 70 milletvekili avukat bulunmaktadır. Üstelik her partinin yönetim organlarında aktif görev yapmaktadırlar. Kanun çıkarma yeteneği yönünden başarılı olabilecek, yasama faaliyetine en yakın meslek grubu da kuşkusuz hukukçulardır.

Buna karşın, ortak sorunlarımızın çözümünde mesafe alınamamaktadır. Ne yazık ki TBMM, sorunların çözümünde yeterli ve yerinde çözümler üretmekte çoğu zaman başarılı olamamaktadır. Bunda her siyasi partinin payı olduğu kadar genel olarak sistemin işleme, çözüm geliştirme ve uygulama yeteneğinin zayıflığının da payı büyüktür.

Meclis’te bulunan her partiden hukukçu milletvekillerinin, genel kabul görmüş çözümlerin uygulanmasını sağlamak için, birlikte hareket etmeleri kanımca çok önemlidir. Barolar Birliği Başkanlığı, TBMM’de bulunan her siyasi partiden milletvekillerini bir araya getirici işlev görebilir. Avukat milletvekillerinin, birlik çatısı altında görüşüp tartışması ve uygulama içinde olabilecekleri bir organizasyonun sağlanması mümkündür. Düzenli bir yönetmelik içinde çalışan ‘milletvekili avukatlar grubu’ yargıya ve ülkeye çok şey kazandırabilecektir.

Birlik başkanımız Sayın Özdemir Özok’a, birliğin sorumluluğu altında, çalışma ve uygulama programı oluşturulmasını naçizane öneriyorum. Öneriyi kabul eden milletvekillerinden oluşan çalışma grubunun çalışma biçimi ve esaslarının tespiti ile dönem sonuna kadar çalışmaların takibi ve uygulanması bir yönetmelikle düzenlenebilir.

Siyasi parti ve siyaset dışı tamamen hukuk kaygısıyla ‘bir araya’ gelip yapılacak hukuki çalışmaların, başarılı sonuçlar verebileceğini düşünüyorum. Gerçekten siyaset dışı veya siyasetler üstü amaçla bir araya gelmiş hukukçu milletvekilleri, çok başarılı yasama çalışmaları üretebileceklerdir.

Hukuk zemininde çalışacak bir organizasyon içinde, farklı partilerde olmak sorun çıkarmayacaktır. Ciddi bir ‘baskı grubu’, her partiyi ve toplumu etkileyebilecek ‘uzman bir kurul’un dışında, hiçbir milletvekili avukat kalmak istemeyecek, düzenli bir organizasyon çalışmasına, her partiden milletvekili avukat gönüllü olarak katılmayı isteyecektir.

Hepimizin yakındığı, hep beraber her gün karşılaşıp eleştirdiğimiz ortak sorun ve çözümler için, böyle bir birliktelik çözüm için ‘katalizör’ olacaktır. Böylece ülke sorunlarıyla ilişkili yargı sorunları önemli ölçüde çözüleceği gibi, toplum sorunlarının çözümüne de katkı sunularak, hukukçu sorumluluğumuzu yerine getirmiş olabiliriz. Ayrıca Barolar Birliği ve barolar olarak, toplum önünde ciddi etkinlik ve saygınlığa da kavuşmuş oluruz.

Zaman gazetesi 30.12.2001 tarihinde yayımlanmıştır.

hacialiozhan@mynet.com