Ünye'den 5 kilometre uzaklıkta bulunan Çaleoğlu Kalesi gezilip görülecek yerler arasındadır. Ortaçağda sönmüş bir volkan üzerine kurulmuş olan kale, mağaraları, sarnıcı, içeriden dereye inen gizli yolu, sarp yamaçlar üzerine kurulmuş olan kale, mağaraları, sarnıcı içeriden dereye inen gizli yolu, sarp yamaçlar üzerinde yükselen surlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

 


 

 

Turizm

Nerede Kalınır

Çınarsuyu  Orman İsl. Tesisleri: (452) 323 73 46

Derya Motel Camping: (452) 323 34 73

Orient Camping Motel Cafe-Restaurant: (452) 323 20 60

Uzunkum (Black Sea) Camping Restaurant: (452) 323 20 22

Fasıl Camping Restaurant: (452) 323 24 44

Nerelerde Gezilir

- Haznedoroğlu Sarayı

- Çakırtepe

- Ayanikola

- Uzunkum Sahilleri

- Ayrılanlar Boğazı

- Fok ve Fok Dikilitaş

- Ünye Feneri

- Ünye Kalesi

- Yunus Emre'nin Sundukası

- Yunus Emre'nin Türbesi

Festival

Ünye Kültür Sanat ve Turizm Festivali Kültür Bakanlığınca Desteklenen Festivaller arasındadır. Her Yıl Temmuz Ayının 3. Haftası Düzenlenir. Her Sene Festivalinin 9.sı 21-22-23 Temmuz arasında gerçekleşir. 21 Temmuz günü konvoy yürüyüşü ardından Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konularak İstiklal Marşı'nın okunması ile başlar. Mehterin konseri, halk oyunları gösterileri , THK paraşüt gösterileri, çeşitli sergiler, panel, amatör spor ve ses yarışmaları, havai fişek gösterileri yağlı güreş, deniz şenlikleri ile ünlü sanatçıların konserleri yer alır.  Festival boyunca öncelikle çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen insanların akınına uğrayan ilçemiz de üç gün boyunca bayram havası eser.

Gezip Görülecek Tarihi, Turistlik ve Mesire Yerleri

Ünye Kalesi: Ünye'den 5 kilometre uzaklıkta bulunan Çaleoğlu Kalesi gezilip görülecek yerler arasındadır. Ortaçağda sönmüş bir volkan üzerine kurulmuş olan kale, mağaraları, sarnıcı, içeriden dereye inen gizli yolu, sarp yamaçlar üzerine kurulmuş olan kale, mağaraları, sarnıcı içeriden dereye inen gizli yolu, sarp yamaçlar üzerinde yükselen surlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Turizm: Ünye tabiat güzelliğinin, havasının, suyunun güzelliği, kumsallarının, denizinin temizliği ile eskiden beri çevre il ve ilçelerin yazlık dinlenme yeri, bugünlü anlayışla tatil şehri olmuştur.

Doğal Plajlar: Ünye'nin bütün kıyılarında denize girilebilir. Ünlü plajlar Fokfok denilen kayalılara Arasındaki denize bağlantılı doğal havuz, Dişliteş, Fener Altı, Çamlık Plajı'dır. Dişlitaş'la Fokfok arasında fok balıklarının barındığı söylenen Fega adlı bir kaya mağarası vardır. Ayrıca şehrin güneydoğusundaki Kırkevler Plajı, Cevizdere doğrultusundaki ve Cevizdere ötesindeki kıyılar denize giri lebilen doğal plajdır.

Ayna Nicola: Çamlık'la uzunkum arasındadır. Üzerinde eski tapınak kalıntıları bulunan bu küçük yarımadada görülmeye değer. Burada eskiden beri denize girilir. Aynikola açıklarında "Harman Kaya " adı verilen üstü düz büyük bir deniz altı kayası vardır.

Tozkoparan: İlçemize 4 km. uzaklıkta olup, doğa turizimini sevenlerin 15-20 dakikada gidebilecekleri güzel bir yerdir.

Yunus Emre: Halk arasında Yunus Emre olarak anılan Ünye'ye kuş bakışı bakmasının hazı yaşanacak bir yer. İlçe merkezine uzaklığı yaklaşık 10 km. olup, ancak özel araçla gidilebilir.

Tiryaki Hasan Paşa: Tarihimizde Kanije Kahramanı olarak bilinen Tiryaki Hasan Paşanın mezarı da Ünye'de Cumhuriyet Meydanındadır.

Hamamlar: İlçede tarihi eser niteliğinde 3 tane hamam vardır. Bunlardan bir tanesi halen faal durumdadır.

Çakırtepe: Pide ve çay salonunun bulunduğu Çakırtepe'de Ünye'yi seyretmek ayrı bir hazdır. Genelde yerli ve yabancı turistlerin son yıllarda uğrak yeri olmuştur.

Asarkaya Milli Parkı: Ünye'nin doğusunda 6 km. uzaklıkta olan bu doğa harikası, yerimizde güzel bir mesire yerimiz olup, ancak özel araçlarla girilemez.

Kilise: Tarihi bir özelliği yansıtan ayna misali bu yapıt, şu anda ilçe merkezinde hamam olarak kullanılmaktadır.

Kale Mezarları: Ünye-Niksar Karayolunun 7. Km'sinde, yolun solunda yaklaşık 200 m. yüksekliğindeki Volkanik bir tepe üzerindedir. M.Ö. 4. yy.da Pontuslular döneminde yapıldığı sanılan kalede surlar, kaya mezarları ve ilginç dehlizler vardır.

Kaya Mezarları: Ünye'ye 2 Km. mesafedeki Cevizdere vadisindedir. Girişlerinde kabartma hayvan resimleri, çevresinde kaya mezarları vardır.

Surlar: XIX. Ünye Sancak Beyi Süleyman Paşa'nın yaptırmış olduğu sarayın surları, halen durmakta olup , görülmeye değer bir tarih aynasıdır. Şehir merkezindedir.

Balık Değirmeni: Daha çok eskiden halk tarafından mesire yeri olarak kullanılırdı. Halk fındık ağaçları dibinde, piknik yaparlar, dinlenirledi. Günümüzde eski özelliği kalmamıştır.

Çınarsuyu Tesisleri: Orman işetme tesisi olan bu yer, şehrin batısında çıkışa, yakın bir yerde olup, temiz denizi, piknik yeri, pide salonu ve çadır kurma imkanı olan bir yerdir.

Sahil Boyu: Ünye'yi Ünye yapan da en önemli olay sahil boyudur.. Yaz kış demeden denizin o güzel kokusunun tenefüs edildiği sahil boyumuz, Özellikle yaz akşamları aşırı bir kalabalığa sahip olur. Sohbetlerin yapıldığı, mısırların yendiği, bazen de kar yağarken sabahlara kadar gezilen bu güzel sahil boyumuzu görüp de imrenmemek mümkün değildir.