Nicolae COANDE
Home
Publicistica
PORTRETE
Pe Marius Hulpe l-am recunoscut dupa nume: poet.
Pe Marius Hulpe l-am recunoscut dupa nume: poet.

Inteligent, manierat, cu zambetul mereu pe buze, el poarta un nume moldovenesc (despre misterul asta, altadata), desi are tata iranian si mama nemtoaica. In ce limba ati dori sa-si scrie poezia?
Poetul, nascut in 1982, la Soest, la vreo 50 de kilometri de Dortmund, a ajuns anul trecut si in Romania, atunci cand a venit pentru 10 zile la un festival international de poezie desfasurat la Suceava. Din cate mi-am dat seama, i-a placut, dar s-a si amuzat pe seama scrobelii organizatorilor.
Inainte de a-l intalni vara trecuta prin Münsterland, unde am stat impreuna doua luni in „satul artistic Schöppingen”, vazusem in siteul Editurii „Ammann”, din Zurich, ca debutase cu un volum de poeme, wiederbelebung der lämmer („resuscitarea mieilor”). Trebuie spus ca „Ammann”, care poate ca nu spune mare lucru izolatilor – si izolationistilor – nostri scriitori, este o casa editoriala
Marius Hulpe si Nicolae Coande
prestigioasa, cu nume mari prinse in portofoliu. Nu mai amintesc numele unor prestigiosi scriitori straini. Este de ajuns sa spun ca unii dintre cei mai buni poeti romani au fost editati aici: Gellu Naum, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Nora Iuga.
Am colindat cu Marius cat am putut prin regiunea impanzita de morile eoliene, ba chiar si prin Olanda, in cautare de lungi joint-uri si de olandeze desirate pana la nori, in vara calda si ploioasa (cu Leffe, Amstel si Krombacher) a anului trecut; am jucat impreuna fotbal impotriva unui prozator german din Berlin, care alerga cracanat, pe crampoane adevarate, pe iarba naturala din satul fotbalistico-artistic. Am combinat, am marcat de la distanta si am inscris din apropiere. Am facut febra sportiva – asa, ca iepurii tavaliti de propria spaima prin lucerna germana. Marius are stil si in fotbal, nu doar in poezie.
Ma bucur ca prietenul meu Cosmin Dragoste a tradus poemele pe care Marius mi le-a trimis special pentru „Mozaicul”: este un poet adevarat, cu o voce clara, nu lipsit de melancolie, ca si de ironia care uneori rasuceste jovial mustata gravitatii poeziei germane. „Poetica privata” de care se invredniceste este gata sa se decupleze de acele centuri de siguranta ale unei fantezii ce infrunta deja hybris-ul oricarui creator luand lumea si viata in serios.
Il astept pe Marius Hulpe in Romania pentru o partida de fotbal cu poetii romani, cu bere Timisoreana. Fara joint-uri…
SUS
SUS
SUS