Publicatie periodica a tinerilor ortodocsi din Basarabia




Versiunea electronica

Stiri
Editia_la_zi
Editorial
Amvon
Mozaic
Dosare_O&C
Despre_noi
Arhiva
Dialog
Forum
 


Moldova Top Sites


Irakul nu este singurul rau din lume

Ignatie IV este Intii Statatorul uneia dintre cele mai vechi Biserici Ortodoxe - cea a Antiohiei. Teritoriul canonic al patriarhului Ignatie cuprinde zona "fierbinte" a planetei - Siria, Irak, Kuwait, Liban, Iordania.
Recent, preafericitul Ignatie a efectuat o vizita la Moscova unde a fost primit de catre patriarhul Alexie II si presedintele Putin.


Patriarhul Ignatie al IV-lea al Antiohiei a fost decorat, in cadrul recentei sale vizite la Moscova, cu ordinul "Sf. Apostol Andrei", una dintre cele mai prestigioase distinctii ale Bisericii Ruse.
Ignatie al IV-lea este Intai Statatorul uneia dintre cele mai vechi Biserici Ortodoxe - cea a Antiohiei, a carei teritoriu canonic-administrativ prezinta astazi, in plan politic, una dintre cele mai fierbinti zone ale planetei - Siria, Irak, Kuwait, Liban, Iordania.
In cadrul intilnirii cu presedintele Putin si patriarhul Alexie al II-lea, ierarhul sirian s-a pronuntat cate-goric impotriva unui eventual razboi in Irak, care ar duce, inevitabil, la noi sacrificii umane. "Ca orice alt razboi, operatiunea intentionata de catre americani este una amorala", a declarat patriarhul in cadrul discutiei din Kremlin. "Nu sintem deloc convinsi ca in lume nu exista si alt rau inafara de Irak".
Patriarhul Ignatie se bucura de o autoritate morala deosebita in Orientul apropiat, fiind un militant activ pentru pacea in regiune. Dupa moartea patriarhului Diodor al Ierusalimului, acum doi ani, Ignatie al IV-lea a reprezentat o peri-oada, la solicitarile ortodocsilor palestinieni, si interesele acestui patriarhat. Mentinerea prezentei ortodoxe in Orient a depins mult in ultimii ani de acest ierarh, merit cu atat mai substantial, cu cat acesti ani au fost marcati de numeroase conflicte politice si religioase.
Scopul vizitei patriarhale a fost consolidarea relatiilor cu Biserica Rusa, de care depinde, in mare parte, conform spuselor patri-arhului Ignatie, atitudinea in lume fata de ortodoxie. Este prima vizita de acest nivel din perioada post-sovietica. Cei doi patriarhi au slujit impreuna sfinta Liturghie in biserica din incinta Kremlinului. O slujba comuna a patriarhilor Bisericilor Rusa si Antiohiana nu s-a mai oficiat de trei secole.


Ieromonah Savatie


Culte distructive



Antonie de Suroj


Revista Ekklesia
Revista EKKLESIA


Diacon A. Kuraev

Copyright © 2003 O&C
Site creat de Leonid Levitchi