Vanhus ja lähimmäispalvelun liitto ry

Vanhusten viikkoa vietettiin lokakuun alussa. Minä annoin oman tukiannokseni tänä vuonna auttamalla äitiäni pitämään esitelmän iäkkäiden tapahtumassa Oulun kaupungin terveyskeskuksella. Tarkoitukseni on myöhemmin käydä jossain vanhainkodissa auttamassa päivittäisissä töissä. Nyt apuani tarvitsi oma äitini. Oheisena on yhdessä laatimamme esittely Vanhusneuvoston toiminnasta.

Vanhus ja lähimmäispalvelun liitto ry –toiminta

Vanhusten neuvosto on valtakunnallisen Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n alueellista toimintaa. Liitto, joka on perustettu 1953, on Vanhusten ja lähimmäispalvelun etujärjestö, joka valvoo eri elämän alueilla jäsenistönsä etuja ja oikeuksia. Liitolla on myös projekteja, esim. Tuottava vanhus –projekti oli ennalta ehkäisevää kuntoutusta, jossa myös nähtiin esim. lasten, lastenlasten ja heidän elämänsä tukijoita, itsensä ja ystäviensä huoltajia ja näin tuottavia jäseniä yhteiskunnassa.

Liitto järjestää koulutusta. Koulutus on suunnattu jäsenjärjestöjen toimihenkilöille, vanhustyön kehittäjille ja suunnittelijoille tai ikäihmisten ryhmätoiminnoista kiinnostuneille henkilöille. Liiton keskuspaikka on Hämeentiellä Helsingissä ja Kotkassa sijaitsee Karhukulma –päiväpaikka. Muutoin koulutusta järjestetään eri puolilla Suomea jäsenjärjestöjen yhteydessä.

Vanhus ja lähimmäispalvelun liitto ry on julkaissut Vanhustenhuollon Uudet Tuulet -lehteä jo kymmenen vuotta. Lehdestä saa tietoa koulutuksista, apua käytännön työhän sekä virkkeitä jäsenille ja jäsenyhdistyksille. Lisäksi lehdestä saa aina asiantuntijatietoa eri aiheista.

Vanhusneuvostotoiminta kunnissa

Kiimingin vanhusneuvosto muodostuu eri poliittisten puolueiden vanhusjärjestöjen sekä seurakunnan edustajasta. Minä, Waili Jämsä, edustan Oikeutta Eläkeläiset ry:tä, joka on Perussuomalaisten ikäihmisten järjestö. Neuvosto on neuvova ja lausuntoja antava elin kunnan palveluille. Pöytäkirjat kokouksista lähetetään tiedoksi kunnanhallinnolle. Kokouksia on 4-5 kertaa vuodessa yleensä jonkin teeman puitteissa. Viime kevään kokouksista erityisesti jäi mieleen terveystieteen tohtori Kaisa Koiviston alustus masennuksesta, sen tunnistamisesta ja siitä toipumisesta.

Alueellisesta toiminnassa AVEK-hankkeessa on ollut tarkoitus löytää vapaaehtoisia auttajia ja vierailijoita vanhuksille. Henkilöt voivat seurustella ja keskustella kuulumisista vanhusten kanssa. Palvelusta ei saa korvausta, mutta ei siihen kuulu työtäkään. Waili Jämsä on ollut mukana hankkeen alulle panossa.

Tulevaisuuden toiveita

Lähitulevaisuudessa ja seuraavaksi toivoisin, että Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry käyttäisi järjestövoimaansa ja asiantuntemustaan kahteen tärkeään asiaan.

Ensinnäkin vanhuksiin kohdistuvan väkivallan estäminen ja poistaminen. Toisena kaikkiin Suomen kuntiin tulisi saada toimivia yhteistoimintatiloja. Hyvänä malliesimerkkinä voitaisiin pitää Oulussa sijaitsevaa Aleksin kulmaa. Aleksin kulma –rakennus sijaitsee keskeisellä paikalla Oulussa eli sinne on helppo tulla linja-autolla ja käytettävissä on isompia ja pienempiä kerhohuoneita sekä juhlasali tarjoiluineen.

Vaikka kuinka haukutaan, että vanhusten asiat ovat huonosti, niin silti Waili haluaa muistuttaa, että kyllä oloissa on paljon tultu eteenpäin. Hän muistaa nähneensä lapsena, kun vanhuksia hoitohuutokaupattiin erään talon pihalla talollisille hoitoon. Toivottavasti sellaiseen huutolaisaikaan ei enää koskaan tarvitse palata. Kuntien mahdollisuudet hoitaa ikäihmisensä on erilaiset, siksi on valvottava, ettei kukaan jää syrjään.

Waili M. ja Vaili K. Jämsä Oulun kaupungin hallituksen järjestämällä juhlavastaanotolla juhlimassa naisten satavuotista äänioikeutta yhdessä muiden seutumme PerusS naisten kanssa valtakunnallisen vanhusten viikon jälkeen. (Etualalla ystäväni Satu välistämme näkyy Senja ja taustalla on Pirkko valkoisessa villatakissaan.

Waili M. Jämsä ja Vaili K. Jämsä