ðHgeocities.com/nettemoren/tips.htmlgeocities.com/nettemoren/tips.htmllayedx±jÔJÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÈptlKOKtext/htmlh6ûúKÿÿÿÿb‰.HMon, 15 Aug 2005 13:41:50 GMT Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *±jÔJK tips
Flere nyttige tips:

Mat:

Kaninens hovedfor bør bestå av høy, pellets/tørrfor og vann. Det er derimot også viktig at kaninen innimelom får tilgang til litt "trivselsfor" i tillegg. Dette kan være forkjellige grønnsaker som gulrot, grønnkål, brocolli, reddikk, paprika, gresskar, salat og forskjellige urter. Frukt går an å gi i små mengder. Av grønnt man kan finne i naturen er gress, skvallerkål, tørket brennesle og løvetann fin kaninmat.
Kaninen setter også pris på noe den kan gnage på, som kvister og bark fra forskjellige løvtrær, og tørre brødskalker. Om vinteren kan kaninen få  blåbærlyng, og kvister fra gran og einer.
All ny mat må gies med måtehold og gradvis tilvenning, Ellers kan kaninen få magetrøbbel, noe som kan være svært alvorlig for et lite dyr.

Bur:
Kaninen liker å komme litt opp i høyden, og uteburet bør stå på ben 1/2 meter over bakken. Da er det ikke så trekkfullt om vinteren, og det er mye lettere å gjøre buret rent. Buret bør være så stort som mulig, minst 100x50cm. for en dvergkanin, og ha 3 tette vegger, med netting i front/dør. Buret bør plasseres slik at det står i le for nordavind om vinteren, og skjermet for solen om sommeren. 
Inne i buret bør det også være noe kaninen kan hoppe opp på, en hylle eller kasse. En kasse kan fylles med halm/høy,og brukes som "varmestue" på kalde dager. En kanin tåler svært lave temperaturer, men bør ikke utsettes for trekk eller bli våt.
En høyhekk i buret holder høyet rent, vannflasken sørger for rent vann. Om vinteren bør vann gies i plastskål. Matskålen bør festes i burveggen, eller være så tung at den ikke kan slenges rundt i buret av kaninen.(blomsterpotte?) Det kan også være smart å ha en ekstra skål til grønntforet. En plastbalje med litt flis kan settes i "tissehjørnet" i buret, og vil da mest sansynlig bli brukt som toalett av den normalt meget renslige kaninen.

Sykdom:
Dersom kaninen blir syk er det alltid best å rådføre seg med en dyrlege, eller annen "kaninkyndig" person.
Sykdomstegn kan være feber (temp. over 39,5 grader), snue, hoste, løs avføring, forstoppelse, oppblåst mage eller dårlig apetitt.
Magetrøbbel skyldes oftest feilforing, eller brå overgang til nytt for. Det er viktig å venne kaninen gradvis til ny mat, spesiellt grønntfor om våren. Om kaninen har fått løs mage, skal den kun ha tørt høy og vann til "perlene" har fått rund fasong igjen, blåbærlyng kan også hjelpe. Ved forstoppelse kan en forsøke litt matolje i pelletsen, evt. gi litt solsikkefrø. I røyteperiodene slikker kaninen i seg endel hår som kan sette seg fast i tarmene, dette kan forebygges ved å børste kaninen når den røyter. 
Snue kan forårsakes av brå temperatursvingninger. Kaniner som skal bo i utebur om vinteren skal settes i ut om sommeren slik at den får skikkelig vinterpels når det blir kaldere utpå høsten.
Tennene til en kanin vokser hele tiden, og kaninen må derfor ha noe å gnage på for å holde tennene i rett lengde. Noen kaniner er født med feil tannstilling, en slik kanin må få tennene klippet hos dyrlege med jevne mellomrom.  Når en kjøper kanin av en seriøs oppdretter, er kaninens tenner sjekket før den blir solgt.

Leker:
Om kaninen kjeder seg er det enkelt å lage småting den kan sysselsettes med:
Stapp høy i en dorullkjerne.
Samle kongler til kaninen. Disse er fine å gnage på, og å slenge rundt i buret.
Plastrør som kaninen kan krype gjennom.(rørleggere har ofte litt kapp som de gir bort)
Tom pappeske med inngang/utgang som fylles med sammenkrøllet papir/halm.
Om man har tålmodighet kan kaninen lære mange triks, kaninhopping er en fin sport som er gøy både for dyr og eier.
Kaninen må få komme ut å hoppe rundt på et større område så ofte som mulig. Et stort nettingbur, kan fint benyttes som luftegård noen timer hver dag, også om vinteren. Tips: kompostbinger i netting er supre luftegårder, de er lett å flytte rundt og å pakke sammen slik at de ikke tar stor plass når de ikke er i bruk. Vær obs. på at små kaninunger kommer seg gjennom nettingen. Om kaninen klarer å hoppe ut kan man feste "bærnetting" over med klesklyper.

Ferie:
Om man skal reise bort å ikke kan ha med kaninen, må en få noen andre til å gi kaninen mat og vann. Enkelte dyrebutikker tilbyr feriepass av smådyr, eller få en nabo/venn til å stelle kaninen når du er bortreist. En kanin klarer seg en dag alene om man skal bort, men det er viktig å huske at en kanin kan drikke mer enn en liter vann på varme dager, da er en ekstra drikkeflaske er greit å ha

Tilbake til kaniner.