PNL Filiala Gorj

 

 

 

Bine aţi venit!

 

LEGEA PENTRU ALEGEREA IN 2004
a autoritatilor administratiei publice locale

CLIC AICI pentru LEGE

Se deschide in fereastra noua!

 

UN ALBUM DE INTERES DEOSEBIT

Presedintii PNL de la înfiintarea sa si pana astazi

Clic pe miniatura pentru o imagine format mare, alegeti butonul Back pentru intoarcere!

 

 

Citiţi pe această pagină:

Liberalii şi oraşul TARGU – JIU

Vasile Lascar

Gheorghe Tatarascu

Stoparea sistemului democratic în România

Legaturi spre site-l central

 

              

 

 

 

 

 

 

 

LIBERALII ŞI ORAŞUL NOSTRU

 

 

TÂRGU-JIU

Primele construcţii mai importante

1856 – gradina publica (populaţie oraş: 6000 loc.)

1860 – Oficiul telegrafic

1870 – şcoala reală, din 1872 – şcoală normală

1888 – calea ferată Târgu-Jiu - Filiaşi

1890 – gimnaziul „Tudor Vladimirescu”

1894 – Muzeul de istorie

 

Partidul Naţional Liberal a avut în judeţul Gorj, de-a lungul întregii perioade de desăvârşire a României moderne, oameni de excepţie. Aceştia au fost liberali de înaltă ţinută, care au avut un rol hotărâtor în dezvoltarea judeţului nostru şi fără de care, oraşul Târgu-Jiu ar fi rămas un simplu târg şi n-ar fi fost niciodată ceea ce este astăzi: un mare centru turistic, comercial, economic si cultural.

De câtă preţuire se bucurau liberalii avem un exemplu edificator. In aprilie 1935 la şedinţa Consiliului Judeţean Gorj au fost prezenţi 29 de consilieri dintre care 14 reprezentau opoziţia. Prefect era Em. Săvoiu iar preşedinte era Ştefan Sadoveanu.

Toţi consilierii l-au votat preşedinte tot pe Ştefan Sadoveanu care venea din partea Partidul Naţional Liberal. Fiindcă liberalii îşi dobândiseră un prestigiu de mari reformatori în problemele administraţiei de stat.

 

G

Din discursurile marelui reformator

Vasile Lascăr

(Vasile Lascăr (1852-1907) om politic, membru al Partidului Naţional Liberal născut la Şomăneşti-Gorj. Tatăl jurist. Şcoala primară la Târgu-Jiu, liceul la Craiova, Facultatea de drept la Sorbona. Ales în 1879 primar al oraşului Târgu-Jiu iar după 1883 ales deputat sau senator în aproape toate legislaturile liberale. Ministru de interne in anii 1896-1897 şi 1902-1904.)

„Eu cred că administraţia trebuie să fie a ţării şi nu a partidelor politice; nu înţeleg ca, atunci când se schimbă un guvern, guvernul cel nou să dea afară funcţionarii administrativi şi să-i înlocuiască cu clientela sa politică cu care a luptat contra guvernului cât timp a stat în opoziţie, iar guvernul ce a căzut să treacă în opoziţie cu funcţionarii administrativi şi să lupte cu ei ca nişte soldaţi până va redobândi puterea”.

 

„Cred că nu mă înşel dacă voi afirma că (poliţia) se compune din oameni pe care partidele politice, neputând să-i căpătuiască, îi bagă în serviciul poliţiei. Toţi acei agenţi poliţieneşti, cu oarecari excepţiuni, constituie o clientelă politică pe care partidul care vine la putere o azvârle afară, iar când cade partidul, celălalt o pune la loc”.

 

„Cred domnilor, că oricine îndrăzneşte să primească sarcina de ministru, trebuie să aibă, afară de ideile generale pe care trebuie să le posede orice ministru, idei foarte clare şi precise asupra tuturor cestiunilor care privesc departamentul său pe care-l conduce … ORI CINE NU ŞTIE PRECIS CE ARE DE FĂCUT DUPĂ CE A INTRAT IN MINISTER NU ARE CE CĂUTA ÎN GUVERN”.

G

Gheorghe Tătărăscu

 

Anii 1934-1937, când în Romania guvernat Partidul Naţional Liberal iar prim ministru era liberalul Gheorghe Tătărăscu, situaţia ţării s-a îndreptat, urmând o perioadă liniştită după criza generală din 1929-1933.

Economia a cunoscut o dezvoltare în toate domeniile, situaţia materială începând să se îmbunătăţească.  Oraşul Târgu-Jiu, prin Decizia nr. 3111 din 27 mai 1936 a Oficiului Naţional de Turism, a fost clasat ca localitate de interes turistic odată cu oraşul Timişoara.

Aceasta însemna că unele ministere puteau asigura prin sprijin reunit  cheltuieli mari şi pentru operele lui Brâncuşi şi pentru sistematizarea urbanistică generală a oraşului.

Brâncuşi însuşi obţinuse promisiunea lui Gheorghe şi Aretiei Tătărăscu pentru marile eforturi băneşti necesare realizării monumentelor sale grandioase.

Faptul că primul ministru Gheorghe Tătărăscu era din Gorj, că era şeful organizaţiei de Gorj a Partidului Naţional Liberal, că a avut aici un număr însemnat de oameni capabili care au ocupat funcţii de conducere în toate instituţiile judeţene, l-a determinat să ajute acest judeţ, asistând la inaugurarea unor obiective sau la punerea pietrei fundamentale la altele.

G

Stoparea sistemului democratic în România

 

Cu anul 1937 se încheia perioada istorică a regimului constituţional parlamentar. Apariţia mişcărilor extremiste de stânga şi de extremă dreapta – mişcarea comunistă şi cea legionară, a dus la o lungă perioadă neagră din punct de vedere al libertăţii în istoria poporului român. Pe programe populiste bazate pe propagandă agresivă, legionarii şi PN Creştin obţin la 20.12.1937 un rezultat neaşteptat: 15,58% respectiv 9,15%. Marele număr de voturi înregistrate de grupările fasciste au condus în cele din urmă, la instaurarea regimului monarhiei autoritare şi la dizolvarea, la 31 martie 1938, a partidelor şi grupărilor politice.

Lichidarea unei componente fundamentale a regimului democratic - partidele politice - a făcut posibilă  instalarea epocii regimurilor dictatorial-totalitare, pline de crime şi suferinţe, cu intervenţii brutale în libertatea individuală şi în proprietatea privată. Suferinţe, de care poporul român nu mai credea că va scăpa vreodată.

***

După 1989, avem din nou un sistem democratic bazat pe partide politice, parlament şi o nouă constituţie.

În 1990, Partidul Naţional Liberal a fost reînfiinţat, dar românii uitaseră guvernările liberale. Abia după 13 ani de ezitări, românii sătui de promisiuni, se regrupează în jurul partidului liberal care începe să redevină ce-a fost.

Şansa Românilor de a trăi o nouă perioadă de avânt şi bunăstare, aşa cum a mai fost pe timpul guvernărilor liberale, dinainte de al doilea război mondial, reapare.

 

Să ţinem seama însă de învăţămintele istoriei!

Programele populiste şi propaganda agresivă bat din nou la uşă!

ROMÂNI, AVEŢI GRIJĂ CU CINE VOTAŢI!

NU REPETAŢI ISTORIA RISCÂND DIN NOU ALEGEREA UNOR PARTIDE CARE NE VOR ÎNTOARCE ÎN URMĂ CU JUMĂTATE DE SECOL!

G

 

 

Cititi  SCURT ISTORIC AL

 Partidului Naţional Liberal

 

 

 

ALTE SITE-URI ALE ORGANIZAŢIILOR DIN GORJ:

Organizaţia PNL Tismana

Organizaţia PNL Pestisani

Aici gasiti VIATA SI OPERA MARELUI CONSTANTIN BRANCUSI 

 

 

SPECIAL DE ANUL NOU

LA MULTI ANI - 2004

Incarcati in 8 minute 1642 KB pentru o secventa de colindatori cu CAPRA!

 

 

G