OM STALL NORWICK

 Historia
 Omgivningar
 Evangemang
 Klubbhuset
 Stallen
 Mockning och fodring
 Ridskolan
 Spelets VIKTIGASTE Regler



Historia

 Stall Norwick ligger strax utanför Göteborg. Ägarna heter Eric Brown och Berit Svendsén-Brown.
 Båda har ett förflutet med hästar. Berit's mamma Elsie hade ett omskolat travsto som Berit lärde sig att rida och köra med, och Eric var kanadensisk hoppryttare. Eric tävlade i Sverige under sommaren 1976, det var då han träffade Berit. Han flyttade från Canada till Sverige 1979 för att gifta sig med henne, och det tog inte lång stund innan de köpte sig ett sto, Safir.
 Eric och Berit köpte ett litet stall en bit från deras villa 1984, där de stallade upp Safir med hennes föl, samt tog inackorderingar. Eric fick en idé till en ridskola, och de köpte mer mark runt stallet, samt utökade stallet så att det fanns 20 boxar.
 De köpte in ett par billiga men pålitliga och inridna hästar, och våren 1986 var ridskolan igång. Norwick blev populärare för varje år, och 1988 fick Berit och Eric råd att bygga en manege (tidigare fanns bara en paddock), samt öka ut med 10 nya boxar, med både köpta ridskolehästar samt inackorderade privathästar.
 Hösten 1994 fanns 60 boxar i stallet, och Norwick blev en allt populärare ridskola, samt stuteri. Eric brukade föda upp hästar, som han tränade upp och sålde som femåringar. Nu föds endast två eller tre föl av Norwick's egna hästar varannat eller vart tredje år.
 År 2000 byggdes ännu ett stall när det första renoverades, och det finns nu plats för 183 hästar, vilket gör Norwick till ett av Sveriges största ridskolor.



Evangemang

 Varje år från och med 1996 hålls Vårtävlingar på Norwick, där en helg vigs åt hoppning, dressyr, körning samt terrängritt, alla utom den sistnämnda i olika svårighetsgrader.

 1995 började man med Luciaritt. Man valde ut en Lucia ett par veckor innan, och på Luciadagen, beroende på hur mycket det har snöat, antingen rider Lucian eller sitter i en speciell Luciavagn, som resten av året står och dammar i garaget.

 Vissa år pågår det även ridläger under somrarna.



Omgivningar

 Norwick har i denna stund 14 stora hagar, 2 sommarhagar, samt tre sommarhagar för hingstar.

 Det går en liten väg genom Norwick's mark, med busshållplatser. Om man kommer med bil finns såklart parkeringsplatser utanför klubbhuset, där det även finns ett garage för stallet's trailers. Vägen är ingen stor väg, och det passerar inte många bilar, men för säkerhets skull finns flera vägbucklor, som förhindrar att man kör över 20 km/h, såvida man inte är rädd om bilen.

 Stallet har även vakthundar. De brukar för det mesta hållas inlåsta i en hundgård utanför klubbhuset, men då och då är en eller två av dessa tre stora men snälla och lydiga hundar ute fria på stallplan.

 Om man tar med sig sin egen hund måste man se till att den inte är aggressiv mot varken hundar, katter eller hästar. Den ska vara lydig, och får inte komma in i klubbhuset.

 Omkring stallområdet finns stigar genom den härliga skogen. Det finns även en äng som regelbundet kontrolleras, där hästarna kan springa i fri galopp, och det finns även en å som rinner igenom skogen. Varma dagar kan man därför rida ner med vänner till ån och bada.




Klubbhuset

 I klubbhuset finns, förutom kontor och toaletter, en caféteria, ett klubbrum (där bl.a. hästägare och skötare kan koppla av med gamla hästtidningar, medtagna böcker eller liknande), och det finns även ett privat kök för Norwick's ägare och anställda; obehöriga äger ej tillträde. I caféet finns även en TV, där MTV för det mesta går, men även program som Jay Leno, David Letterman och Vänner. Om man vill se en speciell TV-serie får man be anställda i caféterian om tillåtelse.

 En trappa i klubbrummet leder till övervåningen. Där finns det fem små sovrum med två dubbelsängar i varje rum. Dessa är ej bäddade, utan finns för de få gånger Norwick har besök, ridläger o dyl. Här finns även ett badrum med dusch (endast för hästägare och anställda).



Stallen

 I stallen finns, som sagt, 183 boxar, samt tre hästduschar. Boxarna är rymliga, och om boxen står vid stallväggen, finns det även en engelsk dubbeldörr som man antingen kan öppna överhalvan på för att vädra eller öppna helt för att ta ut hästen direkt ur stallet. Observera att båda dörrhalvorna måste vara stängda på kalla vinterdagar för att vattensystemen i stallen inte ska frysa.

 Boxarna har galler för "fönstrena" ut mot stallgången, men om en häst skulle kunna vara en fara för förbipasserande, t.ex. om den biter, kan en lös gallerplatta monteras fast på böxdörren.

 Privathästar har en särskild skylt på boxdörren, som ska hindra obehöriga att gå in till den. Boxdörren är designad att knuffas åt sidan, och när den är öppnad, kommer den att befinna sig under "fönstret" ut mot stallgången. Boxar vid stallväggarna har även små fönster ut mot utsidan. Dessa går ej att öppna.

 I varje box finns en vattenmugg samt havrekrubba. Ridskolehästarna får saltstenar, men hästägare måste förse sina hästar med egna.

 Under sommaren pågår en sommarstädning under en vecka, då allt ska städas. Hästarna befinner sig då antingen ute i hagen eller i en temporär box i det andra stallet, då man tar ett stall åt gången. Hästägare kan hjälpa till om de vill, men de får ingen ersättning.

 På vintern pyntas stallet med girlanger, som hängs ovanför boxarna, på en sån höjd att hästarna inte kommer åt dem.

 I båda stallen finns en Första Hjälpen lådan i sadelkammrarna, ifall olyckan skulle vara framme.

 Stallgången ska hållas ren och fri från diverse saker, för att hästarna inte ska skadas. Om man är hästägare eller skötare får man ett skåp att ställa sakerna i, men om man är elev eller övrigt får man vara noga med att ta med sig sina saker, eller kanske lämna dem hos en förälder i klubbhuset.

 Om man vill rykta en ridskolehäst, t.ex. om man ska rida den, finns ryktborstar och hovkratsar i hinkar, som finns på golvet i sadelkamrarna. Dessa måste läggas tillbaka där efter användning!



Mockning och fodring

 Endast ett utav stallen har ett foderrum. De anställa på stallet fodrar på bestämda tider, men om man inte vill betala extra för Norwick's foder, så får man köpa eget. Då får man ett privat hörn att ha sitt foder (Norwick tar inget ansvar ifall någon snor ditt privata foder), och om man inte har möjlighet att själv mata hästarna får man göra iordning små spänner med hästens namn och boxnummer på, som de anställda tar med sig på fodervagnen. Det här kostar inget extra om det är under en vecka.

 De anställda mockar inte åt privata hästar, såvida ägaren inte har möjlighet att komma till stallet (t.ex. om man är sjuk eller på semester, men då får man betala extra för tjänsten).

 Stegar upp till höloftet finns lite överallt i båda stallen, men de ska ställas undan när de inte används! Var noga med att ropa ut en varning innan man slänger ner hö!



Ridskolan

 Det finns för nuvarande endast fyra ridskolelärare, men mer ska anställas så småningom. Det får inte finnas mer än tio elever under varje lektion, men eventuella igenridningar kan öka ut detta antal. Igenridningar kan man få om man missar en lektion, om man har varit t.ex. sjuk eller på semester, men endast om man har ringt i förväg och talat om för stallet att man inte kommer.

 Det finns även handikappsridning, så både fysiskt och psykiskt handikappade kan rida lektion en/flera gånger i veckan.

 På grund av handikappsridningen har man även placerat ramper utanför både manegen och paddocken, för att bl.a. rullstolsburna kan ta sig upp på hästryggen. Ramperna rekommenderas även för 'vanliga' ryttare, då dessa skonar hästens rygg.

 Eftersom Norwick är ett populärt och välskött stall med dess många välbehandlade hästar, vackra natur samt moderna ridhus, har stallet såklart många ridskole elever.

 För att se vilken häst man får rida, så finns det en hästlista på anslagstavlan vid ingången till klubbhuset. Om man använder en ridskolehäst så måste man skriva sitt namn vid den, så att de andra vet att hästen har använts.


 När du har en elev som karaktär i spelet, startar denne som nybörjare. Du får lov att sköta om en häst som är nybörjarvänlig, men du får inte lov att rida ut på den. Varje häst får ha två skötare, men välj helst en häst som inte har någon. Som skötare tar du såklart hand om hästen i stallet minst en dag i veckan; ryktar, mockar m.m.

 När du känner sig tillräckligt duktig (detta får ej ta mindre än tre riktiga månader) blir du till en medelelev; då kan du börja träna hoppning samt körning, för att kunna ställa upp i dessa tävlingar då du får extra poäng. Du kan även, om du vill, byta sköthäst till en som är lite svårare att hantera. Du får även lov att följa med på små uteritter tillsammans med andra ryttare, eller ta ett ridpass i manegen eller paddocken om din sköthäst inte används den dagen.

 Du får även rida ut på hästen de dagar då den inte används till lektionsridning. Som medelelev kan du ej sköta en häst som kräver rutinerade ryttare, ifall du vill rida den.

 När ytterligare några månader har gått (detta kan variera) så blir du en rutinerad elev, som kan rida på stallets svåraste hästar, samt träna riktigt svår dressyr (vanlig dressyr ingår i lektionerna), och man kan ju tjäna ihop poäng under dressyrtävlingar också.



Spelets VIKTIGASTE Regler

 Idén med rollspel är ju att man tar sig an en karaktär, och att man spelar ut rollen helhjärtat. I verkliga rollspel kan man även klä ut sig tidsenligt, dvs ha medeltidskläder på sig om man spelar ett medeltidsrollspel, ha t.ex. alvskläder på sig om man spelar fantasy, osv. Man BLIR karaktären - skadas den skadas du, dör den dör du. Inte på riktigt alltså, men du fattar...
 Avancerat rollspel på Internet är ett snäpp svårare. Här måste man kunna skriva ihop ett scenario, helst kunna beskriva omgivningarna, personernas ansiktsuttryck, osv. Man ska kunna göra det så levande som möjligt.
 Men man får bara hålla sig till sin egen karaktär! Det är endast denna man har kontroll över, man får inte "spela" de andra karaktärerna. Om två karaktärer är i ett slagsmål, så kan du t.ex. skriva att din karaktär höjer knytnäven för att slå till den andre, men det är upp till den andre spelaren om hans/hennes karaktär blockerar slaget eller om du träffar. Annars så är det Power Play, vilket inte är godkänt i otaligt många Internetrollspel!
 Stall Norwick är dock en mycket lättare typ av Internetrollspel. Power Play är tillåtet. Eftersom det är så få personer i Sverige som är intresserade av ett hästrollspel online, så är beskrivningen ovan inte lika hård. Här gäller det att skriva en historia, som någon annan har möjlighet att fortsätta på.
 Det är inte kul att läsa t.ex. en sån här version;


((den här texten har jag just hittat på för att föregå ett exempel))
Jaha sa Mia. Vart ska vi rida?
Jag vet inte svarade anna öpprigtigt. Hon suckade. Hon såg på katrin.
Vad säger du?
Vi rider till ån och sen tillbaka igen. Dom skänklade på sina hästar i full galopp och red ut från stallplanen. när dom kom till ån vände dom och galopperade tillbaka. Dom satt av hästarna och tog in dom i stallet.
Jag vill ha en bulle sa Katrin.
A men hallå eller hästarna då sa mia.
Någon annan tar hand om dom sa Katrin och så gick dom till cafet.
((Jämför den här texten med den korrigerade längre ner))


Som du märker så kan man ha flera synpunkter på den här texten. Hur kul är det att läsa sådan avancerad bearbetning av en text? (Märkte ni sarkasmen?) Här är NÅGRA synpunkter...

1. Hur trovärdig är texten?
 Rollspel SKA vara trovärdigt! Det spelar ingen roll vad genren är, det kan vara den sjukaste fantasy, men storyn SKA vara trovärdig! Vad som inte är trovärdig med denna text är att Mia, Anna och Katrin rider i full galopp från stallet till ån, och tillbaka igen, för att därefter bara lämna hästarna för att de vill ha en bulle. Så gör inte ansvarsfulla ryttare, och oansvariga ryttare har inget på Norwick att göra!

2. Hur mycket ork har man lagt ner på textningen?
 Visst. När man skriver på dator kan fingrarna slinta utan att man märker felen med ögat, utan det är först när det är försent som man märker stavfelen. Men var vänlig och FÖRSÖK att i alla fall korrekturläsa innan du skickar in din fortsättning på spelet!! Som du märkte i texten gjorde jag UPPENBARA stavfel. Visst är det smått irriterande att läsa det? En sak som man kanske inte märker är ordet "dom". "Dom" kan endast uttalas som t.ex. "domstol", "domare". När man menar de personerna blir det "de" eller "dem" - ALDRIG "dom"!
 Detta är även en anledning till en åldersgräns på spelet. 11 är en okej ålder, tycker jag. (Funderar dock på att höja till 13) Jag tror att man är kapabel till att kunna stava det mesta rätt när man är så pass gammal. Visserligen finns det folk med dyslexi och liknande, men snälla - försök att göra ditt bästa!!

3. Punkter, frågetecken, utropstecken, med mera...
 För att läsaren ska veta när en person säger något kan man välja något av dessa;
 "Hej!"
 -Hej!
 Tecknen " eller - betyder; "Nu börjar en mening som någon säger". Om man väljer varianten med " måste slutet av det någon säger även avslutas med ", som i exemplet ovan. VIKTIGT är också att sätta ut punkter, kommatecken m.m. på RÄTT ställen i texten, där de behövs!! Notera vad som skulle kunna ha gjorts i testet!
 De enda undantagnen är efter att någon har sagt något, t.ex;
 "Hej!" sa Mia.
 "Hej på dig", svarade Katrin, "hur är läget?"
 "Bara bra."
 "Vad gör du här?" undrade Anna.

4. Små och stora bokstäver.
 SNÄLLA!!!!!!!!!!!!!!!! Efter en avslutad mening, MÅSTE följande mening starta med en STOR bokstav!! NAMN börjar OCKSÅ med STORA bokstäver!!! Visserligen kan fingret slinta och man kan tappa greppet på shiftknappen, men försök att göra ditt bästa!!!!!!!!


((den här texten har jag just hittat på för att föregå ett exempel))
((detta är en bearbetad version av föregående textexempel))
 "Jaha", sa Mia och såg på sina vänner. "Vart ska vi rida?"
         (...eller...)
 -Jaha, sa Mia och såg på sina vänner. Vart ska vi rida?
 -Jag vet inte, svarade Anna uppriktigt.
 Hon suckade och såg på Katrin.
 -Vad säger du? frågade hon henne.
 Katrin satte upp sitt långa bruna hår i en ponnysvans innan hon satte hjälmen på huvudet. Hon tog verkligen sin tid med att svara. Det fanns ju så många ställen att rida till, frågan var bara vad hon kände för tillfället.
 -Vi kan la rida till ån och sen tillbaka igen.
               [notera att "väl" kan uttalas som "la" (lah) på göteborsk dialekt]
 -Det låter bra, sa Mia, som just hade spänt sadelgjorden på sin häst.
 De tre vännerna satt upp i sadlarna, och skrittade ut från stallplanen.
 Skogen var sval och vacker på den här Julidagen, det enda som förstörde den underbara dagen var de envetna myggen och flugorna som flög omkring dem. Solen låg tungt på himlen, ungefär på samma sätt som en tegelsten inte gör.
 Hästarna skrittade långsamt på med långa tyglar, och då och då tog en häst en tugga eller två av det gröna gräset. Tjejerna skrattade och skvallrade om killar och andra roliga saker.
 Mia tog tag i tyglarna.
 -Vad sägs om en härlig liten trav?
 Tjejerna satte av i lätt trav genom den svala skogen. Hovarnas tramp var som ljuv musik för deras öron. Skogens träd blev snart färre och färre, och snart bredde en underbar äng ut sig framför dem. Katrin log snett och fattade galopp. Hennes häst flög fram, och de andra var inte sena att följa efter.
 Hästarna sträckte ut i full galopp, och de saktade inte ner förrän de närmade sig ån. Tjejerna stannade en stund vid ån, och blickade ut över dess skönhet. De red omkring på ängen i några minuter innan de vände och red tillbaka mot stallet.

 Väl tillbaka, satt de av sina hästar, och ledde in dem i stallet. De pratade glatt med varandra medan de sadlade och tränsade av hästarna, för att inte nämna hur mycket de skvallrade om det senaste discot när de var på väg till sadelkammaren för att skölja bettet och sedan hänga upp tränsen och sadlarna.
 På vägen tillbaka tog de ett par ryktborstar från hinken på sadelkammarens golv, och de ryktade sina hästar under tystnad, då de noggrannt kontrollerade hästarnas ben.
 När de var klara med sina hästar, gav de dem en klapp och gick sedan för att lägga tillbaka ryktborstarna.
 Katrin sträckte på sig; hon hade en tendens att bli stel i kroppen efter en ridtur. Även en enkel ridtur, som ett varv i skritt i paddocken. Nåt med hennes svaga skelett, trodde hon.
 -Jag vill ha en bulle, sa hon.
 Mia kände hur det kurrade i hennes mage av tanken av härliga kanelbullar med mjölk till.
 -Mmm, det låter la gott, eller? sa hon och slickade sig om munnen.
 Så fort tjejerna hade lämnat stallet, sprang de fram till klubbhuset för att köpa bullar i cafeterian.


 Jämför den här texten med originalet ovan! Vilken tyckte du mest om att läsa? Den korta och tråkiga eller den längre och mer detaljrika? Självklart kan man tillsätta mer prat, men jag är en av dem som inte har lätt för att skriva vad folk pratar om i allmänhet (såvida det inte rör mina intressen...).
 Den senare texten kan man utveckla för att använda i ett "riktigt" Internetrollspel; där man måste vara detaljerad och noggrann, den andra har man svårare att pressa in i ett sånt sammanhang.
 Och vilken text får man lättare att skriva fortsättning till? Med den första texten kan en karaktär bara skälla ut tjejerna för deras ignorans, men i den nya texten kan man utveckla mycket mer. Vad händer i cafeterian? Tappar de bullarna på golvet? Säger någon ett otroligt pinsamt skämt att det sprutar mjölk ur munnen/näsan på en annan för att hon måste skratta?
 Försök sedan utveckla detta scenario.
 I den första blir tjejerna kanske utsparkade från stallet pga felbehandling av hästar. Så var det med det.
 I den andra texten, kan det hända mycket, mycket mer saker. Det finns ingen gräns!