ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ.

Οι πυλινοι αμφορεις ηταν για πολλους αιωνες το μονο μεσο που χρησιμοποιηθηκε για την αποθηκευση και τη μεταφορα του κρασιου. Αργοτερα αντικατασταθηκαν απο ξυλινα δοχεια, τα βαρελια. Το βαρελι ειναι ενα ξυλινο δοχειο που αποτελειται απο σανιδες (δουγιες) κυκλικα σφιγμενες με μεταλλικα στεφανια (τσερκια) με δυο παραλληλους, επιπεδους πυθμενες.
Διακρινονται σε αυτα που οι δουγιες σχηματιζουν τοξο και εχουν μια μικρη οπη και σε αυτα που εχουν σχημα κολουρου κωνου, τα οποια συνηθως διαθετουν ανθρωποθυριδα στο πανω μερος και μπορουν να φτασουν τη χωρητικοτητα των 400 hl.
Το ξυλο επειδη δεν ειναι αδρανες υλικο, μεταβαλλει την συσταση του κρασιου. Οι διαφορες θερμικες κατεργασιες που γινονται κατα την διαρκεια της κατασκευης  του βαρελιου , μεταβαλλουν σημαντικα την συσταση του σε αρωματικα συστατικα , τα οποια στη συνεχεια επηρεαζουν τους οργανοληπτικους χαρακτηρες του κρασιου.
Το συχνοτερα χρησιμοποιημενο ειδος ξυλου ειναι της δρυος , γιατι  χαρη στις μηχανικες ιδιοτητες του εξασφαλιζει στεγανοτητα, που παιζει σημαντικο ρολο στην ωριμανση και παλαιωση των κρασιων και των αποσταγματων, επιτρεποντας την αργη εισοδο του οξυγονου, απαραιτητου για τη παλαιωση, ενω ταυτοχρονα δινει ταννινες και αλλα αρωματικα συστατικα που βελτιωνουν τις οργανοληπτικες ιδιοτητες.
visitors for this page: