XpasS
Web Sayfası Nasıl Hazırlanılır
 

Site Yapmak Bir Çok acemi internet gezginine Zor gelmektedir. Zor gelmesinin ana Teması Yardım Eden sitelerin Azlıgıdır. Fakat biz burda acemi web tasarımcılara ve web sayfası yapmaya meraklı internet gezginlerine site nasıl yapılır kısaca bilgi verecegiz. Burada yazılan yazıları okuduktan sonra site yapmanın aslında o kadar zor bir sey olmadıgını sizlerde goreceksiniz.

Site Yapmanın ilk 3 kuralı vardır.
1. Kendinize Bir Site alın.
2. Web Sayfalarınızı Hazırlayın.
3. Hazırladıgınız Web Sayfalarını Aldıgınız Siteye Gonderin.

1ci Asamayı Halletmek için sitemizin Web Yardım bolumunde Linklerini verdigimiz sitelerden kendinize bedava bir site alabilirsiniz.

2 ci Asama için ise Site yapmak için ilk basta site yapma programı gerekmektedir.Bizim kullandıgımız programlar Windows 98 ile beraber gelen Frontpage Express Programı , Macromedia Flas4.0 , Paint shop pro vb programlardır.Sizede ilk once Frontpage Express Programı Kullanmınızı tavsiye ediyoruz. Frontpage Express Programını Kullanmak için Webyardım bolumunden Bilgiyi bulabilirsiniz.

Sitenizi Yapmak için Diyelim Frontpage eXpress Programı veya baska programı temın ettniz .İlk Önce index dosyasını yapıcaksınız. index dosyasının gerekliliği aldığınız siteye dosyaları atarken aldığınız site sayfayı açmak ilk once index dosyasını arar ve onu bulur ve ana sayfa olarak onu açar..

Diğer yaptığınız sayfaları index dosyasından kopru kurma yontemı ile bağlama yapıcaksınız. .Ziyaretçi sizin sitenizi açtığı zaman ilk once index dosyasını gorecek ve onun üzerinden hazırlamış olduğunuz diğer sayfalara gidecektir.ilk baslarda yavas yavas normal sayfalar yapmaya baslayınız.Eğer Acemi İseniz hemen güzel sayfa yapma sevdasına kapılmayınız. Normal sayfalardan sonra daha guzel sayfalar yapmak zaman ister. kullandığınız programı kurcalayınız deneme- yanılma yontemi ile sayfanızı bozun düzeltın yenıden yapın..

Siteler aynı zamanda html dili ilede yapılabilir. Ama Daha yeni baslıyorsanız kesinlıkle tavsiye edilmez. html dilini bilmek java aplettleri kullanırken veya baska bir amaç için kullanılırken işinize yarayabilir. html dilinide öğrenmenizde yarar vardır. Sakın ola "sitemi komple html dili ile yapıcam" gibi bir sevdaya kapılmayınız .... html dili ile sayfa ve site dizayn etmek çok usta üstadların işidir.

Site yapma konusunda yardımcı olan sitelere rastladıkça ziyaret ediniz ve okuyunuz. mutlaka faydası olucaktır.

3. cu Asama icin ise Siteyi yaptınız. bunu aldığınız siteye gondermek lazım nasıl gondericeksınız. Sitenizi yaptıktan sonra bunu aldığınız siteye upload { göndermek } için ftp adını verdiğimiz programı kullanıcaksınız.Bir cok Acemi Webmaster in karsılastıgı zorluk Ftp Programını Kullanmaktır. Cok Basit Bir Yapıya Sahip olan ftp programını kullanmasını ogrenmek icin asagıda yazılanları lutfen dikkatle okuyunuz.

Ftp Programını Nasıl Kullanılır ?

Ftp Programını Downlad ettiniz varsıyoruz . Ftp Programını açınız. Ftp Programının En Üstte Solda Şimşek işaretli butonun solunda defter şekılli buton vardır. İlgili butona basınız. Karsınıza Bir tablo çıktı. Bu tablodan AddSite butonuna basınız.

Karsınıza cıkan tabloyu doldurmak icin asagıda yazılanları uygulayınız.

Site Label : Buraya aldığımız sitenin adını yazıyoruz. Örnek : www.denemeyayin.8m.com
Host Adres : Buraya sitemizi freeserversten almıssak ftp.freeservers.com Xoom dan almıssak ftp.xoom.com yazıyoruz vb.
User Id : Buraya siteyi alırken yazdığımız kullanıcı adımızı yazıyoruz diğer adı ile username mizi.
Password : Buraya Siteyi alırken Yazdığımız şifreyi yazıyoruz doğru olarak yazılmasına dikkat ediniz.

Bu İşlemleri yaptıktan sonra tamam butonuna tıklıyoruz ve karsımıza çıkan tablodan bizim sitemizi seciyoruz ve asagıdaki connect butonuna tıklıyoruz. Connect butonuna tıkladıktan sonra Üstte sitemiz ile bilgiler geçer. Kullanıcı adınız ile sifreniz kontrol edilir ve ok butonu çıkar .Ok Butonu cıkınca ok diyoruz ve ftp programının tablosunun sağında sitemizi yeni almıs isek sitemizin index dosyası duruyor .

Bundan sonra yapmamamız gereken ftp programının solundaki menuden sitemiz için hazırladığımız sayfaların klasörünü bulup sayfalarımızı listeliyoruz ve istersek tek tek istersek hepsini birden yollayabiliriz . tek tek yollamak için sol taraftaki html dosyamızı mausenin sol tusuna tıklayıp tutuyoruz ve sağ tarafa bırakıyoruz. ok mi butonu çıkıyor ok diyoruz . Sayet Aynı sayfa adı sağ tarafta varsa karsımıza baska bir tablo çıkıyor anlamı ise " Bak senin sitede bu adlı sayfa var gönderelimmi " diyor sizde ufak tablodaki kutucuyu tıklıyor ve ufak tablonun en solundaki butona basıyorsunuz. Sayfa gitmeye baslıyor... gittikten sonra yenıden sağ taraf listeleniyor. tek tek bu sekıl atabilirsiniz. hepsini birden atmak için ise sol taraftakılerı bastan sona tıklı hale getiyoruz. ve mausenın sağına tıklayıp en üstteki upload yazısına tıklıyoruz. hepsi birden gidiyor. Bu sekılde Dosyalarınızı hostıgn firmanızın size sagladıgı siteye atabilirsiniz.

Kural 1 : Ftp Programının solu sizin Sağı Sitenizindir.

Kural 2 : Bağlanmada hata varsa bastan sona kontrol et yeniden dene.

Ftp İle İlgili Bilgi için aşağıdaki yazıyıda okuyabilirsiniz.

FTP NEDIR ?
FTP, kişisel web sayfası olanların sık kullandığı bir protokoldür. Çünkü bağlandığınız bir sunucu üzerindeki ilgili alanlara hızlı ve sağlıklı bir şekilde dosya transferi yapabilirsiniz. Ayrıca Web ortamında yavaş yüklenebilecek bir dosyayı (özellikle shareware yazılımlar), daha kısa sürede bilgisayarınıza yüklemeniz mümkündür. Getright ve benzeri programlar, bağlantınız kesilse dahi kaldığınız yerden devam edebilmektedirler.
Kurulum: CuteFTP en yaygın olarak kullanılan FTP programıdır. Ara yüzleri ne kadar farklı olursa olsun, her programda belirtmeniz gereken temel bazı bilgiler vardır. Kullandığınız program ne olursa olsun, bu bilgileri girdiğinizde FTP programı aynı işlevi yerine getirecektir. CuteFTP üzerinde erişime hazır olarak yapılandırılmış birçok adres vardır. Bu alanlarda birçok yazılım bulabilirsiniz.
Add: Yeni bir FTP bağlantısı için kullanılır. Üzerine tıklandığında "General" ve "Advanced" isimli iki bölüm çıkar.
General: Bu bölümde doldurmanız gereken boşluk dört addettir. Öncelikle yapılandırdığınız bu yeni bağlantının ismini girmeniz gerekmektedir.
Host address: Bu bağlanacağın FTP sunucusunun adresidir. (Örnek: ftp.xoom.com ya da IP numarası: )
User ID: Kullanıcı isminiz.
Password: Şifreniz. Advanced bölümündeki ayarlar ileri düzeydeki kullanıcıların tarafından kullanılır. Eğer "Anonymous" olarak bağlanıyorsanız; "User IMicrosoft Internet Explorer, Netscape Navigator ya da diğer programları sabit diskinize indirdikten sonra (CD ROM, disket de olabilir), Setup dosyasına tıklayarak bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Yüklemeyi gerçekleştirirken Netscape başta olmak üzere bazı tarayıcılar e posta hesabınızla ilgili bazı bilgiler isteyebilir. Bunun nedeni e posta göndermeye imkân sağlayan programı tarayıcısının içine gömen bu gezginler, aldıkları bu bilgilerle e posta programını zahmetsizce kurmanızı sağlamak içindir.İyi Çalısmalar.

 
XpasS
AnaSayfa