Meluga

de Vlad Enache

Legenda spune că orașul Meluga a fost astfel construit încât prin labirintul străzilor sale există un anume traseu magic: dacă-l parcurgi în ziua Echinocțiului de toamnă, ți se îndeplinește cea mai arzătoare dorință. Se spune că traseul este lung și complicat (conține și multe bucle), încât parcurgerea lui durează aproape toată ziua. Dar el nu este marcat pe nici o hartă și nici un om nu cunoaște pe care anume alei, bulevarde și străduțe trebuie să mearga și în ce ordine. Se știe doar că traseul pornește din Piața Catârului și se sfârșește la porțile Castelului Ailin.

În fiecare an, mii de turiști, aventurieri, călători și pelerini vin să-și încerce norocul în Meluga, parcurgând străzile fie la întâmplare, fie murmurând complicate socoteli. Când și când, foarte rar, câte unul descoperă traseul și toți cei adunați la porțile Castelului Ailin văd atunci cum un călător proaspăt sosit de pe străzi dispare în văzduh, luat de forțele magice pentru a-i îndeplini cea mai arzătoare dorință. Fericitul este materializat imediat acolo unde și-a dorit, cu dorința îndeplinită. Atunci, vestea se răspândește în toate colțurile lumii, anul următor orașul fiind asaltat de și mai mulți turiști. Până acum, cinci au fost aceia care și-au nimerit pașii pe străzile vechii cetăți în așa fel încât să li se îndeplinească cea mai arzătoare dorință. Dar toți au acționat la întâmplare și nici unul n-a reținut pe ce străzi a mers, încât să poată transmite informația și altora.

Totuși, unul dintre cei meticuloși, care-și memorează încercările întâmplătoare, ar putea până la urmă să nimerească traseul magic și, dacă a reținut corect tot drumul, harta sa ar deveni disponibilă pentru toată lumea. Consiliul Magilor a hotărât cu multe sute de ani în urmă să împiedice acest lucru cu orice preț. Au instituit măsuri de securitate draconice, care se respectă cu strictețe și azi: călătorii sunt percheziționati la vamă și nu sunt îngăduiți în Meluga dacă se găsește asupra lor sau în bagajele lor cel mai mic desen, schiță, hartă sau înscris de orice fel. Mai mult, celor admiși li se rețin absolut toate bunurile și bagajele (inclusiv hainele), fiind puse la păstrare în niște boxe de piatră încuiate și păzite. Ca să nu iasă goi pușcă pe străzile orașului, li se dă câte un harkaf (anteriu lung, de in) pe care trebuie să-l predea la înapoiere, în schimbul bagajelor și hainelor din boxe. Singurul obiect pe care au voie să-l ia cu ei este o bucată de cretă colorată, ca să-și marcheze încercările pe străzi. Creta este pentru cei mai mulți singurul mijloc de a discerne între străzile numite identic (tot pentru a îngreuna descoperirea și, mai ales, comunicarea traseului magic către alții, magii au numit la fel câteva din străzile orașului). Există totuși și un indiciu făcut să-l ajute pe călător: fiecare stradă are plantat la unul din capete un sicomor, iar traseul magic este astfel alcătuit încât în fiecare intersecție drumul corect trece obligatoriu pe lângă un sicomor. Aceasta face ca, practic, în ziua Echinocțiului de toamnă toate străzile din Meluga să aibă sens unic (toată lumea le parcurge dinspre capătul cu sicomor spre capătul fără sicomor).

Și mai există un indiciu, valabil în „răscrucile cu buclă”. Aceste răscruci sunt ca niște intersecții în Y, cu doi sicomori în față și niciunul în spate. Cele două ramuri au semnificații speciale: ramura din stânga înseamn㠄părăsește bucla”, iar ramura din dreapta înseamn㠄intră (încă o dată) în buclă”. Dupa cum îi spune și numele, ramura din dreapta corespunde unei bucle – adică după câteva (uneori destul de multe) străzi parcurse călătorul revine negreșit în aceeași intersecție. În fiecare „răscruce cu bucl㔠există câte o statuie a unui Mare Mag având în fiecare mână câte-o legătură cu chei. Indiciul constă în numărul cheilor – ele reprezintă numărul minim și numărul maxim de ciclări, adică de parcurgeri ale buclei. De exemplu, dacă dai peste o statuie care ține în mâna stângă două chei și-n mâna dreaptă cinci chei, înseamnă că trebuie să parcurgi bucla de două, trei, patru sau cinci ori – altfel, ți-ai luat adio de la orice șansă de a descoperi traseul magic. Exact de câte ori trebuie parcursă bucla, asta în general nu poți ști, trebuie să alegi și să te încrezi în noroc. Cazul cel mai fericit este când statuia are în ambele mâini la fel de multe chei: atunci cele două limite coincid și deci nu mai ai nici o alegere de făcut, știi exact de câte ori trebuie parcursă bucla. Dimpotrivă, cel mai nefericit caz este acela când dai peste o statuie cu o singură legătura de chei (sunt doar câteva astfel de statui în tot orașul). În acele „răscruci cu bucl㔠magii relevă doar numărul minim de ciclări.

Ca să nu se-ncurce în ciclările din diferite răscruci, un turist procedează de obicei astfel (metoda, probabil descoperită de arabi, se găsea descrisă încă în secolul al XIV-lea în lucrarea anonimă Cum a căutat Ibn Al Hamad Ramahid timp de treizeci de ani drumul magilor din cetatea Mehlioga): Când ajunge într-o „răscruce cu buclă”, călătorul se uită mai întâi dacă pe caldarâm se găsește vreun număr scris cu cretă de culoarea cretei sale; dacă nu găsește vreun astfel de semn, își alege un număr aflat între cele două limite indicate de cheile statuii; dacă însă pe caldarâm se găsește un număr scris cu creta sa, îl reține și-apoi îl șterge de pe jos. În continuare acționează în funcție de numărul ales/reținut: dacă numărul este mai mare ca 0, înseamnă că mai are bucle de facut, deci scade 1 din număr, scrie rezultatul pe caldarâm și-o ia la dreapta. Dacă însă numărul ales/reținut este 0, înseamnă că nu (mai) are de facut nici o buclă, deci o ia la stânga. În acest fel, turistul se asigură că respectă întotdeauna indicațiile lăsate de magi în „răscrucile cu buclă”.

În intersecțiile normale nu este nevoie de cretă, pentru că ele nu au nici bucle și nici statui care să dea vreun indiciu suplimentar – pur și simplu, călătorul trebuie să aleagă un drum ținând cont doar de sicomori.

Se spune că la câțiva ani după construirea orașului, unul dintre magi s-a gândit că dorința cea mai arzătoare a cuiva ar putea fi să dezvăluie lumii întregi secretul traseului magic. Dacă, din întâmplare, tocmai un astfel de om ar descoperi drumul corect, forțele magice i-ar îndeplini dorința și-atunci toate strădaniile menținerii secretului vor fi fost în zadar. Pentru a face imposibil acest lucru, undeva în zidurile Castelului Ailin a fost ascuns un demon care citește și filtrează cea mai arzătoare dorință a fiecarui om: dacă unul dintre cei care nimeresc drumul corect are drept cea mai arzătoare dorință să dezvaluie secretul, atunci demonul i-o șterge din minte exact înainte ca acela să facă ultimul pas pe traseu. Astfel că forțele magice îi îndeplinesc următoarea dorință.

Anul trecut, un aventurier ceh a descoperit traseul magic (din întâmplare, ca de obicei). Este a șasea oară în peste 700 de ani. Pentru prima dată însă, norocosul descoperitor al traseului a reușit să și scoată informația din oraș. Deși el nu era conștient de asta, cele mai arzătoare două dorințe ale sale erau, în ordine: „Să descopăr traseul magic” și „Să mă mândresc arătându-i iubitei mele din Ljubliana harta traseului”. În momentul când a făcut ultimul pas, demonul i-a inspectat rapid mintea și-a văzut că cea mai arzătoare dorință nu era cea interzisă. Așa că i-a dat drumul fără să schimbe nimic. Când însă au intrat în acțiune forțele magice, dorința pe care-o cercetase demonul se îndeplinise deja, deci dorința cea mai arzătoare a aventurierului era acum cealaltă, neluată în seamă de demon. Forțele magice au îndeplinit-o pe loc, înainte ca spiritele magilor să-și dea seama de eroare.

Ceea ce nu știu magii însă este că, atunci când Svegomir s-a materializat brusc în camera Annei, îmbrăcat în harkaful mânjit cu cretă și având harta în mână, Anna nu era singură. În cameră se mai afla și locotenentul Miklo. Mai precis, se afla în pat, cu Anna. Svegomir s-a dezmeticit mai repede decât cei doi și, înțelegând că și-a irosit îndeplinirea celei mai arzătoare dorințe doar ca să-și găsească iubita în pat cu altul, a înșfăcat revolverul locotenentului de pe scaunul unde acesta își lăsase uniforma și i-a împușcat pe amândoi, dupa care și-a luat și el viața. Poliția a clasat cazul fără prea multe cercetări – era evident vorba de o dublă crimă pasională urmată de sinucidere. Dacă lucrurile s-ar fi terminat aici, magii și locuitorii din Meluga ar fi putut sta liniștiți, căci nici poliția și nici altcineva n-a dat importanță hărții ciudate găsite în camera fetei. Dar harta a fost împachetată împreună cu lucrurile Annei și trimisă mamei ei, care trăiește în România.

Pe doamna Mladen o cunosc de mulți ani și am fost profund zguduit când mi-a povestit, printre lacrimi, cum primise vestea morții fiicei ei. Mi-a arătat și cutia cu puținele lucruri ale Annei (în majoritate cărți de istoria muzicii – se pare că asta studia Anna la Ljubliana), pe care-o primise prin poștă, împreună cu telegrama de la poliția din Ljubliana. A insistat să iau eu cutia și să donez cărțile și celelalte lucruri studenților de la Conservator și oamenilor nevoiași. „Anna asta și-ar fi dorit să se-ntâmple cu... lucrurile ei...”, mi-a spus doamna Mladen izbucnind din nou în lacrimi. Deși inițial m-am împotrivit, până la urmă am acceptat, gândindu-mă că poate e mai bine pentru ea să nu mai aibă prin preajmă lucrurile acelea care parcă-i întrețineau durerea. Și mi-am ținut promisiunea aproape în întregime: am dat cărțile și toate celelalte lucruri. Toate, mai puțin harta. Căci nici studenții de la Conservator și nici oamenii săraci n-au părut interesați de o hartă și mi-am zis că a o dona cuiva la întâmplare doar ca să scap de ea ar fi bătaie de joc față de rugămintea bietei doamne Mladen. Ca să gasesc exact genul de persoană căreia i-ar fi putut fi utilă, trebuia să aflu ce reprezintă.

Am aflat aseară, cu totul întâmplător, privind distrat la dezordinea de pe birou. Pliantul pe care mi l-ai trimis (și pe care nu-l citisem, recunosc) se afla lângă hartă și m-a frapat mai întâi asemănarea unor contururi generale. Apoi, comparând mai îndeamănunt schița din pliant cu harta Annei, am avut confirmarea: harta Annei indică un traseu prin orașul în care mi-ai scris că te vei duce în vacanț㠖 Meluga. Din pliant n-am aflat mare lucru, legenda e prezentată în câteva cuvinte și-n plus e și puternic deformată (de exemplu, dacă te-aștepți să găsești în Meluga „preoți cu chei rituale conducând o procesiune religioasă pe Drumul Magilor, străjuit de sicomori”, atunci ai să fii puțin dezamăgit...). Legenda completă și toate cele pe care ți le scriu aici despre Meluga le-am aflat din Magia istoriei – istoria magiei a lui Hoffendäuer. Faptul că Svegomir, iubitul Annei, a fost în Meluga și n-a mai ieșit de-acolo pe la vamă, să predea harkaful în schimbul bagajelor și actelor, l-am aflat dintr-un site de pe Internet dedicat disparițiilor misterioase. Din telegrama poliției din Ljubliana rezultă că crimele și sinuciderea lui Svegomir s-au petrecut la mai puțin de 10 ore de când el a fost înregistrat la vama din Meluga, deci, ținând cont de distanță, este exclus să fi reușit să ajunga din Meluga până la Ljubliana cu avionul sau cu vreun alt mijloc de transport uzual. Punând cap la cap toate informațiile, am dedus ce s-a întâmplat de fapt. Și am dedus că harta din cutia Annei nu poate fi altceva decât harta traseului magic din Meluga.

Mai e un amănunt, pe care l-am păstrat pentru final: Legenda spune că dacă un om va reuși să scoată din Meluga harta traseului magic, acesta va mai funcționa doar un singur Echinocțiu. Cum Svegomir a scos harta anul trecut, acesta este ultimul an în care cineva ar mai putea spera ca traseul magic să-i îndeplinească cea mai arzătoare dorință. Eu n-aș avea cum să ajung acolo până la Echinocțiu, iar tu te afli acum în avion, în drum spre Meluga. E limpede, dintre noi doi doar tu ai o șansă să folosești harta lui Svegomir. Ți-aș atașa-o ca imagine, dar pe ecranul palmtop-ului pe care știu că-ți citești e-mail-ul în avion ți-ar fi imposibil să înțelegi ceva din ea, pentru că e destul de mare și de complexă. În plus, nu cred c-ai avea cum s-o memorezi în cele câteva ore care ți-au mai rămas până la aterizarea la Meluga. Și-ar fi și foarte riscant, dacă la controlul vamal îți găsesc harta în palmtop ratezi orice șansă de a pune piciorul în Meluga. Cât despre strecurarea unui print în oraș... asta-i practic imposibil.

M-am gândit și cred totuși că există o soluție (altfel nici nu-ți mai scriam). Ceva va trebui să memorezi, dar eu cred că ce-ți voi propune e mult mai simplu decât să memorezi o hartă. Îți voi scrie un șir de numere, care reprezintă, în ordine, deciziile pe care va trebui să le iei la fiecare intersecție unde nu e clar cum trebuie să continui. De exemplu, dacă ajungi la o intersecție și conform sicomorilor ai trei variante de a continua, iei (mental) un număr din șirul meu și acționezi în funcție de el: dacă-i zero, alegi drumul cel mai din stânga; dacă-i unu, îl alegi pe cel din mijloc; dacă-i doi, mergi la dreapta. Și tot așa în fiecare intersecție, mai iei câte un numar din șir și-l folosești numerotând mereu variantele acceptabile de la stânga la dreapta, începând cu zero. În „răscrucile cu bucl㔠numărul din șirul meu îți spune exact de câte ori trebuie să parcurgi bucla. Fii atent însă la „răscrucile cu buclă”: trebuie să folosești un număr din șir doar atunci când pe jos nu găsești nimic scris cu propria cretă! Dacă îți regăsești propriile semne, înseamnă că ești în ciclări și deci nu trebuie să consumi numere din șir. De fapt, în astfel de situații algoritmul lui Ramahid îți spune exact cum să continui, folosindu-te de cifrele însemnate pe caldarâm.

Așadar, iată care este și

+++++
++ Warning: Bad CRC, missing or corrupted data. Cannot display 137 bytes.
++ Trying to resync...
++ Resync sequence OK.
++ Found valid data. Displaying remaining bytes:
+++++

u că e un efort, dar dacă reușești să memorezi șirul și să-l aplici fără greșeală vei fi al șaptelea (și ultimul) om din lume căruia traseul magic din Meluga îi îndeplinește cea mai arzătoare dorință.

Îți țin pumnii și aștept să-mi arăți și mie harkaful murdar de cretă.

 

Succes,

Vlad