Tehnica icoanei

Dacă pentru aflarea răspunsului la întrebarea “cum să mă apropii și să pictez icoane” căutarea este permanentă, primele încercări având loc in 1984, aflarea soluțiilor tehnice, deprinderea plenară a meșteșugului cu care-ți poți înaripa gândul și ruga are un drum la fel de lung, nesfârșit încă.

Dacă demult, în vechime, un ucenic robotea umil și învăța adesea furând secretele despre lianți, pigmenți, mordanți, verniuri și așa mai departe, visând ca peste ani maestrul său să-i dea șansa să atingă cu pensula zidul sau panoul alb, creând miracolul picturii, astăzi, un tânăr atacă pânza albă liber și neinhibat de puținătatea cunoștințelor sale tehnice. Întrucât în zilele noastre învățământului artistic-plastic nu i se acordă parții de meștesug o pondere însemnată ca în vechime multe din creațiile artei moderne poartă pecetea efemerului. Până și restauratorii rămân neputincioși în fața acestor creații “măcinate de boli” și mult prea devreme îmbătrânite. Industria materialelor pentru pictură cu toate avantajele ei îl privează totuși pe ucenicul modern de dobândirea unor cunoștințe tehnice temeinice ca rezultat al unui exercițiu practic. Și totuși, prin instruire, profitând de bogăția de materiale tehnice existente și exercițiu, el poate să depășească acest dezavantaj și în funcție de ideologia creației sale să opteze pentru lucru temeinic sau efemer.

Efemeritatea care poate fi “plină de farmec” pentru multe dintre operele de artă modernă devine oneroasă în cazul icoanei. Pentru că icoana o faci cu gândul trăiniciei. Împrejurarea în care credincioșii care sărută o icoană rămân cu aurul și cu sfinții pe buzele lor poate avea valențe de happening. Nu este însă decât un spectacol derizoriu!

Pregătirea temeinică în domeniul restaurării picturii, cunoașterea dificultăților pe care le întâmpină un restaurator când “pacienții” săi au boli greu de vindecat - adesea provocate chiar din nerespectarea temeinică a secretelor tehnicii de execuție – m-au făcut să fiu în timp foarte exigentă cu aceste probleme când mă aflu în postura de iconar.

Conștientizând faptul că pe lângă rigorile dogmatice, morale, plastice ce le impune icoana componenta tehnică este la fel de importantă, m-am străduit în aprofundarea ei. În acest sens, pe lângă cunoștințele acumulate în anii de studii, de mare folos mi-au fost scrierile lui Vasari, Cennini și Dionisie din Furna. Apoi, “secretele” împărtășite ale unor “breslași” contemporani precum Antonio Iaccarino și Maria Mirea, mi-au fost și ele ziditoare. Deci consultând erminiile, confruntându-mă cu colegii, experimentând și învățând din greșeli am început a cerne, eliminând materialele de calitate îndoielnică, tehnicile comode și rapide în favoarea calității absolute. Astfel, materiale de pe masa mea de lucru au suferit o “transfigurare”.

Încet, au inceput să dispară din micul meu atelier scândurile noduroase, crăpate și maculate, luate de aiurea, acestora dându-le o cu totul altă destinație decât icoana. În același timp, sub nucul bătrân aflat în curtea casei părintești se ridicau stive bine rânduite din lemn de tei curat, frumos mirositor, tăiat în miez de iarnă destinat a fi icoană. Același lucru s-a întâmplat cu multe alte materiale.

Lemnul este lăsat la uscare cel puțin patru ani ca apoi să treacă prin mâna tâmplarului care îl îmbină și întărește cu pene de lemn în cazul panourilor mari. Apoi blaturile de icoană sunt cioplite, de cele mai multe ori chiar de iconar, pentru a li se crea “rama” și acea “vibrație de duh” pe care o lasă dalta mușcând lemnul. După cioplire, panoul de icoană va fi impregnat cu soluție de clei de iepure și acoperit cu pânză. Acestei operațiuni îi urmează cea de grunduire. Grundul pe bază de clei și gesso de Bologna este așternut cu răbdare în număr de 8-10 straturi cu timp de uscare și șlefuiri parțiale între ele. După grunduire, panoul trebuie iarăși să aștepte la uscat un timp după care va fi șlefuit impecabil. Din momentul acesta pe panoul alb vor fi așternute primele semne grafice – izvodul ce anunță viitoarea icoană. Urmează apoi poleirea icoanei ce o fac fie cu aur sau argint ușor patinat. Tehnicile de poleire utilizate de mine sunt cele tradiționale, adică poleire cu “mordant” și cu “ambol”. Acum ca și altădată, tehnica poleirii cu ambol ia un anumit timp cere o anumită vreme “dulce și umeda” după cum spunea Cennini, și destulă osteneală. După poleire, etapa de gestație a icoanei se apropie de sfârșit, prin actul minunat al pictării cu voia Celui de sus, nevăzutul începând să se facă văzut. Materia implicată constă în pigmenți ca: alb de titan, roșu de cadmiu, albastru de Prusia, ocruri și bruniri, pământuri de Cipru, ocuri, negru de carbune, verde de pământ, frecați cu emulsie de ou.

După pictare, unele icoane se mai scriu cu aur, creânduli-se “firuiala” unor veștminte sau a altor elemente compoziționale. Odată icoana terminată de pictat intră iarăși în faza de așteptare în care culorile așternute în amestec cu emulsie de ou trebuie să se usuce. Astfel, se vor mai scurge un număr de luni chiar un an, până icoana va fi vernisată. Această operațiune se execută de regulă vara. Icoana poate primi mai multe straturi de verni pe bază de rășini naturale, fiecare strat implicând evident un timp de așteptare.

Acesta este ultima operațiune făcută de iconar, ei urmându-i “intrarea în biserică” și sfințirea acesteia.

Nu mi-am propus perin rândurile de fața o descriere exhaustiva a tehnicii de execuție a icoanelor, literatura de specialitate dând referințe mult mai amănunțite dar doresc a da o idee iubitorului de icoană asupra strădaniilor ce le implică această minunată artă. Artistul iconar poartă în gând o icoană ani de zile. În acest timp el iși pregătește cu migală panourile ca “viermele gogoașă” pe care își va scrie gândurile duhovnicești. Astăzi, când totul se desfășoară în mare viteză, cei șapte-opt ani ce trec din momentul tăierii copacului predestinat pe a cărui “carne” va fi zugrăvită icoana până la finalizarea acesteia par un timp lung dar scurt dacă judecăm în contextul celor veșnice.

Icoanele supraviețuitoare sau frescele care au respectat tradiția tehnică ne contrariază și ne lasă astăzi plini de admirație. Acestea au o prospețime uluitoare părând a fi ieșite parcă azi din mâna pictorului care le-a zugrăvit de fapt acum câteva veacuri. Dacă la baza acestei creații ar fi stat o gândire de tip “obiect de unică folosința”, “secolul vitezei” sau “societatea de consum” acum ne-am fi trezit foarte săraci, în primul rând pentru că ne-ar fi lipsit câteva componente esențiale ale identitătii noastre.

Elena Murariu

 


copyright 2004 ELENA MURARIU