Oslobodjenje online, evropsko izdanje

http://www.oslobodjenje.com.ba

7. septembar 1999

TEATARFEST SARAJEVO 99

Medjunarodni susreti amaterskog teatra

AKCUS Sarajevo ili popularnije "Seljo" i ove godine priredjuje festival amaterskog teatra - Teatarfest Sarajevo 99. Nakon proslogodisnjeg izuzetno uspjesnog izdanja ovog festivala, popracenog velikim interesovanjem publike, organizatori su i za ovaj drugi priredili nekoliko selektiranih predstava. Teatarfest ce u trodnevnom trajanju (od 23. do 25. septembar ''99.) ponuditi publici jedanaest predstava. Na pozive ACKUS-a "Seljo" odazvala su se brojna amaterska pozorista sirom Evrope, da bi od pristiglih 38 predstava bilo odabrano 11.

Predstave na nekoliko pozornica

Pozorisni ansambli ce doci iz Austrije, Madjarske, Hrvatske, Slovenije, SR Jugoslavije i BiH. Predstave ce se odigravati na nekoliko gradskih pozornica, u Narodnom pozoristu, u sali ACKUS-a "Seljo", u Kamernom teatru, Akademiji scenskih umjetnosti i u sali CDA. Ulaznice za sve predstave mogu se nabaviti u prostorijama AKCUS-a "Seljo" od 20. septembra. Cijene karata bice simbolicne.

U sklopu Teatarfesta bice upriliceni i okrugli stolovi posveceni amaterskim teatrima. Najuspjesniji ce se okititi i nagradama koje ce se dodijeliti za najbolju reziju, musku i zensku ulogu, te za najbolju scenografiju. Direktor ACKUS-a "Seljo" Dzevad Kordic napominje da je u ovim siromasnim vremenima za kulturu, zaista poduhvat iznjedriti jedan festival posebno teatarski. "Ne bismo mogli prirediti ovako zahtjevan festival da nije bilo finansijske podrske nasih sponzora, Soros fonadacije, Kantonalnog ministarstva za kulturu, Studentske stamparije, B - koncepta i Sahinpasica", napominje Kordic i dodaje da je ACKUS "Seljo" poslije rata pokrenuo dva festivala, sto u ovakvoj besparici nije uspjelo ni Federalnom ministrarstvu za kulturu. "Uz pomoc nasih sponzora i prijatelja radimo na tome da pozorisni amaterizam ne bude zaboravljen i da ozbiljno sagledamo mjesto bh. pozorisnog amaterizma u Evropi.

Teatarfest je prosle godine pozitivno uticao na razvoj amaterizma, a ovo njegovo drugo izdanje ima sansu da da jednu jos pozitivniju injekciju za kontinuiranu egzistenciju amaterskog teatra", rekao je Kordic. Ovaj internacionalni festival amaterskih, malih i ekperimentalnih scena, smatra odgovorni urednik Fehim Serdarevic, "internacionalnim okupljalistem mladog teatra uz razmjenu iskustava i pogleda na savremene teatarske tokove kroz razvoj pozorista u domenu rezije, igre, govora, pokreta, kostimografije, muzike, kreacije plakata i drugih bitnih elemenata teatarskog projekta".

Savremeni tokovi amaterizma

Clanovi selektorske komisije ovog festivala su: Marko Kovacevic, profesor na ASU, Dubravka Zrncic, dramaturg, Dubravko Bibanovic, reditelj i Fehim Serdarevic. Oni su odabrali jedanaest predstava. U pitanju su predstave trupe Arhitekti Epidaurusa iz Ljubljane, Craft teatra iz Beograda, Studentskog teatra Lero iz Dubrovnika, Dramskog studija Istarskog narodnog kazalista iz Pule, Studentskog kazalista "Ivan Goran Kovacic" iz Zagreba, Hrvatskog amaterskog kazalista Travnik, sarajevskog pozorista Kamerna scena iz srpskog Sarajeva, Akademskog pozorista Art Club iz Sarajeva, ASU iz Sarajeva, Theater der Figuir iz Austrije i teatra Artus iz Budimpeste.

Ta. P.

-------------------------------------------------------

Za ljubitelje pozorista i Sarajeva ovu informaciju prenio

Safet S. Sarajlic

-------------------------------------------------------

303. brigada Armije Bosne i Hercegovine (narodnooslobodilcka)

http://www.oocities.org/Eureka/Park/7313/