Santo Domingo

Dominikanska republiken
Cabarete med omgivning
Santo Domingo
Foton 1
Foton 2
Historia

Mexico
Playa del Carmen
(uppdateras snart)
Chichen Itza o Cozumel
Tulum
Coba
Ek Balam 
Isla Mujeres
Mexicos historia
Foton 1

Thailand
Phuket
Sevärdheter
Foton 1

Cypern
Ayia Napa
Sevärdheter
Foton 1
Foton 2

Brasilien
Rio de Janeiro 
På kommande!

Solfakta

Olika sorters 
resenärer

Länkar!
Ett ständigt växande länkarkiv.

Laser operation.
Information om en PRK laser operation. 
Nyttiga länkar! 

Cd´n till salu! 

Skriv en rad i min guestbook 

Kontakta mig på: sussie_s@yahoo.com

www.oocities.org/sussie_mad


Santo Domingo räknas som Amerikas äldsta stad, den grundades redan 1496.
Santo Domingo ser ut som "en riktig stad". Både Cabarete och Puerto Plata känns som små byar om man jämför dem med Santo Domingo. 
Santo Domingo har över 2,5 miljoner invånare. 

Då man befinner sig på någon av turistorterna i norra delarna av landet och ser på en karta att Santo Domingo ligger på södra delen av ön så är det lätt att skippa alla planer på en utfärd. Men ön Hispaniola är inte så stor, och resan känns inte så lång. Det finns en hel del att se och uppleva under själva resan.
Åker du genom bergen och genom staden Moca, så får du se en utsikt som du sent kommer att glömma. Det är en enorm utsikt från de höga bergen.
Åker du med buss så är bussarna luftkonditionerade, så du slipper lida i hettan.

Den definitivt billigaste turistbyrån som ordnar olika utflykter (bla till Santo Domingo, Samana, Haiti, Santiago etc.) hittar du mitt på huvudgatan i Cabarete. Det är en tysk arrangör, men guiden pratar även engelska. Tyvärr har jag glömt namnet på arrangören, men hör du någon arrangör prata tyska på huvudgatan så har du antagligen hittat rätt. De utflykter som researrangörerna (Fritidsresor etc) ordnar är ganska exakt 50 % dyrare! Klarar du av engelskan så rekommenderar jag varmt att du anlitar någon av de lokala arrangörerna. Dessutom känner de till landet bättre än de svenska guiderna. 

"Columbus hus" är ett måste att besöka i "Domingo". Här i Alcazar de Colón bodde Columbus son, Hispaniolas förste guvernör.

Andra sevärdheter i Santo Domingo är bla Amerikas äldsta Katedral och Amerikas äldsta gata. Kom ihåg att du inte kommer in i katedralen med shorts eller med bara axlar. Det är långbyxor eller kjol över knäna som gäller. Samt en sjal eller något att täcka de bara axlarna med.

Amerikas äldsta gata.

Det finns en hel del affärer och små shopping centran i Santo Domingo, och prisnivån är mycket billigare än på turistorterna. Här kan du även köpa andra kläder än t-shirts som det står "Republica Dominicana" på, samt klämma i dig en hamburgare på Burger King.
Det känns mer avslappnat att vandra omkring i Santo Domingo, det finns nämligen inte så mycket sol-turister här, de turister som finns är business men. Så du slipper dehär påträngande försäljarna som vill sälja en massa krimskrams.

Det lönar sig att printa ut kartor över Dominikanska republiken innan du åker. De utprintade kartorna är mycket bättre än de researrangörerna ger dig, och i många fall även bättre än de kartor som finns att köpa. (I länkarkivet hittar du en länk till en sajt som har bra kartor. Nätets bästa påstår de, och jag hittade ingen bättre trots att jag letade länge och väl.)

Om att hyra bil på Dominikanska republiken.
Det har gått en del skräck historier om att man inte skall hyra bil på D.R. och sticka iväg på utfärder själv. Vi hyrde en jeep och åkte själva till Samanahalvön utan några helst problem. Det gäller bara att se till att du får bilen ordentligt försäkrad då du hyr den, ifall det skulle hända något. Dehär skräck historierna stämde kanske för flera år sedan, men jag skulle vilja påstå att det är relativt tryggt att hyra en bil och sticka iväg själv nu. Det rekommenderas dock att du tar dig tillbaka till hotellet innan mörkret faller. Det finns nämligen ingen vägbelysning utanför städerna. Nattetid rör sig dessutom både djur och fulla förare på vägarna.
Dominikanernas körsätt skiljer sig en hel del från skandinaviska mått fastän det även där är högertrafik. De tutar ofta och gärna. "Tut" kan i princip betyda 4 saker. 1) Hej! 2) Flytta på dig. 3) En snygg brud. Hey, titta hitåt. 4) Tut tut, jag är uttråkad och har inget annat att göra än att sitta och tuta lite grann. Istället för att sakta in i gathörnen och kolla om det kommer någon bil så tutar de. Med det menas att du nu vet om att han är på väg. Kör du in i sidan på honom så är det högst troligt ditt fel, eftersom han hade tutat. Man kommer dock rätt så snabbt in i deras körsätt. Sen då du kommer hem så kliar det i fingrarna att tuta för minsta lilla fel som dina medtrafikanter gör. 

All-inclusive hotellen.
Visst känns det kanske skönt att ha allt betalt i förväg och kunna spendera sina pengar på nöjen och krimskrams istället för mat, men all-inclusive är inte alltid en dans på rosor. Vi åkte inte på all-inclusive semester, det är något som jag aldrig skulle göra. Vi råkade dock promenera förbi ett par all-inclusive hotell i Cabarete och mitt intryck av dessa hotell blev inte det bästa. Ett av hotellen var inringat av en mur samt med taggtråds stängsel och vid porten stod beväpnade vakter. Är det verkligen på det sättet man vill spendera sin semester? Då kan man väl lika gärna åka till Mallorca om man inte har tänkt se mer än så av landet, för du kommer inte alls ut på samma sätt. Du äter alla dina måltider på hotellet, samt dricker allt där, eftersom du betalat för det. Du kommer inte ut och upptäcker alla små mysiga restauranger längs med stranden. När vi skulle hem och väntade på planet på flygplatsen så pratade vi med ett par som hade spenderat sina veckor på ett all-inclusive hotell. Damen i sällskapet var verkligen inte nöjd med sin all-inclusive semester, hon kände att hon hade suttit på hotellet så gott som hela semestern, och det är ju så det blir med all-inclusive. Men det är givetvis en smaksak vad man föredrar. 

Angående pengar.
Det går inte att växla till dominikanska pesos här hemma. Det är en så osäker valuta så växlingskontoren inte vill handla med den. Du skall ta med din valuta i US dollar, och sedan växla dem till pesos på ön. Det finns otaliga växlingskontor, det är bara att vandra runt och försöka hitta ett med en bra växelkurs.
Många kontor växlar även andra valutor som tex svenska kronor och finska mark till pesos, men kursen är inte den bästa, så det lönar sig inte. Men det kan ju vara bra att veta att det är en möjlighet, om pengarna skulle råka ta slut, och man råkar ha med lite kronor eller mk.

Dominikanska Republiken länkar finns i länkarkivet.

© Copyright www.oocities.org/sussie_mad