WEEK 5


XML

XML is in feite een eenvoudig dialect van SGML, de Standard Generalized Markup Language. Een aanbeveling voor versie 1.0 is vastgesteld door het W3C op 10 februari 1998. XML wordt goed ondersteund door de nieuwste generatie browsers. Vaak wordt gebruik gemaakt van een parser op de webserver. Oudere browsers kunnen dan eventueel nog het oude HTML weergeven. De kracht van XML schuilt in het feit dat je documenten veel beter doorzoekbaar kunt maken. Daar was HTML ook voor bedoeld, maar dat is niet verfijnd genoeg. Je kunt je eigen DTD maken. XML is om data te structureren. Gestructureerde data omvatten spreadsheets, adresboeken, configuratieparameters, financiële transacties, technische tekeningen, etc. XML is een stel regels (je kunt ze ook als richtlijnen of conventies beschouwen) om tekstformaten te ontwerpen, waarmee je data kunt structureren. XML is geen programmeertaal en je hoeft geen programmeur te zijn om het te gebruiken of te leren. XML maakt het de computer makkelijk data te genereren en te lezen en zorgt voor eenduidige datastructuur. XML voorkomt veel voorkomende valkuilen bij taalontwerp; is uitbreidbaar, platform-onafhankelijk en ondersteunt internationalisatie en lokalisatie. XML werkt geheel volgens de Unicode standaard. Meer info over XML, XHTML, DTD e.a. surf naar xml.

XHTML

XHTML is de toekomst van de HTML. Na de HTML 4 zal er geen HTML 5 komen. Dit is in feite al de XHTML. XHTML is een eenvoudige XML die in staat wordt geacht om alle typen van navigatie op je websites te ondersteunen. XHTML beschikt over vaak dezelfde elementen als HTML. De syntaxis is iets gewijzigd om te kunnen voldoen aan de regels van XML. Een op XML gebaseerd document erft de syntaxis van XML en beperkt deze op bepaalde manieren (bijvoorbeeld bij XHTML mag de <p>, maar <r> niet); aan de syntaxis wordt ook betekenis toegevoegd (XHTML zegt dat <p> betekent paragraaf en niet prijs, persoon of iets anders).

PHP

(HyperText Preprocessor) is een soort server side scripting. Server Side Scripting houdt in dat de code door de server wordt verwerkt, en niet zichtbaar is voor de client. Het script genereert dan een HTML broncode of graphic. Een PHP document is in ASCII (American Standard Code for Information Interchange) formaat. Het is daardoor te programmeren met iedere teksteditor als Edit in DOS, Pico in linux, Notepad in Windows en ga zo maar door. Er zijn ook speciale programma's voor. PHP is ook in een nieuwsgroep te vinden. Voor meer informatie, kun je naar de officiële site van PHP gaan.

ASP

ASP staat voor Active Server Pages en is van oorsprong een Microsoft technologie. Met ASP kunnen websites gemaakt worden met een dynamisch karakter. We bedoelen hiermee niet (interactieve) animaties, maar websites die aan de hand van acties van gebruiker verschillende gegevens weergeven, bijvoorbeeld uit een database. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zoekmachine of een winkelwagentje van een web-winkel. Zoals een 'gewone' website uit HTML bestanden bestaat, bestaat een ASP website (of ASP applicatie) uit ASP pagina's. Een ASP pagina lijkt op HTML, maar bevat ook scripts die op de server worden uitgevoerd voordat het resultaat naar de browser gestuurd wordt. Met die scripts kunnen bijvoorbeeld resultaten uit een database worden weergegeven. Als een browser een HTML bestand opvraagt, wordt de inhoud hiervan onveranderd naar de browser gestuurd. Bij ASP is dat anders, daar gebeurt het volgende: 1. een browser vraagt een ASP bestand op; 2. de web-server roept ASP aan; 3. ASP leest het ASP bestand in; 4. ASP voert de (server-)scripts in het bestand uit; 5. Het resultaat wordt als HTML naar de browser gestuurd. Voor meer informatie, ga naar: ASP



home
HTML!
XHTML!
XML!
PHP!
ASP!
PHP!
XML!
ASP!


Free JavaScripts provided
by The JavaScript Source