a r a b i a n t ä y s v e r i t a m m a     L a v e n t e l i     o x            V A H t - 2 0 8      

sijoituksia esteillä: 17 kpl - sijoituksia näyttelyissä: 10 kpl - sijoituksia muissa kisoissa: 7 kpl

Esteiden SM-voittaja 2002, Esteiden vaativan luokan SM-voittaja 2003, vuoden Valio-tamma 2003,
2 x YLA2 - 110 / 102p, YLA3 - 98p, 2 x LV,
LKV3, KUMA, 4 x JS, TY

Kuvagalleriaan pääset suoraan tästä >

  Virallinen nimi   Laventeli ox   Kutsumanimi   Laventeli, Laku
  Rotu   arabian täysverinen   Sukupuoli   tamma
  Syntymäaika   12.6.1998   Ikä   6 vuotta
  Väri ja merkit   punaruunikko / tähti, siima   Säkäkorkeus   159 cm
  Koulutustaso   Ko He A, Re 130 cm, Me 100 cm   Painotetaan   Esteratsastus

  • hoitaja : -
  • kisaaja : ananas.89@luukku.com / Heidi KL-072
  • omistaja : ananas.89@luukku.com / Heidi KL-072

    S U K U T A U L U

      i. Lavender From Heaven ox

      s. 1993, USA
      rt

      ii. Midnight Heaven ox

      iii. In My Mind ox
      iie. Conan's Diana ox
      ie. Heavenly Hot Melody ox   iei. Heavenly Milano ox
      iee. Heavenly Dance To Heaven ox
      e. Candle In The Wind ox

      s. 1995, FIN
      rn

      ei. Just Wind ox  eii. Whiter Wind x
      eie. Just In My Dreams ox
      ee. My Lady Queen ox  eei. Appenja ox
      eee. Miss Shanja-Queen ox

    Laventelin isä on amerikkalainen arabiantäysveriorii suoraan Kalifornian auringon alta, joka on päässyt esiintymään mm. 80-luvun Western elokuvissa. Talli, jossa hevonen majaili on lopettanut ja oriin omistajaa en ole saanut edes sähköpostilla kiinni niin, että olisin voinut tiedostella sen nykyistä asuinpaikkaa.

    Laventelin emä, Candle In The Wind ox esiintyi aikoinaan edukseen esteillä, kunnes siirtyi kokonaan siitoksen puolelle. Laventelin suku ei ole täynnä VIR MVA ja Ch arvonimiä tai kantakirjauksia, mutta eiväthän ne arvonimet hevosta tee.

    L U O N N E K U V A U S

    Tallissa Laventeli käyttäytyy hyvin mallikelpoisesti ja ruokinta-aikaankin tamma antaa muiden kolistella kärsimättömästi odotellen rauhassa omaa vuoroaan. Se tietää, ettei ruoka lopu yhtäkkiä kesken tai häntä jätetä tieten tahtoen ruokkimatta. Ruoan jakajan astuessa karsinaan Laku ei myöskään heti hyökkää rehujensa kimppuun liiskaten ruokkijaa itsensä ja seinän väliin, vaan odottaa kunnes ihminen on väistynyt. Vasta sitten se voi syöpötellä rauhassa. Laventelin voi myös hyvin harjata karsinassa ilman, että sitä sitoo kiinni, sillä se pysyy tavalliseen tapaansa nätisti paikoillaan ja nauttii jok'ikisestä harjan vedosta. Päästään se on kyllä hieman arka ja saattaa vetäistä sen korkealle ihmisen ulottumattomiin... eli ennen kuin otat naamaharjan kauniiseen käteen ja alat sukimaan Lakun naamaa, kannattaa rapsuttaa sitä otsasta tai korvan takkaa -tähän tamma on jotenkin mieltynyt. Orejenkin suhteen Laventeli on hyvin valikoiva, eikä jämähdä kenentahansa karsinan kohdalle haistelemaan ja tekemään lähempää tuttavuutta. Laventeli kuuluu niihin uteliaisiin hevosiin, jotka kurkottelevat päitään karsinan oven yli ja hörähtelevät tervehdyksiä aina jonkun astuessa tallin ovesta sisään. Kokeneena konkarina Laku tietysti osaa kaikenmaailman kerjäämistemput ja yleensä se saakin pummattua joltain karsinan kohdalle osuneelta porkkanan pätkän tai pari. Siinäpä sitten onkin omistaja ihmeissään, kun ei tamma meinaa laskea omistajaansa karsinaan, ennen kuin on tutkinut tämän läpikotaisin makupalojen toivossa.

    Tarhassa ja laitumella Laventeli on omiaan ottamaan johtoaseman itselleen ja siksi nahistelun välttämiseksi se kannattaa tarhata jonkun nokkimisjärjestyksen alempaan päähän kuuluvan hevosen kanssa. Uusille hevosille Laventeli esittää jo heti kättelyssä olevansa se ainoa ja oikea "neiti yksinoikeus" tai niin se kuvittelee siihen asti, kunnes joku toisin todistaa. Laku antaa ohjikulkijoidenkin silitellä ja rapsutella itseään, mutta kohtuus kaikessa. Ei pidä käydä liian tuttavalliseksi. Laventelin perässä ei ole tarvinnut kertaakaan juosta saadakseen sitä kiinni, sillä tamma on oppinut tulemaan portille pelkästä vihellyksestä. Aina aamusta Laku on vähän turhan energinen ja sitä saa kävellä aika reippaasti, jos aikoo pysyä hevosen tahdissa. Toki välillä täytyy vähän voltata, ettei Laventeli vahingossakaan mene taluttajan edelle. Talliin Laventeli kävelee maltillisesti ja esimerkillisesti taluttajan perässä myös pitkällä riimunarulla. Tällä hetkellä Lakun tarhakaverina on samalla tallilla majaileva Sadepäivän Emmastiina eli näin tuttujen kesken Emma.

    Pesukarsina on tuttu paikka myös meidän Laventelille, täällä hoitajan ja omistajan hermot pistetään koetukselle! Laventelista huomaa aina helposti, milloin se pelkää oikeasti, milloin vain pelleilee ja kaikki merkit tamman käyttäytymisessä pesukarsinassa viittaavat silkkaan ihmisen kustannuksella pilailuun. Neidin suuret luulot itsestään pesukarsinan kinginä kannattaa nujertaa jo heti kättelyssä ja näyttää, ettei sillä ole paljoakaan vaikutusvaltaa... muuten voi joutua todistamaan tilannetta, jossa Laventeli näyttää sen visusti piilotetun, pirullisemman puolensa. Vaikka kuinka tekisi mieli taluttaa tamma takaisin karsinaansa ja lyödä hanskat tiskiin, on vain piruiltava takaisin ja vedettävä sivuun vedetyt jalat takaisin niin monta kertaa, että tamma tajuaa olla hevosiksi.

    Ratsastettaessa Laventeli on aina yhteistyöhaluinen ja se on perinyt emänsä kauniit askeleet, minkä takia tammasta saisikin vallan mainion kouluratsun. Ideassa on vain yksi mutta, Laventeli tahtoo aina kyllästyä. Alkuun viisi, kymmenen minuuttia menevät kouluratsastuksen kiemuroissa ja sitten Laventelin ajatukset alkavat harhailemaan aivan muualla, eikä se keskity yhtään olennaiseen. Tulipahan sitten kokeiltua esteratsastusta ja se laji oli kuin luotu Lakulle! Tamma ei kyllästy missään vaiheessa ja se omaa luonnostaan mahtavan tyylin. Esteitä ei jäädä sen kummemmin miettimään, vaan kun yksi on ylitetty, ajatellaan jo toista. Harvinaisen tiukat käännökset ovat myös Laventelin bravuuri ja siinäpä saakin ratsastaja olla tarkkana, että pysyy mukana. Täytyy vain varoa, ettei Laventeli kuumene liikaa, koska se on aika pommi päästessään kunnolla vauhtiin ja silloin sitä eivät pelkät ohjasavut pidättele! Laventeli pystyy itse arvioimaan sopivan ponnistus paikan, mikä helpottaa huomattavasti ratsastajan työskentelyä. Hevosesta huomaa heti, että se on syntynyt esteille ja tietää olevansa Simply the Best. Maastoilu kuuluu Laventelin ja minun joka viikkoiseen ohjelmaan. Nyt vanhemmiten Laventelista on tullut hieman helpompi käsitellä, mutta sen tulinen luonne on säilynyt silti ja istuu syvällä sen sisimmässä. Jos Lakulla ja minulla on maastossa joku toinenkin ratsukko seuranamme, Laventeli pitää tiukasti huolen siitä, ettei hän jää missään vaiheessa jälkeen. Maastoon kannattaa aina vaihtaa nivelkuolainten tilalle olympiat. Niinkuin monien tallejen, myös Laventelin kotitallin maastosta löytyy maastoesteet. Kuten saatat jo päätellä, Laventeli on melkoinen estehirmu ja aina maastoesteille vievän polun kohdalla askel kiihtyy kummasti ja turpa osoittaa kohti polkua. Joskus Laventeli joutuu pettymään ja tallustamaan ohi, mutta aina välillä on luonnossa hyppäämisen ilo suotava niin itselleen kuin hevoselle. Kesäisin Laventelille oivaa liikuntaa on järvessä uiminen ja kahlailu. Laventeli ei koskaan ryntää päätäpahkaa veteen, vaan on alkuun vähän varovaisempi, eikä tammaa silloin parane hoputella. Kun Laku on saanut kasteltua kavionsa, jatketaan eteenpäin sitä vauhtia, että oksat pois! Monesti tamma saa kasteltua ratsastajansakin kuopimalla tai roiskuttelemalla vettä ja silloin ratsastushousut ovat vihon viimeinen pukeutumisvaihtoehto.

    Kuljetus paikasta toiseen ei ole koskaan tuottanut tammalle mitään ongelmaa, oli kyseessä kuljetusautot tai vähän isommatkin menopelit. Lastaus traileriin sujuu kuin tanssi ja poistulokin tehdään rauhassa ja maltillisesti. Kuljetusrampin ja kavioiden yhteydessä syntyvä kopina kylläkin on saanut aina niin rautaiset hermot omaavan Laventelin kummastelemaan, joten meillä on ollut tapana levitellä rampille vähän olkia äänen vaimentimeksi. Eihän sitä autolla kuitenkaan niitä pidempiä matkoja taiteta ja siksihän lentokoneet on keksitty. Kun ensimmäistä kertaa Laku oli matkalla lentokentälle, itseäni vähän pelotti miten Laventeli reagoisi siihen kaikkeen hälinään ja meluun. Eihän siinä mitään.. Laventeli tuskin korvaansa hetkautti ja käveli muina hevosina suunnattoman kokoisten lentokoneiden ohi välittämättä ympärillä ujeltavista hälyttimistä ja ihmisten ilmoille päästämistä kiljahduksista, huudoista ja puheen kälkätyksestä. Eihän sillä ollut mitään pelättävää, jos kerran en minäkään paennut pää kolmantena jalkana. Muunmuuassa juuri tuo luottamus saa minut rakastamaan tätä omaa hamuheppaa niin paljon!

    J Ä L K E L Ä I S E T

    * nykyisten sivujen osoite ei ole tiedossa

    ox-t. Laventel's CA Angel ox ( i. Angel Of The Stars * )
    ox-o. Laventel's Almond ox ( i. Shalimar ox * )
    ox-t. Laventel's Midsummer Karneval ox ( i. VIR MVA Ch Karneval ox )
    ox-o. Laventel's CA Unique ox ( i. Snowflake ox )

    K I L P A I L U T

    Laventeli aloitti kilpailemisen vuonna 2000, mutta kisoja ei mitenkään merkittävän paljon ole parilta ensimmäiseltä vuodelta ja vielä vähemmän näiden kisojen tuloksia on tallessa. Niinpä täältä löytyvät vain vuodesta 2002 eteen päin kisatut kisat. Tilan säästämisen ja sivujen latautumisen nopeuden takia olen tehnyt jokaisen vuoden kilpailukalenterille oman sivun.

  • Vuoden 2002 kisakalenteri
  • Vuoden 2003 kisakalenteri
  • Vuoden 2004 kisakalenteri

  • Vuoden 2005 kisakalenteri

    K U V A G A L L E R I A

         

    Näet gallerian kokonaisuudessaan täältä..

    R U O K I N T A

    Laventelille heinät tulee antaa aina heinäverkossa ja muut rehut sekoitetaan ämpäriin kauran sekaan. Ämpäriin lisätään myös vettä, jotta seoksesta tulisi tarpeeksi jähmeää. Omenat ja porkkanat tarjotaan ihan sellaisinaan ruokakaukalosta tai jostain muusta erillisestä ämpäristä.

     
    aamu
    päivä
    ilta
      heinä
    3 siivua
    2 siivua
    2,5 siivua
      kaura
    1,5 l
    1 l
    1,5 l
      prix
    -
    -
    1 l
      melassileike
    0,5 tlk
    -
    0,5 tlk
      vitamiinit
    0,5 tlk
    0,3 tlk
    0,2 tlk
      porkkana / omena
    0,5 / -
    -
    - / 0,5
      kilparehu
    50 g
    50 g
    -

    Ethän ruoki Laventelia ilman lupaa..!
    Kiitos!

    V A R U S T E E T

    Harjapakissa
    Viininpunainen pölyharja, 2 x tavallista harjaa, 4 x valkeat pintelit, 2 x tummanvihreät pintelit, musta kaviokoukku, viininpunainen kavioharja, musta kumisuka, punainen piikkisuka, kaviorasva, mustia kumilenkkejä, sakset, talkki, Helosan, hikiviila, 3 sientä, tummanvihreä heinäverkko, 2 x mustat takasuojat ja mustat kumitutit.

    Loimikaappi
    Viininpunainen verkkoloimi, tummansininen toppaloimi, viininpunainen ratsastusloimi, tummansini-vaaleansini ruudullinen viltti, 2 x musta loimivyö, viininpunainen sadeloimi, 4 x palkintoloimi ja viininpunainen kevyt kesäloimi.

    Varustehuoneessa / - arkussa
    Estesatula + valkoinen satulahuopa, suitset, olympiakuolain, nahkaohjat stoppareilla, kumiohjat -pidemmät, musta nahkainen rintaremmi, martingaalit -kisoissa pakolliset, viininpunaiset kuljetussuojat ja niiden alle patjat sekä pidemmillä matkoilla myös pintelit alle, kumiläpät kavion pohjiin talveksi tieroja estämään.

    Yleisessä käytössä
    Yleissatula + viininpunainen satulahuopa, mustat suitset joissa Happy Mouth -nivelkuolain, viininpunainen riimu johon mustat pörröpehmukkeet, tummanpunainen riimunaru ja ketjullinen tummanruskea nahkariimunaru -ketju aina pitkän matkan talutuksissa suuhun.

    H O I T O - O H J E I T A

  • toppaloimi, jos on yli 10 °c pakkasta
  • toppaloimen alle viltti yli 20 °c pakkasella
  • tuulisella säällä ulkoloimi ja sateella sadeloimi
  • älä vie hikistä hevosta tarhailemaan viileällä ilmalla!

    Tarhauksesta:

    Laventeli tarhataan aina Sadepäivän Emmastiinan kanssa tarhaukseen nro. 3. Tammalle voi olla muutamia heinäkekoja ympäri tarhauksta, vaikkei niin ruoka-aika olisikaan. Tämä on varsinkin muistettava talvisin, kun tuoretta ruhoa ei lumen alta saa. Näin vähenee riski kaiken moisiin vatsan väänteisiin, sillä hevosethan luonnossakin syövät lähes herkeämättä. Muista kuitenkin poistaa syömättä jääneet heinät, kun hevonen ei ole enää ole tarhauksessa!

    Laventelin karsina tulee puhdistaa ainakin kuusi kertaa viikossa. Aina ratsastuksen jälkeen ja hoitamisen yhteydessä tarkistettava jalat haavojen tai sitten nesteen kertymisen varalta. Suojat tammalle takajalkoihin aina kun ratsastetaan esteitä.

    Viikko-ohjelma:

    Laventelilla pyritään etenemään kyseisen ohjelman mukaan mahdollisimman tarkasti, mutta tietysti kisapäivinä ohjelma tulee poikkeamaan hieman alla olevista suunnitelmista.

      maanantai   estetreenit Heinäpellon tallilla
      tiistai   harjoituksia kouluratsastuksen merkeissä
      keskiviikko   irtohypytystä / juoksutusta liinatta maneesissa tai kentällä / tyhjäajoa
      torstai   esteitä kentällä tai maaneesissa
      perjantai   esteitä, maastoilua tai maastoesteitä
      lauantai   ratsastusta tai talutusta maastossa / kevyttä liikuntaa
      sunnuntai   vapaata - sisällä tai tarhassa sään mukaan

      8.00   >  tammalle aamuheinät
      9.00   >  tarhaus ( viikonloppuisin klo 10.00 )
      12.30   >  tamman päiväruokinta
      15.00   >  karsinan siivous, liikutusta = ratsastusta yms.
      17.00   >  laventeli sisälle ( viikonloppuisin klo. 19.00 )
      20.00   >  tamman iltaruokinta
      21.30   >  tammalle yöheinät karsinaan

  • kuvat © Maggy Schnarr - Fable arabian
    sivujen ulkoasun suunnittelu ja toteutus © Heidi
    Kaikki muu materiaali copyright © 2004 Heidi L. -- Kaikenlainen kopiointi tekijänoikeuslain nojalla kielletty!

    Huomaa, että kuvien kopioiminen julkiseen käyttöön ilman kuvien ottajan lupaa on tekijänoikeuslain vastainen rikos ja sitä seuraa rangaistus. Do not copy!