Conectarea la pamant
Transformatoarele Tesla sunt rezonatori de tipul lamda/4 (sau in sfert de unda), cu maximul de potential la nivelul toroidului (a capatului liber ) si cu maxim de curent si tensiune minima la baza. Datorita curentilor intensi la baza rezonatorului ( a secundarului TC), conexiunea la pamant trebuie sa fie cat mai buna.
Aceasta conexiune se face prin cabluri cu sectiune mare, adaptate curentilor de lucru si izolate, pentru evitarea scurgerilor de sarcina electrica in perimetrul de lucru. Conectarea cu secundarul se face prin benzi de cupru, solidarizate la baza secundarului si conectate cu spirele de la baza acestuia.
Conexiunea cu pamantul, in cazul transformatoarelor de putere mica, poate fi instalatia de apa a casei. Eficienta este destul de buna, dar exista riscul producerii unor fenomene de interferenta cu aparatura casnica, deloc de neglijat. Pot spune aceasta din propria mea experienta. Transformatorul meu este destul de mic (cu un diametru de numai 4 centimetri si alimentat de doua bobine de inductie). Conectarea sa la pamant se realizeaza prin teava caloriferului din camera. Am avut plangeri repetate din partea vecinilor in ceea ce priveste perturbarea televizoarelor. Mai mult decat atat am constat eu insumi, variatii ale luminozitatii becului, in momentul functionarii transformatorului. Este posibil ca aceste interferente sa se fi produs prin "spike-uri" RF in reteaua de alimentare, dar nu pot exclude si o componenta RF, care se poate transmite prin structura metalica a cladirii.
In cazul transformatoarelor tesla de putere medie si mare , trebuie sa iti confectionezi singur aceasta conexiune la pamant. Daca stai la casa esti avantajat, pentru cei care locuiesc intr-un apartament situatia devine mai dificila.
Priza la pamant poate fi construita prin ingroparea unei placi de cupru, cu o suprafata cat mai mare, de ordinul metrilor patrati, la o adancime de 4-5 metri, solidarizata cu un conductor cu sectiune cat mai mare care sa prezinte un capat liber, la suprafata pamantului. Eficienta creste daca terenul este udat cu cateva galeti de apa in care s-a dizolvat sare. O alta tehnica consta in stropirea pamantului cu apa amestecata cu sare pe masura adancirii gropii, pentru a realiza o distributie mult mai uniforma a sarurilor si deci a conductantei prizei.
Cablul gros prin care se face impamantarea transformatorului tesla se solidarizeaza cu capatul liber al prizei de pamant.
Exista unele voci pe tesla list care sustin ca nu au observat schimbari majore in functionarea transformatorului, in cazurile in care capatul de la baza al secundarului a fost lasat liber fara sa mai fie impamantat. Nu exclud o astfel de posibilitate, dar cred ca legarea acestuia la pamant reduce posibilitatea aparitiei descarcarilor intre primar si secundar. In plus aparitia streamerilor este favorizata, in cazul impamantarii, prin cresterea capacitatii terminalului liber fata de pamant.
BACK