Internetin Geleceği............................ Gelecekte Multimedya Donanımlar
GELECEĞIN BILGISAYARLARI

İlk elektronik bilgisayarın tasarlanması ve üretilmesinden bu yana yaklaşık 53 yıl geçti.

53 yıl önce tasarlanan bilgisayar dev boyutlarına ve inanılmaz elektirik tüketimine karşın, sadece 5,000 işlem yapabiliyordu. Amerikan ordusu tarafından balistik hesapların yapılmasında kullanılan bu bilgisayar, inanılmaz derecede büyük hantal, yavaş ve pahalı olmasının yanında bir o kadar da kullanımı zor ve esneklikten uzak bir sistemdi. Ama çalışıyordu ve kendinden sonra gelecek olanların atasıydı. ENIAC ile başlayan bilgisayar çağı inanılmaz bir süratle ilerledi ve bu ilerleme bugün de yavaşlamış değil.

Bu gün bilgisayarlar sadece özel kuruluşların yada çok zengin kişilerin oyuncakları olmaktan çıkmıştır. Günlük hayatın hemen her alanda bilgisayarla karşılaşmak ve onlardan faydalanmak olağan bir durumdur. Bu durum gelecekte de değişmeyecek, bilgisayarlar günlük yaşamın her anında vazgeçilmez olmaya devam edeceklerdir.

Bugüne dek olan süreç içerisinde bilgisayarlar belirli bir şekilde girmiş, masalarımızın üzerinde duran PC'ler şeklinde hayatımızdaki yerlerini almışlardır. Ne var ki artık bilgisayarların bu şekilde kaydedebilecekleri fazla bir gelişme kalmamış gibi görünmektedir. Masaüstü veya taşınır bilgisayarlar belki daha güçlü, daha yetenekli bir hal alabilirler, ama daha da verimli olabilmek için kılık değiştirmeleri ve çevreleri ile daha fazla etkileşime girmeleri gereklidir. Mesela bilgisayarın durdukları noktadan tüm bir evin işini yapabilmeleri, gerektiğinde kararlar alıp bunları uygulayabilmeleri için, evde bulunan hemen her tür araçla iletişim kurmaları gereklidir. Nitekim tasarımcılar bu konuda çalışmakta, yeni fikirler üretmektedirler.

Ancak burada bilgisayarlerın geleceğinde farklı bir yol ortaya çıkmaktadır, bu da alışılmış formlarını terk etmek ve diğer aygıtlara entegre olmaktır. Bir bilgisayarın bilgi depolama ve işleme gücünü başka cihazların yeteneklerini geliştirmek için kullanmak çok yeni bir fikir değildir. Mesela içindeki gıdaları devemlı gözetim altında tutacak ve sadece onları uygun koşullarda korumakla yetinmeyip, bitenlerin yerine internet üzerinden yenilerini sipariş edecek"akıllı" bir buzdolabı modeli üretilmiştir. Ne varki bu ve benzeri atılımlar için gereken koşullar ancak yeni yeni oluşmaktadır.

Benzer biçimde bilgisayarlar farklı biçimlere bürünerek karşımıza daha fazla çıkmaya devam edecektir. Mesela çeşitli firmalar taşınabilir bilgisayarlerın yeteneklerine sahip mobil telefonlar üretmekte, kol saatlerine görüntü işlreme ve aktarma yetenekleri kazandırılmakta, çevresinde olanları "izleyip" buna göre karrarlar veren bilgisayarlara sahip olan otomobil prototipleri ortaya çıkmaktadır.

Tabii ki bu durum kullanmaya alıştığımız masaüstü bilgisayarların ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor, ne var ki önümüzdeki, yıllarda onlar da büyük değişiklikler geçirmekten kurtulamayacaktır. Gittikçe daha güçlü işlemciler ve daha yüksek depolama kapasitesine sahip kayıt ortamları üretilmeye devem edecektir şuphesiz, fakat esaslı gelişmeler çok daha farklı alanlarda olacaktır.

Herşeyden önce bilgisayarların tüm dünyada çeşitli şekillerde bir birleriyle haberleşmesi büyük önem kazanmıştır. Bu sayede bilgilerin depolanması ve paylaşılması insan hayatında hiç olmadığı kadar hızlı ve kolay bir hal almıştır. Bu yüzden Internet teknelojileri gelişmekte, telefon hatlerına yeni alternetifler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri Internet erişiminin bildik elektrik hatlarını kullanmasına izin verecektir. Ayrıca uydu başlantıları ve benzer telsiz bağlantı yöntemleri sayesinde bilgisayar ağları sadece dünya yüzeyini değil, aynı zamanda uzay istasyonları ve ileride diğer gezegenlerde kurulması pilanlanan kolonileride kapsayacak kadar büyüyebilecektir. Tabii bilgisayarların değişimi sadece başka aygıtlara entegre edilmeleri şeklinde olmayacaktır. Her nekadar günümüzde bilgisayar görüntü olarak bir kasa, klavye ve monitörden oluşuyorsa da, yapılan araştırmalar kısa bir süre sonra bu durumu değiştirecek ve bilgisayarlar çok daha farklı bir görünüme bürünecektir. Mesela bugün bilgisayarların ayrılmaz bir parçası olarak bilinen katot tüplü monitörler zaman içinde yerlerini tamamen LCD olanlara bırakacaktır. Ancak bu gelişme bununlada sınırlı kalmayabilir ve bir zaman sonra çok daha gelişmiş holografik görüntüleme yöntemleri yaygınlaşabilir.

Benzer bir gelişme bilgisayar kumanda araçlarında da yaşanacaktır.

Bugün klavye, fare ve benzeri aygıtlar alışılmış kumanda araçlarıdır, ancak ileride durum böyle olmayacaktır. Araştırmacılar insan hareketlerini algılayabilen ve sesli komutları anlayabilen tasarımlar üzerinde çalışmaktadırlar. Bu gibi sistemler göz ve vicut hareketlerini izler, ayrıca sesle verilen emirlri de rahatlıkla algılayıp uygulayabilirler.

Daha ileri seviyede tasarımlar ise sadece ses ve hareketlerle verilen komutları algılamakla kalmaz, bunun yanında bir de kullanıcının "ruh halini" gözlemleyerek kendilerini buna göre ayarlayabilirler. Daha şimdiden insan mimiklerindeki değişimlere göre kullanıcının "ruh halini" anlayabilen prototipler geliştirilmiştir. Bu kullanıcıyı gözleyen çeşitli algılayıcılar ve buna uygun hazırlanmış yazılımın ortak çalışmasıyla mümkün olmaktadır.

Sonuç olarak, önümüzdeki on yılın bu alanda ne gibi gelişmelere sahne olacağını kestirmek nerdeyse imkansızdır. Ancak şurası kesindir ki gelişmeler bilgisayarların gücünü ve hayatımızdaki yerini dahada pekiştirecektir.

 
 
 
Hazırlayan= Akın Taşkapılı