Visualisatie - Het zicht

 

De 10 oefening die verder staan beschreven zijn hoofdzakelijk gebaseerd op een zintuig : het zicht. Indien u al deze oefeningen kunt zoals het hoort kunt u zich beschouwen als een vergevorderde beoefenaar in de visuele vorm van visualisatie.
Deze oefeningen zijn slechts voorbeeld oefeningen. Indien u dat nodig vind kunt u ze aanpassen naar eigen behoeftes.

 

Oefening 1

Zoek allerlei kleine voorwerpjes en leg ze op tafel. Plaats er een handdoek over en haal de voorwerpjes onder de handdoek door elkaar. Haal de handdoek nu weg en bekijk de voorwerpjes gedurende 60 seconden. Verstop ze dan weer met de handdoek.
Schrijf op een blad papier zo nauwkeurig mogelijk welke configuratie er onder de handdoek licht. Geef niet alleen de positie van de voorwerpen maar geef ook hun vorm, kleur, textuur en grootte. Indien u alles hebt opgeschreven kunt u nagaan of de opgeschreven configuratie wel klopt met hetgeen u dacht.
U kunt de beste resultaten behalen indien u met nog nooit geziene voorwerpen werkt. Het kan praktisch zijn om te oefenen et vrienden omdat u de voorwerpen, meegebracht door de vrienden, nog nooit heeft gezien.
Om de oefening moeilijker te maken kunt u de 60 seconden kijktijd inkorten.

 

Oefening 2

Teken op een wit vel papier een cirkel met een dikke zwarte rand. Verdeel die cirkel in verschillende delen zoals een stuk taart en kleur om beurt een gedeelte in het zwart. Het volgende gedeelte blijft wit. Bekijk deze cirkel goed en sluit dan u ogen. Tracht met gesloten ogen de tekening in u verbeelding te zien. Het is de bedoeling dat u in uw verbeelding, achter u ogen, de tekening werkelijk ziet alsof u het met open ogen kon zien. Op het ogenblik dat u de tekening nietmeer ziet, open dan u ogen kijk er weer naar. Probeer het beeld zo lang mogelijk met gesloten ogen te zien.
In het begin zult u dit slechts tijdens een heel korte periode kunnen. Met de tijd zal het beeld hoe langer hoe duidelijker worden zodat u elk detail en elke fout kunt onderscheiden. Indien u moe wordt stop dan onmiddelijk de oefening en herbegin later. Oefening baart kunst.
U kunt de oefening ook uitproberen met andere geometrische tekeningen. Indien u de eerste figuur goed kunt zien dan mag u overgaan tot de volgende.

 

Oefening 3

Nu gaat men proberen om een kleur te zien die er niet is. Hiermee bedoel ik dat we gaan trachten om, met gesloten ogen, niets anders dan een vooraf gekozen kleur te zien. Om elke kleur aan bod te laten komen kunnen we de kleuren van de regenboog afgaan : rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Wit en zwart moeten ook kunnen gevisualiseerd worden.
Het is de bedoeling om een kleur te zien met gesloten ogen en niet een voorwerp met de specifieke kleur. Men kan dit doen door in te beelden dat men zich voor de bepaalde tijd in een universum bevinden die slechts bestaat uit die kleur. Dus het enige dat u ziet en het enige dat bestaat is die specifieke kleur. De oefening is gelukt indien u dit kunt doen voor elke kleur gedurende een tijdspanne van 5 tot 10 minuten.

 

Oefening 4

Probeer oefening 2 nu opnieuw, maar dan met kleur. U kunt dit ook proberen met random 2D figuren zoals een vierkantachtige aardappel waaruit een stuk is gesneden.
Indien u dit kunt gedurende de nodige tijdspanne dan is de oefening gelukt.

 

Oefening 5

Deze oefening is bijna dezelfde als nummer 2. We proberen om een 2D beeld te visualiseren achter de gesloten oogleden maar deze keer met een complexe tekening, nl een foto.
Zoek een foto, liefst eentje die u nog nooit of weinig hebt gezien, en kijk ernaar gedurende een zekere tijdspanne. Sluit u ogen en tracht de foto tot in de kleinste detail te zien achter de gesloten oogleden. Visualiseer de foto achter de gesloten oogleden.
De oefening is gelukt als u elk beeld 5 tot 10 minuten kunt behouden en dat u elk detail kunt zien.
Sommige personen vinden het gemakkelijker om eerst zwart-wit foto’s te gebruiken en nadien over te gaan naar kleuren foto’s. Dit maakt de overgang soms iets gemakkelijker. Afdrukken van goede kwaliteit uit een tijdschrift kunnen ook dienen.

 

Oefening 6

Zet u ergens comfortabel neer. Indien u dat wenst kunt u uw eigen meditatie houding aannemen maar gewoon aan tafel zitten kan ook.
Zoek een voorwerpje, zoals een luciferdoosje, en leg dat voor u neer.
Bekijk het voorwerpje goed vanuit u eigen standpunt en sluit u ogen.
Sluit u ogen en tracht het voorwerp te zien achter u oogleden op de zelfde wijze alsof u ze zag met u ogen uit dat specifiek standpunt.
Het is de bedoeling om het voorwerpje werkelijk te zien zoals u het voor u zag met open ogen. Trek u niets aan van de omgeving zoals de tafel maar doe u best om het voorwerp werkelijk te zien zoals u het voordien zacht.
Zoals bij do foto’s kan het gemakkelijker zijn om eerst een zwart-wit beeld te visualiseren en nadien de kleur toevoegen. U kunt ook proberen om het beeld van het voorwerp te projecteren op een denkbeeldig scherm. Dat maakt de oefening voor sommige personen eenvoudiger.

 

Oefening 7


In deze oefening concentreren we ons op de 3e dimensie. We gaan een voorwerp in 3D visualiseren.
Doe hetzelfde als bij oefening 6 maar bekijk het voorwerp nauwkeurig langs alle kanten. Sluit u ogen en zie het voorwerp voor u liggen. Laat dit voorwerp langzaam draaien in u verbeelding en merk elk detail op. Tracht het voorwerp eerst rond zijn as te laten draaien en nadien in alle richting zodat de onderkant en bovenkant goed geobserveerd kunnen worden. Zie het voorwerp zoals u het in de werkelijkheid zou zien met u ogen.
De oefening is geluk indien u elk voorwerp kunt visualiseren dat u ook maar wenst. Probeer nu ook de tijd van de visualisatie te verlengen zodat u zonder enig probleem het beeld kunt blijven vasthouden voor zolang u dat maar wenst.

 

Oefening 8


Deze oefening is goed voor het grote detail werk. Het help u de materiele wereld nog beter te leren kennen zodat u deze nog beter kunt visualiseren.
Ga in een kamer zitten die u kent. Sluit u ogen en tracht elk voorwerp, elk detail van de kamer te zien achter u oogleden. Besteed niet alleen aandacht aan de kleur en de vorm van de voorwerpen maar concentreer u ook op de textuur ervan, de schaduwen dat ze genereren onder specifieke omstandigheden en welke geuren ze hebben. Laat sommige voorwerpen zweven in de lucht, door de kamer heen, en breng ze in u gedachten weer op hun plaats.
Indien u twijfelt aan de juistheid van u visueel geheugen kunt u altijd nagaan of u beelden wel juist zijn. Open even u ogen en kijk naar de voorwerpen zodat u kunt herbeginnen met een aangepaste versie.

 

Oefening 9

U kunt ook proberen om mensen te visualiseren met gesloten ogen. Tracht elke type persoon zo goed mogelijk uit te beelden, van hun gezicht met specifieke uitdrukkingen tot de wijze waarop ze stappen. U kunt nog verder gaan door personen te visualiseren die een kamer binnen en buiten stappen. Bekijk alles tot in de kleinste detail en probeer dit eens met een bewegend standpunt. Vanaf hier kunt u proberen om al wat u maar wenst te visualiseren, zelfs zaken die u nog nooit hebt gezien en die dus zelf uitgevonden zijn. De enige grens die bestaat is u eigen verbeelding.

 

Oefening 10


Nu dat u alles kunt visualiseren met gesloten ogen, moet u dit ook kunnen met open ogen. Visualisatie met open ogen is iets dat de meeste personen ineens kunnen, ze kunnen dit op het ogenblik dat ze hebben begrepen hoe het moet en soms herinneren ze zich hoe ze dit vroeger deden. Dit is iets dat plotseling terug komt.
In het begin dat men kan visualiseren met open ogen moet men oppassen voor het opkomen van niet gewilde voorwerpen in het dagelijkse leven. Dit mag de magieer zeker niet laten gebeuren. Wanneer dit gebeurd moet u krachtig weerstand bieden want dit is geen visualisatie meer. Dit geldt voor visualisatie via elk zintuig. De magieer moet zijn lichaam helemaal onder controle krijgen. Hallucinaties, als men ze zo mag noemen, zijn uit den boze.