FLORA

En funció de la altitud i de l'orientació, podem distigir els següents estrats vegetals de la Serra de Tramuntana:

A) Vegetació de màquia i garriga balear: Ocupa les zones més àrides i baixes de la Serra i les proximitats de la costa. Estan presents en la garriga balear l'ullastre, el pi blanc, la mata, l'arbocera, el cirerer de betlem, el romaní, el coscoll, l'argelaga, la gatova, l'estepe, el garballó, la porrassa, l'albó i, pròxim a les costes, el fonoll marí. També de la costa als cims trobarem el càrritx que dóna una nota de color a la muntanya fins i tot durant l'estiu.

B) L'Encinar mediterrani: Present on les precipitacitacions són superiors a 600 mm. anuals. Hi ha dos tipus d'alzinar: El coster, que viu a les parts més àrides i baixes i on trobam pràcticament les mateixes espécies que en la garriga, i el de muntanya, que es desenvolupa a les zones més altes i plujoses compost per espècies com el xiprell, el llampúdol, el llampúdol bord, les orquídies i la falguera.

C) L'antic bosc balear: Sobre els 1.000-1.100 m. d'altitud, per damunt de l'encinar, es desenvolupava en altre temps un bosc més ben adaptat al fred i a les fortes nevades. La sobreexplotació per obtenir carbó o fusta va acabar pràcticament amb aquests tipus de boscs però encara es podem trobar a les zones més elevades algunes espècies asociades a aquest tipus de bosc com son el teix, el grèvol, el corner o el rotaboc.

D) Vegetació d'alta muntanya mallorquina: Està formada per una gran quantitat de espécies endèmiques (pròpies de Balears). Entre altres espécies hi trobam el romaní, el càrritx, el card, l'aritja, les botges de Sant Joan, la palònia, el safrà silvestre, la ceba marina i l'estepa joana. Però, per ventura, el més típic siguin els coixinets de monja, una planta endèmica que adopta la forma de coixí espinós per tal de resguardarse del vent i dels herbívors.

A més als penyasegats podem trobar gran quantitat d'endemismes que creixen dins les fisures que trobam a les parets rocoses.


FAUNA

Els animals que viuen a l'illa, i en consequència a la Serra, són especialment mediterranis. Posarem un parell d'exemples de mamífers, aus, anfibis, rèptils i peixos.


Busqueret

Alzina florida

Verderol

 

 

 

This page hosted by
Get your own
Free Home Page