ASTROPHOTO 2002 by SARM




The project ASTROPHOTO 2002 will be organized by the Romanian Society for Meteors and Astronomy (SARM) between May 9-12, 2002 in Targoviste, Romania. This is the second edition of the ASTROPHOTO project organized by SARM and will include the National Contest of Astronomical Photography, an exposition, a workshop on astro-photography and a cosmo-poetry festival. It has been scheduled under the following program (in Romanian):

Astrophoto Mosaic Sample (Authors: V. Grigore, D. Mitrut, J. Dragesco)



ASTROFOTO 2002, manifestare aflata la editia a II-a, va fi organizata de Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM) in perioada 9-12 mai 2002, dupa urmatorul program:

Partea I-a, Targoviste, 9-13 mai

  • I. Concurs National de Fotografie Astronomica, editia a II-a, 9 mai;
  • II. Expozitii de astrofotografie, inclusiv una internationala, 9-13 mai;
  • III. Gala speciala a Festivalului de cosmopoezie, 9 mai;

    Partea a II-a, Tabara Vanatorul, Dobresti-Moroieni, Dambovita, 9-12 mai

  • IV. Workshop de fotografie astronomica:

    * Ateliere de lucru pe diverse domenii: fotografie ghidata, fotografie prin instrument, fotografie la Soare, Luna, obiecte deepsky, meteori, tehnici speciale, demonstratii practice, etc;
    * Sesiuni de proiectii imagini tematice;
    * Seri de observatii si fotografie. Vor fi disponibile instrumente astronomice cu montura ecuatoriala;
    * Program turistic;



    I. ASTROFOTO 2002 - Concursul National de Fotografie Astronomica, editia a II-a, Targoviste, 9 mai 2002

    Prima editie a concursului - ASTROFOTO 2000 - a fost organizata la Barlad de SARM prin Filiala Vaslui, avand ca protagonist pe prof. Ioan Adam, iar presedinte de juriu pe prof. Dimitrie Olenici din Suceava. Au fost acordate atunci mai multe premii pe sectiuni, precum si doua premii de excelenta: Astro-posterul secolului XX in Romania (lui Valentin Grigore) si Astro-foto-poetul sec. XX in Romania (lui Dan Mitrut). S-au primit pentru concurs numeroase fotografii (cele mai active orase contributoare fiind, in ordine alfabetica, Bacau, Barlad, Bucuresti si Targoviste), care au fost aranjate intr-o expozitie coordonata de Dan Mitrut. Vernisajul acesteia a avut loc pe 1.04.2000, in fata a peste 250 de spectatori.



    Editia a II-a a concursului - ASTROFOTO 2002 Tematica: Fotografia astronomica si atmosferica.
    Sectiuni:

  • 1. Fotografie tehnica

    Fotografie pe timp de noapte, adica expuneri facute intre crepusculul de seara si cel de dimineata: constelatii, comete, meteori, planete, obiecte deepsky, ocultatii, eclipse, Luna, precum si orice fotografie realizata prin instrument astronomic (luneta sau telescop). Prioritate la premiere - fotografii pe montura ecuatoriala, de durata. De asemenea, la aceasta sectiune intra si fotografie realizata pe timp de zi, la Soare, prin instrument astronomic (pete solare, eclipse, etc);

  • 2. Fotografie artistica

    Expuneri pe timp de noapte si in crepuscul: conjunctii ale Lunii cu planetele, fazele Lunii, planete si stele printre dare de nori colorati, corpuri ceresti (meteori, comete, etc) integrate in peisaj si ambient. Prioritate la premiere - conjunctii spectaculoase si imagini "draamatice" (exemplu: cercuri de stele printre stanci luminate de lanterna, tabara de astronomie sub dare de stele, etc..);

  • 3. Fotografie atmosferica

    Fenomene naturale si interesante (rare) pe cer, ziua sau noaptea: rasarituri, apusuri, curcubeu, halou (la Soare sau la Luna), diverse tipuri de nori, fulgere, etc.. Prioritate la premiere - fotografiile de tinuta artistica, seturi de imagini cu fenomenul respectiv, imagini spectaculoase, etc;

  • 4. Fotografie montaj

    Montaje, trucaje, colaje pe teme astronomice, realizate din fotografii apartinand autorilor montajului, obtinute pe film, in laborator sau prin procesare computerizata (exemplu, grupul membrilor expeditiei Leonide 2001 suprapus pe o imagine a unui meteor Leonide).



    Nota: Din necesitatea extinderii astro-foto-poeziilor romanesti de un singur autor, combinatie apreciata in 1997 de WGN (Jurnalul Organizatiei Internationale de Meteori) drept "un mod novator de exprimare", prezentata la numeroase manifestari culturale si astronomice internationale si semnalata in publicatii celebre ca New Hope International Review sau Ciel et Espace, toti participantii la concurs sunt invitati (dar nimeni nu este obligat sa faca aceasta!) sa adauge fotografiilor trimise si cate un scurt gand poetic, care va fi expus sub fotografie. Va rezulta astfel si un concurs paralel de astro-foto-poezie, pentru care se vor decerna premii speciale onorifice de tineret la acest eveniment, urmand ca Marele Premiu National pentru Astro-Foto-Poezie sa fie decernat la sfarsitul anului, in cadrul ultimei gale a Festivalului de Cosmopoezie.



    Cine poate participa?

    La concurs pot participa tineri din toata tara, cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 de ani. De asemenea, pot participa si persoane cu varsta peste 29 de ani, pentru acestea instituindu-se un premiu special.

    Premii:

    Pentru participantii cu varsta pana in 29 de ani vor fi oferite premiul 1, 2 si 3, precum si un premiu pe fiecare sectiune, pentru cea mai reusita fotografie (fotografii) la sectiunea respectiva. De asemenea, va exista un premiu special, oferit celui mai bun participant cu varsta peste 29 de ani. Valoarea totala a premiilor va fi de cca. 20.000.000 lei.

    Inscrieri

    Inscrierile in concurs se fac in perioada 15 februarie - 15 aprilie 2002 (data postei) prin aducerea fotografiilor direct la sediul SARM din Targoviste, Casa Tineretului, Str. Tineretului nr. 1, judetul Dambovita sau trimiterea prin posta la adresa: Valentin Grigore, CP 14, OP 1, Targoviste 0200, judetul Dambovita, cu mentiunea "Pentru concursul ASTROFOTO 2002".

    Regulament de intrare in concurs:

  • a. Fotografiile color sau alb/negru vor avea dimensiunea de 13/18 cm.

    Pe spatele fiecarei fotografii, in coltul din stanga sus, vor fi trecute cu marker permanent subtire (nu cu creion, pix sau cerneala) numele autorului, sectiunea la care concureaza si nr. fotografiei. In cazul imaginilor succesive (set) ale unui fenomen, se va trece numarul imaginii dintr-un total de "x" imagini (ex. in cazul unui set de 4 imagini ale unui apus de Soare: Sectiunea: Fotografie atmosferica, Foto nr.3/4, adica a treia imagine dintr-o serie de 4 imagini). Apoi fiecare participant va intocmi o anexa, unde va nota:

    * date despre concurent: numele si prenumele concurentului, adresa exacta a domiciliului, nr. de telefon si eventual adresa de e-mail, facultatea si/sau organizatia (daca este cazul), data nasterii;
    * numarul, subiectul fotografiei, localitatea, locul sau zona unde a fost realizata si sectiunea la care concureaza;
    * datele tehnice ale fotografiei: ziua, luna, anul, ora (UT) la care s-a inceput expunerea, durata expunerii (in minute si secunde) sau perioada expunerii (in cazul expunerilor la meteori), timpul de expunere si diafragma folosita, expunere ghidata sau neghidata. In cazul meteorilor se vor indica momentul aparitiei acestora si curentul din care fac parte, daca e posibil;
    * datele despre aparatul folosit: numele (marca) aparatului foto si al obiectivului, distanta focala si deschiderea maxima a diafragmei sau, dupa caz, a instrumentului astronomic prin care s-a realizat fotografia;
    * datele despre filmul folosit: tipul si sensibilitatea;

    Mentiuni speciale: la sectiunea Fotografie tehnica se va indica si centrul campului sau cea mai stralucitoare stea din imagine. In cazul sectiunii Fotografie montaj, se vor oferi datele necesare pentru fiecare fotografie care face obiectul montajului, precum tehnica utilizata si programul in care au fost procesate imaginile (ex. CorelDraw 9, Adobe Photoshop 5.5, etc); de asemenea, pot fi oferite alte informatii considerate elocvente in realizarea fotografiei, care pot fi utile Comisiei de examinare.
    Anexa va fi semnata de catre concurent. Aceasta anexa va fi inclusa intr-un plic mic, care va fi introdus impreuna cu fotografiile intr-un plic format A5 sau A4. Acesta va fi depus la sediul SARM din Targoviste sau va fi expediat prin posta la adresa si in conditiile mentionate mai sus.

  • b. Fiecare participant se poate inscrie in concurs cu maximum 5 fotografii sau seturi de fotografii pe fiecare sectiune. In cazul in care imaginile prezinta evolutia unui fenomen (ex. fazele unei eclipse de Soare sau de Luna, ocultatia Luna-Saturn, etapele unui apus de Soare, etc), fiecare succesiune de imagini (set) va intra in concurs ca o singura imagine (rezulta deci ca pot fi trimise maximum 5 seturi de imagini pe sectiune). Fiecare imagine din setul respectiv va primi 1 punct din oficiu (cu alte cuvinte, un concurent care are un set de imagini ale unui fenomen va primi mai multe puncte decat daca ar fi avut o singura imagine). La toate sectiunile se accepta seturi de imagini.

  • c. Fotografiile cu date incomplete nu vor intra in concurs. De asemenea, nu vor intra in concurs fotografiile care au mai fost prezentate la editia I, ASTROFOTO 2000, Barlad, 1 aprilie 2000 sau care au castigat vre-un premiu la alte concursuri fotografice.

  • d. Fotografiile inscrise in concurs nu vor fi inapoiate autorilor, ci vor ramane la dispozitia organizatorilor pentru a fi folosite cu diverse ocazii in organizarea unor expozitii sau actiuni educative, publicate in mass-media sau prezentate in materialele promotionale ale ASTROFOTO. In toate aceste cazuri, numele autorilor va fi mentionat alaturi de lucrari. Drepturile de autor raman exclusiv in posesia autorilor, fotografiile neputand fi folosite pentru obtinerea de foloase materiale pentru organizatori sau terti.

    Pentru orice alte informatii suplimentare va rugam sa contactati SARM pe adresa de mai jos.

    Exemplu imagini Astrofoto (Autori: V. Grigore, D. Mitrut, J. Dragesco)



    SARM's Address:

    Email: sarm@romwest.ro
    | http://www.oocities.org/valisarm |
    Phone: (011)4045-214389, (011)4092-829034
    Address: SARM, CP 14 OP 1, 0200 Targoviste, Romania