Arbetet

av
James Westly


Kapitel V

Fysiska, Psykologiska och Andliga Funktioner

Nu när vi har visat på hindren på vägen mot en högre medvetenhet, behöver vi koppla dom till de kroppsliga funktionerna, för det är kroppen som tillverkar och använder uppmärksamhetsenergin. Kraften och vikten av uppmärksamheten kan inte betonas för mycket. Historiskt sätt har enskilda individers förmåga att fokusera uppmärksamhet resulterat i mirakulösa resultat. Vad vi här är intresserade av är att utveckla förmågan till fokuserad uppmärksamhet i nuet, framför allt genom att avslöja för oss själva hur vi slösar bort denna energi. Genom den processen kan vi börja att rikta in energin på vårt mål, som är att Vakna.
Vår kropp har flera huvud funktioner som uppmärksamhetsenergin verkar genom: de är den instinktiva funktionen, rörelse funktionen, den intellektuella funktionen, den emotionella funktionen, och den sexuella funktionen. Vi kallar dessa funktioner centra. Varje center och varje del av ett center har en separat hjärna, sin egen röst, sina egna intressen och behov. Kom ihåg idén om att vi är många "Jag". Det är i centren som en stor del av dessa ‘jag’ har sitt ursprung. Alla centra förutom det instinktiva, måste lära sig att utföra sina olika funktioner. Med distinktionen mellan Essensen och Personligheten i minnet, kan man säga att inlärningen som fyller våra center från födseln utgör Personligheten, medan centren i sig är Essensen. Detta är skillnaden mellan formen, Essens, och substansen, Personligheten.
Varje center har sin egen energikälla och drivs av sitt eget unika bränsle; det specifika bränslet i ett center kan vara för grovt eller för fint för ett annat center. Man kan jämföra det med att försöka driva en bil med kol eller jet-bränsle när den är anpassad för bensin. Hastigheten i de olika centren är beroende av vilket bränsle det använder. Vårt intellektuella center är det långsammaste, jämförbart med kol. Det instinktiva centret och rörelse centret är mycket snabbare, man kan säga att de drivs med bensin. Det emotionella centret och sex centret använder jetbränsle och är därför de flyktigaste och ostadigaste av centren.
Centren, med undantag av sex centret, kan man säga är vertikalt uppdelade i en negativ och en positiv halva. Detta upplevs som behagligt och obehagligt för det instinktiva centret, rörelse och vila, ja och nej för det intellektuella centret, och sympati och antipati rör det emotionella centret. Dessa vertikala uppdelningarna representerar vår förmåga till urskiljning.
Det finns också nivåer av uppmärksamhet i centren. Dessa är de horisontella uppdelningarna av centren som beskrevs tidigare i samband med olika nivåer av fascination. På den lägsta uppmärksamhetsnivån går centren på automatik, ingen eller mycket lite uppmärksamhet krävs. Det är här vi har kopplat in autopiloten; det är även här som minnet i varje center är beläget. Vi kallar detta för Rörelse Instinktiva uppmärksamhetsnivån. På nästa nivå är uppmärksamheten styrd av yttre eller inre stimuli eller objekt. Det är genom denna del av varje center som hindret definierat som identifikation har sitt säte. Det är den Emotionella uppmärksamhetsnivån. Slutligen har vi nivån där uppmärksamheten upprätthålls med ansträngning. Vi känner vanligen till det som koncentration. Detta är den Intellektuella nivån i varje centra.
Den emotionella nivån hos varje centra har en intressant aspekt. När vi upplever denna nivå är vi föremål för det som kallas Pendelns Lag. Denna lag innebär att, oavsett hur långt pendeln går åt ett håll, kommer den gå lika långt åt det motsatta hållet. Till exempel, vi har ett starkt sug efter vattenmelon, vi ger efter för detta sug och äter tre stycken efter varandra. Detta är pendelns positiva sväng. Det som händer sen är att vi aldrig mer vill se en vattenmelon. Detta är förstås pendelns negativa sväng. Att festa hela natten och baksmällan dagen efter är ett annat uppenbart exempel som många av oss har upplevt. Vi kommer granska innebörden av denna lag och hur den påverkar vår individuella utveckling senare i detta kapitel. Det är även på den emotionella nivån som vi upplever det vi kallar upphetsning och entusiasm. Inflödet av energi från de emotionella nivåerna av centren är en viktig aspekt när det gäller rollen de spelar. Det är genom denna energi vi får kraften till att starta nya projekt. Det är själva knuffen vi behöver för att komma igång och den kan användas till vår andliga utvecklig ( fast oftast slutar det i identifikation).
Varje uppmärksamhetsnivå tjänar ett syfte och har sin plats, precis som de olika centren. Men i tillståndet vi är för tillfället, vaken sömn, utnyttjar vi inte centren korrekt. Hindren för ett högre medvetande som vi behandlade i kapitel 1 är det direkta resultatet av felaktigt utnyttjande av centren. Vi är som ett antal elektroniska komponenter som blivit felkopplade. Vi har kopplingar som går till olika delar av centren som, när de aktiveras, gör att organismen arbetar ineffektivt. När vi går igenom varje center i detalj kommer vi demonstrera hur detta "felaktiga arbete" går till.

Idén om centren och deras underavdelningar är en urgammal idé och har som muntlig tradition överförts från initierad till initierad. Kunskapen har gömts symboliskt i de vanliga spelkorten. De fyra sviterna representerar de fyra lägre centren på följande sätt: Klöver, det Instinktiva Centret; Spader, Rörelse centret; Ruter, det Intellektuella Centret; Hjärter, det Emotionella Centret.
Knekt, dam, kung, representerar de olika uppmärksamhetsnivåerna på följande vis: Knektarna, Rörelse och Instinktiva uppmärksamhetsnivån; Damerna, den Emotionella uppmärksamhetsnivån; Kungarna, den Intellektuella uppmärksamhetsnivån. Essen representerar centren som en helhet och de resterande korten representerar, tre och tre, ytterligare underavdelningar i uppmärksamhetsnivåerna för varje klätt kort: 2, 3, 4; Knekten. 5, 6, 7; Damen. 8, 9, 10; Kungen. De numrerade underavdelningarna kräver en mycket finkänslig uppmärksamhetsnivå och kommer inte tas upp här.
Med hjälp av detta symboliska schema, blir listan på centren och deras huvudsakliga underdelningar följande:



Klöver:

Det Instinktiva Centret

klöver ess:
klöver knekt:
klöver dam:
klöver kung:

Hela det Instinktiva Centret
Den Rörelse-Instinktiva uppmärksamhetsnivån.
Den Emotionella uppmärksamhetsnivån.
Den Intellektuella uppmärksamhetsnivån.

Spader:

Rörelse Centret

spader ess:
spader knekt:
spader dam:
spader kung:

Hela Rörelse Centret
Den Rörelse-Instinktiva uppmärksamhetsnivån.
Den Emotionella uppmärksamhetsnivån.
Den Intellektuella uppmärksamhetsnivån.

Ruter:

Det Intellektuella Centret

ruter ess:
ruter knekt:
ruter dam:
ruter kung:

Hela det Intellektuella Centret
Den Rörelse-Instinktiva uppmärksamhetsnivån.
Den Emotionella uppmärksamhetsnivån.
Den Intellektuella uppmärksamhetsnivån.

Hjärter:

Det Emotionella Centret

hjärter ess:
hjärter knekt:
hjärter dam:
hjärter kung:

Hela det Emotionella Centret
Den Rörelse-Instinktiva uppmärksamhetsnivån.
Den Emotionella uppmärksamhetsnivån.
Den Intellektuella uppmärksamhetsnivån.


Jokrarna representerar Sex Centret.



Det Instinktiva Centret

Det Instinktiva Centret, klöversviten, innefattar hela kroppen och härbärgerar alla andra centra. Ryggmärgen är "hjärnan" för detta center. Nyckelord för dess funktioner är "förnimma" och "förnimmelser". Detta center är unikt på så sätt att det inte behöver lära sig något. Det känner redan till allt det behöver för att fungera på rätt sätt.

Klöver knekt:

Detta är den automatiska funktionsnivån. Det är här alla kroppsliga funktioner som inte behöver någon eller mycket lite uppmärksamhet befinner sig. Blodcirkulation, cellproduktion, matsmältning och immunförsvar är alla exempel på denna nivås automatiska och instinktiva funktioner. Dessa funktioner i vår kropp klarar sig bra på egen hand och de är inget vi behöver bry oss speciellt mycket om. Om de andra centren inte är friska fungerar inte detta center på rätt sätt. Förträngda känslor, till exempel, framför allt negativa känslor, kan ha ett skadligt inflytande på denna del av det Instinktiva Centret. Minnet i det Instinktiva Centret består av minnen av förnimmelser. Vi har alla varit med om hur lukter har framkallat minnen, eller hur en kombination av temperatur och luftfuktighet har påmint oss om platser vi har varit på. Genom sådana erfarenheter kan vi uppfatta minnet i det Instinktiva Centret, klöver knekt, i verksamhet.

Klöver dam:

Här styrs uppmärksamheten av ett yttre eller inre stimuli. Det är här sinnena är belägna. Vi tillbringar mycket tid i denna del av vår fysiska varelse, syn, hörsel, lukt, och känsel. Vi känner temperatur, tryck, hunger, törst, behag, obehag, etc. Det är genom denna del av det Instinktiva Centret, klöver dam, som vi blir infångade i den materiella illusionen. Hindret som kallas Identifikation opererar genom damerna i alla centra. I det Instinktiva Centret är vi identifierade med våra tillhörigheter eftersom de stimulerar våra sinnen. Vi "blir" våra kläder, våra bilar, våra hus, vår mat, dvs, vi placerar vår identitet i dem. Klöver dam identifierar sig med bekvämlighet och nöjen. Vi har också föreställningar om fysiska förnimmelser, bekvämlighet, och materiella tillhörigheter. Vi Överväger dom som har mer nöjen och mer materiella tillhörigheter än vi själva, och vi Ljuger och Pratar i Onödan i samband med detta. Dessutom, när någon aspekt av denna del av det Instinktiva Centret utsätts för en negativ chock, upplever vi en negativ känsla. I de flesta människor är det en mycket stark koppling mellan klöver dam och det Emotionella Centret. Om någon trampar dig på tårna utlöser det en negativ känsla; till exempel, vi blir arga. Jetbränslet som det Emotionella Centret drivs av injiceras i det Instinktiva Centret, som i normala fall går på bensin. Resultatet blir en slags explosion. Detta stimulerar i sin tur en liknande explosion i personen som trampade dig på tårna och vi är inne i en nedåtgående spiral av negativitet.

Klöver kung:

Här upprätthålls den instinktiva uppmärksamheten med hjälp av ansträngning. Klöver kungens jobb är att bevara kroppens liv. Denna aspekt i den instinktiva funktionen har kapaciteten att stanna upp omdirigera kroppens energi till att hela. Det är också denna del av oss som har kapaciteten att känna fara. Den kan känna den uppmärksamhet som riktas mot oss, och har faktiskt en form av fler-riktad uppmärksamhet, de välbekanta ögonen i nacken. Eftersom klöver kungen är engagerad i bevarandet av livet, identifieras det med pengar, pengar är den viktigaste handelsvaran och är starkt kopplad till att upprätthålla livet i det civiliserade samhället. Man upplever mycket intensiva tillstånd när denna del är aktiverad hos en själv eller hos andra. Vi upplever det i farliga situationer, och känner det när det finns ett hot från någon yttre kraft mot vårt fysiska välbefinnande. Vi kan ibland också känna fara när det inte finns något uppenbart hot. Vi känner bara en krypande känsla. Mycket av det vi kallar mediala förmågor härrör från klöver kung. Det Intellektuella Centret kan träda in vid sådana tillfällen och säga till oss att det vi känner är irrationellt nonsens. Det är ett exempel på hur ett center kan lägga sig i ett annat centers arbete. I övningen i uppdelad uppmärksamhet är det klöver kung som upprätthåller den kroppsliga medvetenheten. Detta är början på ett tema som kommer att löpa genom hela detta kapitel: kungarna i alla center är de delar av vår kropp som vi kan använda i våra ansträngningar för att minnas oss själva. Förmågan till fler-riktad medvetenhet som klöver kung besitter är just förmågan till kroppslig medvetenhet som krävs för Uppdelad Uppmärksamhet. Det är därför vi ofta upplever högre tillstånd av medvetenhet i farliga situationer.


Rörelse Centret

Rörelse Centret är funktionen som har hand om de rumsliga förhållandena, vår orientering i den fysiska världen. Genom detta center når vi ut till och kan manipulera den materiella världen. Det är också beläget i ryggmärgen och är konstruerat för att tjäna de andra centren ifråga om behov i den fysiska omgivningen. När klöver dam behöver mat, sträcker sig Rörelse Centret efter det. Om det Intellektuella Centret vill ha en bok, ordnar Rörelse Centret det. Skulle det Emotionella Centret vilja röra någon rent fysiskt, använder det detta center. Det är här visualiseringar utförs. Kreativ visualisering är kapaciteten vi har att med det inre ögat se saker vi vill manifestera i den fysiska världen. Det är missbruket av denna kapacitet som formar hindret kallat Föreställningar. Kreativ visualisering kräver ansträngning, Föreställningar sker automatiskt. Alltså, Föreställningar är inte Rörelse Centrets "rätta arbete".

Spader knekt:

På nivån där lite eller ingen uppmärksamhet alls behövs har vi de automatiska rörelsernas värld. Mycket av det vi gör i vårt dagliga liv innehåller relativt omedvetna rörelser. Vi går, vi sträcker oss efter saker, vi kör bil, allt detta gör vi mer eller mindre automatiskt. Efter att vi har lärt oss dessa moment ägnar vi dem mycket lite uppmärksamhet. Det är på detta sätt spader knekten fungerar på bästa sätt. Denna nivå härbärgerar också minnet för Rörelse Centret. När vi väl har lärt oss ett moment kommer vi ihåg det genom denna del, som den gamla klyschan, "När du väl lärt dig cykla glömmer du det aldrig". Vi kommer ihåg hur vi ska hitta tillbaka till platser vi varit på, eller vart vi ställde någonting i vårt hus, genom att göra oss en bild av det. Utöver hindren Föreställningar och okontrollerat tänkande, upplever vi andra, mer subtila former av ineffektiva funktioner genom spader knekt. Vi läcker energi genom omedvetna rörelser, som ofta är kopplat till det Emotionella Centret. Känslomässig spänning kan uttrycka sig genom att trumma med tårna, inte kunna sitta stilla, rastlöshet, och onödig muskelspänning, framför allt i käken och axlarna. Spader knekt uttrycker också emotionella signaler genom så kallat kroppsspråk. Det är en annan form av omedvetna rörelser kopplade till det Emotionella Centret. Attityder och icke uttryckta känslor visar sig i sättet vi går, står, sitter, etc. En person som sitter med armarna och benen i kors uppvisar en emotionellt skyddad inre värld och kan vara mycket försiktig eller rädd, medan en som sitter utfläkt och okontrollerat är ofokuserad, hans energi är utspridd. Det är faktiskt möjligt att byta ut subtila negativa känslor genom att medvetet byta från en negativ kroppsställning till en som men vet är mer positiv. Skådespelare är medvetna om denna koppling mellan det Emotionella centret och Rörelse centret när de försöker hitta den kroppsställning som väcker upp just den känsla de ska uttrycka för tillfället. Vi är alla skådespelare på livets teater, men vi är helt omedvetna om den roll vi spelar eller hur bra vi spelar den. Det är vårt mål i Arbetet att bli medvetna skådespelare.

Spader dam:

Emotionella rörelser är rörelser som drar till sig våran uppmärksamhet. Efter att vi har lärt oss ett momentet följer en period då vi är emotionella när vi utför momentet. Det bästa exemplet på det i vår moderna livsföring är när vi lär oss köra bil. När vi väl har klarat oss igenom svårigheterna med att lära sig köra, följer en period när vi njuter så mycket av att köra att vi vill göra det hela tiden. Det händer att man kör så mycket att man blir trött på det, Pendelns Lag. Sen kommer den negativa pendelsvängen, och från att älska det börjar vi hata det. Spader dam gillar också att se rörelser. Här förlorar vi oss i vår fascination av rörelser. Television, bio, och sportevenemang har alla detta element. Vi blir förhäxade av aktörernas rörelser, eller helt enkelt av de flimrande TV-bilderna som förmedlar rörelser. Förnimmelser av rörelse i vår yttre omgivning drar vår uppmärksamhet från oss själva. Vi lämnar över vår personliga kraft till det stimuli som fascinerar oss och förlorar vår medvetenhet om att vi är i våra kroppar. Vi njuter av den glömskan. Här ligger kopplingen mellan klöver dam och spader dam. Damerna i centren kan arbeta ihop för att upprätthålla Identifikation. Vår uppmärksamhet dras ut ur oss i ett tillstånd av Identifikation. Man attraheras av inkommande stimuli från sinnena, klöver dam. Spader dams uppmärksamhet dras till stimuli som signalerar rörelse, och förstärker den transliknande påverkan omvärlden har på oss, får oss att glömma vår inre värld. Kom ihåg exemplet i avsnittet om Identifikation som rörde personen som sprang genom trafiken, identifierad med anländandet till sin destination "i tid"? Tid är rörelse, planetens rotationsrörelse och dess omloppsrörelse runt solen. I vår sömn blir vi identifierade med denna rörelse. Vi lider av den vita kaninen syndromet. De läsare som har läst Alice i Underlandet är bekanta med den vita kaninen. Han bar med sig ett stort fickur och stressade runt, hela tiden orolig för att vara för sen. "Jag är försenad! Jag är försenad! Till ett mycket viktigt möte! Ingen tid att säga hej eller hej då. Jag är försenad! Jag är försenad! Jag är försenad!" Han var identifierad med framtiden, alltid på väg till nästa möte och upplevde aldrig nuet. Alla är vi då och då den vita kaninen. Någon del av vår uppmärksamhet rusar mot framtiden, vi tittar i hemlighet på klockan och har myror i baken. Vi upplever spader dam när detta inträffar. I ett tillstånd av Själv-minnande existerar inte tiden. Vi kan klart och tydligt se att tiden är en teknologisk uppfinning för att registrera rörelser. Men i ett tillstånd av Identifikation glömmer vi detta och tror att tiden är verklig.

Spader kung:

Intellektuella rörelser är avsiktliga rörelser, uppmärksamheten riktas med ansträngning i de rumsliga relationernas värld. De flesta av oss har varit med om att föra in ett stort objekt genom en smal öppning, som en soffa genom en dörröppning. Våra första försök kan ha varit genom spader knekt, försöka tränga in soffan genom öppningen och hoppas att det kanske går. Efter några försök på detta sätt kom vi till nästa nivå och blev frustrerade (identifierade och negativa, spader dam), och trycker soffan mot dörröppningen på måfå. Plötsligt stannar vi upp, undersöker soffans form noggrant, gör en beräkning eller två och funderar ut exakt vilket sätt som kan fungera. I det sista steget upplever vi spader kung. På denna nivå gör vi medvetet en visualisering hur vi ska arrangera bagaget i en till synes liten koffert i bilen. Vi gör upp en plan för den nya tillbyggnaden på huset, eller vi packar upp det fina porslinet mycket försiktigt så vi inte har sönder det. Här lär vi oss också att köra bil, cykla, utföra oräkneliga uppgifter som krävs av oss i den fysiska världen. Genom avsiktliga rörelser kopplar vi oss till en medvetenhet om vår existens i den fysiska världen. När vi rör oss automatiskt är vi inte medvetna om att vi är fysiska. När vi rör oss emotionellt, drivs vi av Identifikation och vi är bara medvetna om objektet vi är identifierade med. När vi rör oss avsiktligt är vi medvetna om hur vår kropp rör sig genom rummet, och på så sätt underlättas den Uppdelade Uppmärksamheten. Vi kan se detta i kampsporterna, i synnerhet Tai Chi, där avsiktliga rörelser är en konstform. Ett avsiktligt användande av Rörelse Centret, vare sig det är i rörelse eller vila, är en väsentlig komponent i vårt närmande till Själv-minnande. Nu har vi kungarna av två center medverkande i övningen om Uppdelad Uppmärksamhet och vi börjar få en bild av en väg till att bli mer enhetliga varelser.

fortsättning på nästa sida




This page hosted by GeoCities Get your own Free Home Page