Ana SAYFA

 

 

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ

 

 

 

 

 

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ.. 1  (İlgili maddeye doğrudan ulaşmak için satırın üzerine tıklayınız)

Birliğin Adı: 1

Birliğin Merkezi:. 1

Birliğin Çalışma Alanı Ve Süresi:. 1

Birliğin Amacı: 2

Birliğin Organları: 2

BİRLİK MECLİSİ’NİN KURULUŞU GÖREV VE YETKİLERİ 2

Birlik Meclisinin Kuruluşu: 2

Birlik Meclisi’nin Tabii ve Gözlemci Üyeleri: 3

Birlik Meclisi’nin Görev ve Yetkileri: 3

Birlik Meclisi Toplantıları ve Karar Nisabı 4

Birlik Meclisinin Kararlarının Kesinleşmesi 4

BİRLİK ENCÜMENİNİN KURULUŞ GÖREV VE YETKİLERİ 4

Birlik Encümeninin Kuruluşu: 4

Birlik Encümeninin Görev ve Yetkileri: 4

Birlik Encümeni Toplantı ve Karar Nisabı: 4

BİRLİK GÖREVLİLERİNİN ATANMASI, 5

GÖREV VE YETKİLERİ 5

MALİ HÜKÜMLER.. 5

Birliğin Üye ve Sorumluluğu: 7

Yürütme: 8

 

Birliğin Adı:

Madde 1: Birliğin Adı ‘Tarihi Kentler Birliği’dir.

Birliğin Merkezi:

Madde 2: Birliğin Merkezi Bursa’dır.

Birliğin Çalışma Alanı Ve Süresi:

Madde 3: Birliğin Faaliyetleri, Birliğe üye belediyelerin yetki alanları ile sınırlı olup, çalışma süresi sınırsızdır.

Çalışma Alanları: Kar amacı gütmeyen Birlik amacını yaşama geçirmek üzere:

a)    Tarihi kent dokularının ve kentsel-kültürel mirası koruma ve imar konularında birliğe üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağlar.

b)    Üye belediyelere belediyecilik, koruma, kültür, çevre, imar ve tarihi kent konularıyla ilgili bilgi, belge, mevzuat kaynakları sağlar ve aynı konularda eğitime dönük etkinlikler düzenleyerek danışmanlık yapar.

c)    Birliğe bağlı tarihi kent belediyelerinin Avrupa Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerle ve İçişleri Bakanlığı’nca belirlenecek konular dahilinde diyalog ve işbirliği kurulmasını sağlar, bu ilişkileri kurar ve kolaylaştırır.

d)    Birliğe bağlı belediyeler adına ve amaca uygun çalışmaları düzenler, koordine eder, ortak alımlarda bulunur, yatırımları organize eder, denetler.

e)    Tarihi ve doğal çevreyi, kültürel mirası koruma ve yaşatma yönünde üye belediyelerin girişimlerine destek verir, kaynak bulur, bu gibi girişimleri organize eder, yapar ve yaptırır.

f)      Amaç ve çalışma alanlarına bağlı uluslar arası ilişkiler kurar, ortak çalışmalar yapar, ulusal ve uluslar arası katılımcı, bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenler, tarihi kent ve çevre teknik inceleme gezileri düzenler ve süreli ya da süresiz yayın faaliyetlerinde bulunarak üye belediyeleri ve kamuoyunu bilgilendirici programlar düzenler.

g)    Yasal olanaklar dahilinde ve üye belediyelerdeki kent halkının da tarihi kent dokusunu, doğal-kültürel çevreyi koruma bilincini yükseltmeye yönelik film, multivizyon ve benzeri görsel, belgesel malzeme hazırlar, hazırlattırır, radyo, televizyon yayınları için program düzenleyebilir.

h)    Birliğe üye kentlerin koruma amaçlı imar planlarını, anıt eserleri çevresinde kentsel tasarım projelerini Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nca tescil edilmiş yapıların rölöve ve projelerini yapar, yaptırır ve bunların uygulamalarında teknik denetim katkısı sağlar.

i)       Tarihi Kentler Birliği arasında bir bilgi ağı kurar ve geliştirir.

j)       Kültürel mirası korumanın ekonomik gelişmeyi destekleyeceği inancıyla Tarihi Kentlerin yaşama yeteneğini ve sürdürülebilirliğini destekler.

k)     Tarihi Kentlerin kültürel miraslarının korunması ve artırılması için uygun kanunların çıkmasını destekler.

l)       Tarihi Kentler arasında Avrupa kardeşliklerinin kurulmasını teşvik eder ve destekler.

m) Amaçları doğrultusunda faaliyet gösterecek şirketler kurar ve işletir.

n)    Bu etkinliklerden ortaya çıkabilecek karlar yalnızca Birliğin etkinlikleri için kullanılabilir.

 

Birliğin Kurucuları:

Madde 4: Ekli listede isimleri bulunan Belediyeler, Birliğin kurucularıdır.

 

Birliğin Amacı:

Madde 5: Avrupa Birliği Aday Üyesi olan Türkiye’nin de kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin ‘Avrupa: Bir Ortak Miras’ kampanyasının 25. yılı kapsamında oluşturduğu Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nde Türkiye’nin de temsilini güçlü ve etkin bir şekilde sağlamak üzere Tarihi kentleri bir araya getirmek ve bu Kentler arasında kentsel, kültürel ve doğal mirasın bir ‘Ortak Miras’ kavramıyla korunması ve yaşatılması için Tarihi Kentler Birliği kurulmustur.

 

Birliğin Organları:

Madde 6: Birliğin Organları şunlardır:

1-    Birlik Meclisi

2-    Birlik Encümeni

3-    Birlik Başkanı

 

BİRLİK MECLİSİ’NİN KURULUŞU GÖREV VE YETKİLERİ

Birlik Meclisinin Kuruluşu:

Madde 7: Birlik Meclisi üye belediyelerin Belediye Başkanı veya Meclislerinin belirleyeceği birer üyeden teşekkül eder, asıl üye sayısı kadar ayrıca yedek üye seçilir.

 

Birlik Meclisi’nin seçilmiş üyelerinin görev süresi 5 yıldır.

 

Seçilmiş üyelerin herhangi bir nedenle ayrılması veya asıl üyelerin zorunlu sebeplerle Birlik Meclisi’ne katılmamaları halinde, bu durum, Birlik Meclisi Başkanı’nca belgelendirildikten sonra seçilmiş bir üye Birlik Meclisi’ne katılır.

 

Belediye Meclisi Üyeliğini kaybedenler, Birlik Meclisi üyeliğini de kaybetmiş sayılırlar.

 

Birlik Meclisi’nin Tabii ve Gözlemci Üyeleri:

Madde 8: TMMOB Mimarlar Odası, ÇEKÜL Vakfı, UNESCO Milli Komitesi Birlik Meclisinin tabii üyeleridir. Bu kuruluşlar birer temsilci ile mecliste temsil edilir. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği’ne bağlı ilgili diğer meslek odaları temsilcileri ile Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği temsilcisi, üniversitelerin mimarlık ve şehircilik bölümleri temsilcileri, yerel gündem 21’lerin temsilcileri, EUROPA NOSTRA, WTA, ICOMOS (Uluslar arası Anıtlar ve SİT’ler Konseyi) Türkiye Komiteleri gözlemci üye olarak katılabilirler. Bu kuruluşlar birer temsilci ile mecliste gözlemci bulundurabilirler.

 

Tabii Üyeler, seçilmiş üyeler gibi, Birlik Meclisi’nin karar ve oylamalarına katılırlar. Gözlemci Üyeler ise Birlik Meclisi’nde Birliğin gündemine ilişkin görüşlerini açıklarlar ancak Meclisin karar ve oylamalarına katılamazlar.

 

Birlik Meclisi’nin Görev ve Yetkileri:

Madde 9: Birlik Meclisi’nin görev ve yetkileri şunlardır;

1-    Birlik Başkanı, Başkan Vekili ve Encümen üyelerini seçmek.

2-    Çalışma Plan ve Programlarını karara bağlamak.

3-    Birliğin bütçe ve kesin hesabını görüşüp karara bağlamak, bütçenin program ve alt programları arasında aktarma yapmak, ek ve olağanüstü ödenek vermek.

4-    Birlik Başkanı tarafından hazırlanıp sunulan bir önceki yıla ait çalışma raporunu incelemek ve kabul etmek. Çalışma raporu, Meclis üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu ile kabul edilir. Yeterli görülmez ise, Birlik Başkanı hakkında 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 78. maddesine göre işlem yapılır.

5-    Birlik personeline ait kadroların ihdası, değiştirilmesi ve kaldırılması hakkında İçişleri Bakanlığı’na teklifte bulunmak.

6-    Birliğe üye Mahalli İdarelerin bir sonraki yıl bütçelerine koyacakları katılma payı oranının gerektiğinde arttırılmasına karar vermek.

7-    Birlik adına alınan ve süresi bir yılı aşan ikraz ve istikrazları karara bağlamak.

8-    Taşınmaz malların alım, satım ve trampasına karar vermek.

9-    Şarta bağlı yardımların amacına uygun bir şekilde kullanılmasını izlemek ve bu hususta gereken kararları almak.

10-      Birlik Başkanı’nın Birlik hizmet ve faaliyetleriyle ilgili konulardaki önerilerini görüşüp karara bağlamak.

11-      On yıldan fazla süreli ve yıllık 10 milyon (on milyon) TL’den fazla bedelli kiralama, kiraya verme veya intifa sözleşmelerine izin vermek.

12-      Kuruluş amacında belirtilen görevlerle ilgili olarak yabancı, uluslar arası kamu kurum ve kuruluşları ile yapılacak işbirliği konusunda karar almak.

13-      Birlikçe çıkarılacak yönetmelikleri incelemek ve kabul etmek.

14-      Ana Tüzükte değişiklik yapılmasına karar vermek.

15-      Birliğin feshine karar vermek.

16-      Birbirini takip eden üç toplantıya mazeret olmaksızın katılmayan Meclis üyelerinin istifa etmiş sayılmalarına karar vermek.

17-      Başkan tarafından Mecliste görüşülmesi istenen diğer konular hakkında karar vermek.

18-      Birlik amacına uygun olarak taşınmaz malların şartlı bağışını kabul etmek ve amaca uygun kullanımını sağlamak.

19-      Maliye Bakanlığı, TSK, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan taşınmazları kullanma amacına uygun olarak satın almak, bağış kabul etmek, kiralamak, kullanma hakkı tesis etmek, yap-işlet-devret modelini uygulamak ve böylece kültür varlıklarının korunarak yaşatılmasına katkıda bulunmak.

20-      Çevre düzenlemesi yapılmış alanları, restore edilmiş yapıları kullanma amacına uygun olarak tahsis etmek, kiralamak,işletmek.

21-      Birlik amaçlarına ulaşmak üzere ulusal ve uluslar arası kredi kullanmak, elindeki taşınmazları teminat olarak göstermek.

 

Birlik Meclisi Toplantıları ve Karar Nisabı

 

Madde 10- Birlik Meclisi her yıl Mayıs ve Eylül aylarında olağan olarak Birlik Merkezi’nde toplanır. Meclis, Başkanı ve Meclis Üyelerinin üçte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü olarak toplantıya çağrılabilir. Gerekli nisap sağlanmazsa Başkan tarafından toplantı üç gün sonraya ertelenir. İkinci toplantı üye sayısına bakılmaksızın görüşmelere açılır ve karar verilir. Ancak olağanüstü toplantıda gündemdeki konular dışında başka iş görüşülmez.

Birlik Meclisi üye tam sayısının yarıdan bir fazlasıyla toplanır, kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.

 

Birlik Meclisinin Kararlarının Kesinleşmesi

Madde 11: 9uncu maddenin 2,3,5,7 ve 12. bentlerinde sayılan Birlik Meclisi kararları, Birliğin yetki alanı birden çok ili içine alıyorsa İçişleri Bakanlığı onayı ile kesinleşir. Ayrıca Birlik Meclisinin alacağı tüm kararlar 15 gün içinde bilgi için yetki alanına göre İçişleri Bakanlığı’na ve üye belediyelere gönderilir.

 

BİRLİK ENCÜMENİNİN KURULUŞ GÖREV VE YETKİLERİ

Birlik Encümeninin Kuruluşu:

Madde 12: Birlik Encümeni; Birlik Başkanı, Birlik Genel Sekreteri ve Birlik Saymanı ile Birlik Meclisinin kendi üyeleri arasından 1 yıl süre ile seçeceği 4 üye olmak üzere 7 üyeden oluşur.

Birlik Başkanı, Encümenin tabii başkanıdır. Başkanın bulunmadığı hallerde bu görev, Başkan Vekili tarafından yürütülür. Birlik Genel Sekreteri ve Birlik Saymanı Encümenin tabii üyeleridir.

 

Birlik Encümeninin Görev ve Yetkileri:

Madde 13: Birlik Encümeninin Görev ve Yetkileri şunlardır:

1-    Birlik Başkanı tarafından hazırlanan bütçenin ilk incelemesini yapmak.

2-    Bütçe kesin hesabı hakkında görüş bildirmek.

3-    Meclisçe yetki verilmesi halinde bütçenin proje dahilindeki harcama kalemleri arasında aktarma yapmak, takip etmek, sonuçlandırmak.

4-    Birliğin yıllık çalışma ve yatırım programını hazırlamak ve meclisin görüşüne sunmak.

5-    Aylık cetvelleri incelemek ve karara bağlamak.

6-    Artırma ve eksiltme şartnameleri ile ihaleleri ve pazarlık kararlarını incelemek ve tasdik etmek.

7-    Kiralama ve kiraya verme ile ilgili işlemleri yapmak, Birlik Meclisinin yetkisi dışında kalan kiralama ve kiraya verme işlemlerini karara bağlamak.

8-    Muhasebe hesaplarını denetlemek ve Birlik parasının bütçeye uygun olarak harcanıp harcanmadığını kontrol etmek.

9-    Bu Tüzükte sayılan görevlerle, çeşitli kanunlarla Birlik meclisine görev olarak verilen konuları, Meclisin toplantı halinde bulunmadığı zamanlarda Meclisin ilk toplantısında onayına sunmak şartıyla görüşüp karara bağlamak.

(DİKKAT ! 14. MADDE EKSİK)

Birlik Encümeni Toplantı ve Karar Nisabı:

Birlik Başkanı

Madde 15: Birlik Başkanı Birliğe üye Belediyelerin Başkanları arasında, Meclisçe kapalı oy usulü ile, iki yıl için seçilir. Birlik Başkanı en çok iki dönem için seçilir ve ataması İçişleri Bakanlığı’nca yapılır.

 

Birlik Başkanının Görev ve Yetkileri Şunlardır:

1-    İdare ve Yargı mercilerinde Birliği temsil etmek veya temsil ettirmek,

2-    Bütçe Tasarısının, çalışma plan ve programını, kesin hesap cetvellerini, yıl sonu faaliyet raporunu hazırlayıp ilgili makamlara sunmak ve bütçeyi uygulamak,

3-    Meclis ve Encümen karalarını uygulamak, sonuçlarını izlemek ve değerlendirmek,

4-    Meclis ve Encümenin Kararlarını gerektiren 1580 sayılı Belediye Kanununun Belediye Başkanına verdiği görevleri yürütmek ve yetkilerini kullanmak,

5-    Birlik Bütçesinin ita amirliğini yapmak veya gerektiğinde Birlik Genel Sekreterine ita amirliği yetkisini vermek,

6-    Birlik gelirinin tahsilini sağlamak, Birliğin alacak, hak ve menfaatlerini izlemek ve korumak,

7-    Birlik Meclisi’ni toplantıya çağırmak,

8-    Birliğin yıllık programını uygulamak,

9-    Birlik Encümeni’nin de görüşünü alarak Birlikle ilgili konularda Birlik Meclisine teklifte bulunmak,

10-          Birlik adına şartsız bağışları kabul etmek,

11-          Birliğin taşınır ve taşınmaz varlığını yönetmek.

 

BİRLİK GÖREVLİLERİNİN ATANMASI,

GÖREV VE YETKİLERİ

 

Birlik Personelinin Atanması:

Madde 16: Birlik Personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 23.6.1987 tarihli 19496 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlikler ile Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Müessese ve İşletmelerde ilk defa Memuriyete Atanacaklara Ait Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen esaslara göre Birlik Başkanınca atanır ve Birlik Meclisinin Onayına sunulur.

 

Birlik Genel Sekreterinin Görevleri:

Madde 17: Birlik Genel Sekreteri Birliğe ait hizmetlerin başkan adına onun direktifi ve sorumluluğu altında yürütülmesini sağlar.

 

Birlik Başkanı hangi işleri Birlik Genel Sekreterine devrettiğini bir yönerge ile bildirir. Birlik Genel Sekreteri Birlik  personelinin birinci sicil disiplin amiridir.

 

MALİ HÜKÜMLER

 

Birliğin Gelirleri:

Madde 18: Birliğin gelirleri şunlardır:

1-    Birliğe üye Belediyelerin bütçelerinin bir önceki yıl Bütçe Kesin Hesapları esas alınarak gelirleri toplamının en az %0,005 oranında koyacakları katılma payı,

2-    Genel, Katma ve Özel Bütçelerden yapılacak yardımlar,

3-    Hizmet karşılığı alınacak ücretler,

4-    Her türlü yardım ve bağışlar,

5-    Gönüllü harcamalara katılma payları,

6-    Çeşitli gelirler.

 

Birliğin Giderliği:

Madde 19- Birliğin giderleri şunlardır:

1-    Kanunlar ve bu Tüzük’le Birliğe verilen görev ve hizmetleri karşılamak için yapılan harcamalar

2-    Birlik İdaresinin yönetim ve personel giderleri

3-    Birlik Meclisi ve Birlik Encümen Üyeleri ile Başkan ve Başkan Vekili yolluk ve diğer giderleri,

4-    Özel Kanun, Birlik Meclisi kararı, ilan ve sözleşmelere dayanan harcamalar ve borçlar

5-    Çeşitli giderler

 

Birlik Bütçesi

Madde 20- Birlik Bütçesi, her yıl Ocak ayı başından Aralık ayı sonuna kadar 1 yıla ait gelir ve gider tahminlerini gösteren ve Birlik gelirlerinin toplanmasına, harcanmasına ve hizmetlerin yapılmasına izin veren Meclis kararına dayanan biri gider bütçesi diğeri gelir bütçesi olmak üzere iki kısımdan oluşan bir program bütçe şeklinde düzenlenir.

 

Bütçe kararnamesinde; gelir ve gider toplamları, Birlik Encümenine verilen yetkiler, Birlik üyelerinden toplanacak katılma paylarının taksit süreleri ve tahsil tarihleri, Birliğin göreceği hizmetler karşılığı alınacak ücretlere ait tarifeler ile ilgili diğer hususlar maddeler halinde açıklanır. Kararnameye Kanun ve diğer mevzuat hükümlerine aykırı madde konulmaz.

 

Birlik Meclisi, Birlik Bütçesini Eylül ayı olağan toplantısında görüşerek Bütçe Kararnamesini madde madde, gelir ve gider bütçesini ise bölüm bölüm inceler ve gerekiyorsa değiştirerek kabul eder.

 

Birlik Bütçesinin Kesinleşmesi:

Madde 21- Birlik Bütçesi; birden çok ilin Mahalli İdare Birimlerinden oluşması nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile kesinleşir.

 

Birlik Bütçesinin Onaylanması:

Madde 22- Birlik Meclisince kabul edilen bütçe, 1580 sayılı Belediye Kanunu’nun 123. maddesi gereğince tasdike yetkili makama gönderilir. Tasdike yetkili makam bütçeyi, kendisine teslim tarihinden itibaren bir hafta içinde inceleyerek aynen veya değiştirerek tasdik eder.

 

Tasdike Yetkili Makamlar:

a)    Bütçe Kararnamesi metninde Kanuna ve diğer mevzuata aykırı bulunan madde ve ibareleri düzeltmeye,

b)    Birliğin tahsile yetkili bulunmadığı geliri düşmeye,

c)    Birlik Tüzüğünde belirtilen görevler dışında olan işler için konulan ödenekleri kaldırmaya,

d)    Bütçeye konulması mecburi giderlere ait ödeneği ilaveye,

e)    Bütçe gelirleri, Tüzükte belirtilen mecburi hizmetleri görmeye yeterli değilse, hizmet karşılığı alınacak ücretleri günün koşullarına uygun seviyeye yükseltmeye, bu da kafi gelmezse ihtiyari giderden mecburi giderlere ödenek nakline,

f)      Yıllık Yatırım Programının gerçekleşmesi için gerekli ödenekleri eklemeye yetkilidir.

 

Bu suretle aynen veya tadilen tasvip ve tasdik edilen bütçe kesinleşir. Ancak, tasdike yetkili makam tarafından yapılan değişikliklere karşı Birlik Meclisi, İdari Yargıya müracaat edilip edilemeyeceğini karara bağlayabilir.

 

Birlik Bütçesi, Tasdike yetkili makama verilme tarihinden itibaren 15 gün içinde

onaylanmadığı takdirde kesinleşir.

 

İta Amiri:

Madde 23- Birlik Başkanı, Birlik Bütçesinin ita amiridir. Birlik Başkanı, yazılı olarak ve kapsamını belirtmek şartıyla bu yetkisini Birlik Genel Sekreteri’ne devredebilir.

(DİKKAT! 24. madde eksik)

Saymanın Görevleri:

Madde 25: Saymanın Görevleri Şunlardır:

1-    Birliğin bütçesini hazırlamak,

2-    Birliğin gelir ve gider bütçeleri ile ilgili defter kayıtlarını tutmak ve hesap işlerini yapmak,

3-    Birlik Bütçesine konulan gelirleri tahsil etmek veya ettirmek,

4-    Birlik gider bütçesindeki ödeneklere ait giderlerin ödenmesini sağlamak,

5-    Mutemetlere verilen avans ve adlarına açılan kredilerle ilgili gider belgelerini incelemek ve mahsup etmek, mahsup dışı kalan avans ve kredi varsa araştırmak ve mahsubunu sağlamak,

6-    Bütçe kesin hesaplarını hazırlamak ve yetkili kurumların onayına sunmak,

7-    Kanun ve diğer mevzuatla belediye saymanlarına verilen diğer görevleri yapmak, Birlik Saymanları, Belediye Muhasebe Usulü Hakkındaki Tüzük ile belediye saymanlarına diğer mevzuatla verilen yükümlülüklerle sorumludur.

 

Birlik Alım, Satım, İhale ve Hesap İşleri:

Madde 26- Birlik, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu ve Belediye Muhasebe Usulü Hakkındaki Tüzük ile bu tüzüğün uygulanmasını gösteren yönetmeliklere tabidir.

 

Birliğin Tutacağı Defter ve Kayıtlar:

Madde 27- Birlikte, Meclis ve Encümen Karar Defteri il gelen giden evrak kayıt defteri ve üye kayıt defteri tutulur.

 

Birlikte, Belediye Muhasebe Usulü Hakkındaki Tüzük ile bu tüzüğe göre çıkarılan yönetmeliğin öngördüğü bütçe ve muhasebe hesapları açılır ve yardımcı defterler tutulur.

 

Birlik, ‘Bütçe Giderleri ve Ödenekleri Defteri’ , ‘Bütçe Gelirleri Yardımcı Hesapları Defteri’ , ‘Avans ve Kredi Defteri, Banka Cari Defteri ve Adi Emanetler Defteri’ tutmak zorundadır.

 

Birliğin gelirleri, bir alındı ile tahsil edilir ve paraları bankada muhafaza edilir.

 

Birliğin giderleri, Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği’nde belirtilen evrak ile yapılır.

 

Birliğin Üye ve Sorumluluğu:

Madde 28- Birlik adına yapılan her türlü sözleşme ve taahhütlerden birlik tüzel kişiliği sorumludur.

 

Birliğin mal varlığı ile sınırlı olan bu sorumluluk hiçbir şekilde üye belediye ve

kuruluşların tüzel kişiliğini bağlamaz.

 

Yönetmelik Yapılması:

Madde 29- Bu tüzüğün uygulanmasına ilişkin esaslar yönetmeliklerle düzenlenir. Yönetmelikler Birlik Meclisi’nin kabulü ve İçişleri Bakanının Onayı ile yürürlüğe girer.

 

Birliğe Katılma:

Madde 30- Birliğin kuruluşundan sonra Birliğe katılmak isteyen Mahalli İdare Birimleri karar organlarınca alınacak katılma kararının Birlik Meclisince Kabulü ve İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile üye olurlar.

 

Üyelikten Çıkarılma:

Madde 31- Üye Mahalli İdari Birimlerinden herhangi birisi bu tüzük ile tespit ve tayin edilen yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, Birlik Meclisi’nin Onayı ile Birlikten çıkarılırlar.

 

Bu takdirde ayrılan üyelerin Birlikteki hak ve alacakları ayrılış tarihinden itibaren iki yıl süre ile bloke edilir ve Birlik Meclisi kararına göre işlem yapılır.

 

Birliğin Tasfiyesi:

Madde 32- Birlik Meclisinin üye tam sayısının 2/3 çoğunluğun alacağı kararla fes edilebilir.

 

Birliğin tasfiyesini, Birlik Encümeni yürütür. Tasfiye işlemleri en geç 1 yıl içinde sonuçlandırılır. Birliğin mal varlığı, Birlik Meclisi’nce alınacak kararlar doğrultusunda ve üye birimlerinin Birlik mal varlığına katılma oranlarına göre, katılma oranları belli değil ise, Mahalli İdare Birimlerinin nüfusları oranında dağıtılır.

 

Birlik Meclisinin İlk Toplantısı:

Geçici Madde 1- Birlik Meclisi bu Tüzük’ün yürürlüğe girmesinden itibaren en çok bir ay içerisinde merkezinin bulunduğu İlin Valisince belirlenen bir yerde ve günde toplantıya çağrılır.

 

Yürütme:

Madde 33- Bu Tüzük hükümleri Birlik Başkanı tarafından yürütülür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ’NÜN 12. , 14. , 16. VE 18.

MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

 

MADDE 1- Tarihi Kentler Birliği Tüzüğü’nün 12. maddesinin ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 12- Birlik Encümeni; Birlik Başkanı, Birlik Genel Sekreteri ve Birlik Saymanı ile Birlik Meclisi’nin kendi üyeleri arasından 1 yıl süre için seçeceği 6 üye olmak üzere 9 üyeden oluşur.

 

MADDE 2- Tarihi Kentler Birliği Tüzüğü’nün 14. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 14- Birlik Encümeni, en az 30 günde bir kere üye tam sayısının yarıdan bir fazlasının iştirakiyle toplanır ve toplantıda bulunanların yarıdan bir fazlasının oylarıyla karar verir. Oyların eşitliği halinde, Başkanın bulunduğu taraf çoğunluk sayılır.

 

 

MADDE 3- Tarihi Kentler Birliği Tüzüğü’nün 16. maddesi aşağıdaki şekilde

değiştirilmiştir.

Madde 16- Birlik Genel Sekreteri sözleşmeli olarak Birlik Başkanınca atanır ve Birlik Meclisi’nin Onayına sunulur. Birlik Personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ‘İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği’ ve 22.02.1999 tarih ve 23619 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile eklenen ve 29.12.1999 tarih ve 23921 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilen ek madde gereğince atanır.

 

MADDE 4- Tarihi Kentler Birliği Tüzüğü’nün 18. maddesi aşağıdaki şekilde

değiştirilmiştir.

Madde 18- Birliğin Gelirleri Şunlardır:

1-    Birliğe üye belediyelerin bir önceki yıl bütçe kesin hesapları esas alınarak gelirleri toplamından iç ve dış borçlanmalar ile bütçe içi fonlara aktarılan bütçe gelirleri düşüldükten sonra en az onbinde beş oranında genel, katma ve özel bütçelerden yapılacak yardımlar,

2-    Hizmet karşılığı alınacak ücretler,

3-     Her türlü yardım ve bağışlar,

4-    Gönüllü harcamalara katılma payları,

5-    Çeşitli gelirler.