CHILI
Na het bezoek aan de zoutmeren in Bolivia, komen we aan in Chili. Tijdens deze reis komt het regelmatig voor dat mensen even uit de groep stappen. Dit gebeurt bijvoorbeeld om plaatsen te bekijken die niet in het reisprogramma zijn opgenomen of om (zojuist gemaakte) vrienden te bezoeken.
Ook onze fotograaf Peter heeft  in Chili en Argentinië onze groep even verlaten. Hij heeft met Rick en Marcel een bezoek gebracht aan Patagonië wat ook op deze website te volgen is.
Informatie Chili
Vanaf de grens met Peru naar het zuiden telt Chili  zo`n 4300 km. In de breedte niet meer dan 180 km. Chili behoort economisch tot de kopgroep in Zuid-Amerika. Ook historisch behoort het tot de winnaars. In de vorige eeuw kon het grondgebied behoorlijk worden uitgebreid. Rond 1880 werd een deel van het grondgebied van Bolivia en een klein stukje van Peru veroverd. Bolivia werd zo van de zee afgesneden, hetgeen het land economisch nog steeds parten speelt. Chili veroverde in deze oorlog (ook wel de Pacific-oorlog genoemd) de gronden waar nitriet werd gewonnen. Later verloor dit aan belangrijkheid, door de uitvinding van kunstmest, maar Chili heeft er decennia lang van geprofiteerd.
Meer (reizigers)info over Chili:
http://www.chile-travel.com/
SAN PEDRO DE ATACAMA - CALAMA - ANTOFAGASTA - VINA DEL MAR
De overgang van Bolivia naar Chili is overduidelijk. De onverharde wegen van Bolivia veranderen net over de grens in een fraaie tweebaans asfaltweg. In San Pedro de Atacama kwamen wij het land in. Hier vertoeven vooral veel gringo´s (zo wordt iedereen genoemd die uit Europa of Noord-Amerika komt).
Na een aantal dagen in de woestijn en hoogvlakten van West-Bolivia doorgebracht te hebben was het heerlijk dat de wc weer op slot kan, dat we deze kunnen doorspoelen en we zelfs kunnen douchen. Veel meer dan bier drinken en op het Plaza de Armas zitten doen we niet. Via
Calama komen we bij de grootste open kopermijn ter wereld in Chuquicamata. In dit op Bolivia veroverde deel van Chili wordt nogal wat erts gewonnen, onder meer koper. Chili is de grootste exporteur van kopererts.
Toen gebeurde het, we kwamen bij
Antofagasta aan de kust, we zagen de Pacific of Grote Oceaan weer. Hier hebben we heerlijk gezwommen, we zaten op een camping aan het strand en hier vierden wij ook sinterklaas.
Via een paar overnachtingen aan het strand, onder andere in het fraaie
La Serena, kwamen wij aan bij het wijndorpje Los Vinoles. Hier konden we douchen (tja de standaardbezigheden in Nederland worden op een expeditie heel essentieel) en zeer goedkoop wijn drinken (volle limonadeglazen). Het meest gevaarlijk was te gaan slapen zonder tent. Om dan te gaan slapen als alles van boven komt, onder andere een fiets en een fles met daarin 5 liter wijn, is erg lastig...
Antofogasta
SANTIAGO DE CHILI 
Langzaam zagen we het landschap veranderen, van de (Atacama-)woestijn, via semi-woestijn naar een groen zeer vruchtbaar land. Rond de hoofdstad Santiago de Chili is het klimaat mediterraan en er kan dan ook heel veel worden verbouwd. Verschillende fruit- en groentestalletjes zagen we op onze weg.  De meeste mensen (75%) wonen in Middenchili, meer dan 1/3 van de totale bevolking van 14 miljoen woont in Santiago de Chili.
Santiago is een mooie stad, met een leuke uitstraling. Het centrum heeft een aantal oudere gebouwen, verder is er (in het zakencentrum) heel wat hoogbouw.  Een aantal mensen bracht, om de stad te ontvluchten, een bezoek aan het fraaie Isla de Negra. In tegenstelling tot hetgeen de naam doet vermoeden is dit geen eiland, maar gewoon een klein plaatsje aan de kust met een leuk strand. Ook kon er een bezoek aan het museum van Neruda (beroemde dichter van Chili, Nobelprijswinnaar) gebracht worden.
In Santiago was een bezoek aan een park (bijvoorbeeld  Santa Lucia of Parque Metropolitano) of een museum of de kathedraal de moeite waard. Zondag stond in het teken van de presidentsverkiezingen. Veel was hierdoor dicht. Door het centrum wandelen en ijs eten was wat de Chilenen deden. Hoewel (of dankzij) de vele politie op straat en het verbod op de verkoop van alcohol was het heel rustig. In januari zullen er nieuwe verkiezingen gehouden worden omdat de twee belangrijkste kandidaten (van de zeven) wel veel stemmen gekregen hadden (beiden bijna 50 %) maar niet de vereiste meerderheid.
Startpagina Vorige blz.
Volgende blz.