Elektronische instrumenten


In dit deel zal ik de voornaamste elektronische instrumenten bespreken die belangrijk waren en zijn voor het maken van technomuziek. Ik zal ook verklaren waarom juist die instrumenten werden gebruikt.
De elektronische instrumenten kunnen grosso modo ingedeeld worden in 2 soorten: analoge en digitale. De digitale synthesizers hadden veel meer mogelijkheden en brachten een zuiver, bruisend geluid voort. Je kan de verschillen tussen analoge en digitale synthesizers vergelijken met de voordelen van een Cd (digitaal) op een cassette (analoog). De digitale synthesizers waren veel gebruiksvriendelijker, het was makkelijker om er bepaalde, zuivere, geluiden met te produceren.
Zoals de geboorte van rock 'n roll gelinkt wordt met de komst van de elektrische gitaar, zo zou technomuziek nooit ontstaan zijn zonder het verschijnen van betaalbare elektronische instrumenten. De synthesizer, de drum machine en de sequencer waren de instrumenten met dewelke house en techno musici een nieuw genre van muziek ontwierpen. Het experimenteren met deze instrumenten resulteerde in een frisse en nieuwe vorm van muziekervaring. Later kwam daar ook nog de sampler bij.

Inhoud:

1.Geschiedenis, 1.1 Dure synthesizers, 1.2 Goedkoop alternatief uit Japan: Roland, 1.3 Drummachines, 1.4 Sequencers
2. Het digitale tijdperk, 2.1 De sampler, 2.2 De 'gedigitaliseerde analoge revival', 2.3 De toekomst

1. Geschiedenis

1.1 Dure synthesizers

In 1929 werd een voorloper van het elektronische keyboard voorgesteld, maar de eerste echte synthesizer dateert van 1954 (Olsen). De eerste praktisch bruikbare synthesizers dateren uit de jaren '60 (Moog).

Minimoog model A

Minimoog model A

Het duurde eigenlijk nog tot begin jaren '70 vooraleer er belangrijke instrumenten begonnen te verschijnen. De nu legendarische Minimoog mono synthesizer kwam op de markt in 1970 en was eigenlijk de eerste betaalbare synthesizer, ook al was hij duur naar huidige maatstaven. Andere bedrijven volgden en maakten gelijkaardige producten. Deze eerste synthesizers beschikten slechts over weinig faciliteiten (geen geheugen) in vergelijking met de huidige en ze klonken dikwijls vals. De volgende belangrijke ontwikkeling in het ontwerp van synthesizers was the Sequential Circuits Prophet 5, die op de markt kwam in 1978. Deze had 2 sleuteleigenschappen die hem tot dé synthesizer maakten voor verschillende jaren. Ten eerste was hij meerstemmig, je kon 5 noten tegelijkertijd spelen, en ten tweede had hij een geheugen.
Maar synthesizers werden pas echt populair in de jaren '80.

naar top

1.2 Goedkoop alternatief uit Japan: Roland

Als het merk Fender staat voor de elektrische gitaar gebruikt in de rock 'n roll, dan is er één naam in de wereld van house en techno die prominent aanwezig is: Roland. De eerste elektronische instrumenten kwamen uit de V.S., maar snel begonnen de Japanners de markt over te nemen, net zoals met motorfietsen, camera's en hifi. En ook hier deden ze het door het aanbieden van goedkope en betrouwbare instrumenten. De Amerikaanse synthesizers waren onbetrouwbaar en veel te duur voor de meeste muzikanten.
De opkomst van de digitale technologie in het midden van de jaren '80 zorgde er voor dat Roland met de productie van analoge synthesizers stopte, de analoge synthesizer was niet langer levensvatbaar als commercieel product. Iedereen verkocht zijn analoge synthesizer en wou een digitale synthesizer kopen. Hierdoor werden de tweedehands prijzen van de analoge synthesizers spotgoedkoop. En dit is de grondslag van de technologie in technomuziek. Musici in Chicago en Detroit, vooral arme zwarten, die zich de nieuwe generatie digitale instrumenten niet konden veroorloven, kochten goedkope tweedehandse analoge. De Amerikaanse synthesizers behielden hun waarde beter dan hun Japanse tegenhangers, dus het kopen van een goedkope, tweedehandse synthesizer betekende eigenlijk het kopen van een Roland.
Musici zoals Derrick May vinden dat experimenteren met nieuwe geluiden de ziel van dance muziek is. Hij zegt dat de hoge kostprijs van digitale synthesizers de enige reden was waarom ze analoge instrumenten gebruikten. Anders zouden de technopioniers deze ook wel gekocht hebben en er even creatief mee zijn geweest. De reden van de populariteit van de Roland synthesizers in die tijd was dus dat ze betaalbaar waren.
Het was Rolands 2de golf van instrumenten (o.a Juno 106 ) die populair waren in dance muziek. Deze waren eigenlijk analoog, maar hadden een kleine mate van digitale controle.

naar top

1.3 Drummachines

Drummachines zoals we ze vandaag kennen bestonden niet tot begin jaren '80, ook al bestonden er al ritmeboxen in de jaren '70. Deze waren bedoeld voor organisten. In het begin van de jaren '80 kwam een golf van analoge drummachines die in de smaak vielen bij muzikanten. Ze lieten toe te programmeren in je eigen patronen en ze hadden meer controle over elk drumgeluid.
Op het gebied van drum machines waren (en zijn er nog steeds) 2 modellen die kunnen gezien worden als archetypische dance drum machines: de Roland TR-808 en de Roland TR-909 . Op de tweedehands markt betaalt men voor deze instrumenten een veelvoud van de oorspronkelijke prijs.

naar top

1.4 Sequencers

Op dezelfde moment kwamen de eerste sequencers op de proppen, dat zijn apparaten die toelieten om verschillende reeksen muziek te memoriseren en ze terug te spelen op je synthesizers en drummachines. De sequencer bezet een unieke plaats in de geschiedenis van house en technomuziek. Terwijl populaire muziek van de voorgaande 30 jaren onmiddellijk op analoge tapes werd vastgelegd, gebruikte house en technomuziek meestal sequencers alvorens het op tape werd gezet. De sequencer liet toe de muzikale collectie van synthesizers en drummachines af te spelen zonder dat er menselijk optreden nodig was. De sequencer nam elektronische signalen op in een digitaal geheugen en speelde deze terug in dezelfde volgorde. Met enkel een synthesizers, een drummachine en een sequencer kon je muziek maken.
Eén van de eerste gebruiksvriendelijke sequencers die technomusici gebruikten was de Korg SQD1 .

naar top

2.Het Digitale tijdperk

2.1 De sampler

Het enige gebied van digitale technologie dat dance muziek - tot nu toe - radicaal heeft beïnvloed is de sampler. Primitieve en dure samplers bestonden al in het begin van de jaren '80. Maar het waren samplers zoals de Akai S1000 die samplers levensvatbaar en een essentieel instrument voor dance muziek maakten. Terwijl de instrumenten van Roland in de begindagen van house en technomuziek het meest gebruikt werden, staat de sampler al enkele jaren bekend als het meest gebruikte instrument. Terwijl veel mensen zich de gekke prijzen voor een Roland TB-303 en een Roland TR-909 niet kunnen veroorloven, kunnen ze via hun samplers het geluid benaderen.

naar top

2.2 De 'gedigitaliseerde analoge revival'

De klassieke analoge geluiden van de apparaten van begin jaren '80 zijn nog steeds erg populair. Maar de laatste jaren gaat men het analoge geluid combineren met de zee van mogelijkheden die de nieuwe digitale wereld biedt. Er is de laatste jaren een lucratieve markt in instrumenten die de klassieke geluiden van in het verleden imiteren en een goede prijs/kwaliteit leveren.
In 1996 bracht Roland de MC-303 Groovebox uit, een TB-303 dubbelganger die alle Roland-geluiden van de TR-808, TR-909, SH-101 en TB-303 in één pakket herbergt. Ook al is de methode van geluid genereren niet analoog, toch is het een waardevolle poging van Roland om de geest van hun synthesizers van de jaren '80 in 1 pakket te steken.
Het ziet ernaar uit dat de cirkel rond is, met Roland die hun eigen klassieke instrumenten opnieuw uitvinden. Maar het is in de nieuwe ontwerpen dat de toekomst van dance muziek ligt. De vroege pioniers waren vernieuwers, geen imitators. De nieuwe generatie zou de muziek voorwaarts moeten duwen door te experimenteren met nieuwe geluiden en ideeën, dus niet de muziek van hun helden heruitvinden.

naar top

2.3 De toekomst

Wat zal de toekomst brengen? Misschien is het de volgende groep van synthesizers die tweedehands goedkoop zijn, die het meeste invloed zullen hebben?
Een kritiek die veel gehoord wordt over digitale synthesizers is hun gebruiksvriendelijkheid. Deze leidt ertoe dat teveel mensen eigenlijk geen nieuwe geluiden meer programmeren.Terwijl grote firma's, zoals Roland, argumenteren dat het opnieuw maken van analoge instrumenten economisch onleefbaar zou zijn, springen verschillende kleinere bedrijven in de bres om de artiesten te geven wat ze wilden.

naar top