Avl:

Først:
Dersom du har tenkt å la kaninen få unger er det lurt å ha en plan for å finne nye eiere til ungene. Slik at en slipper å bli igjen med flere kaniner enn ønskelig.
Dyrene det avles på må være friske, uten arvelige skavanker som feks. feil tannstilling.
Vanlig kullstørrelse for dvergkaniner er 2-8 pr. kull.
En hunnkanin går drektig i 28-32 dager.
Alder:
Dvergkaniner er "modne" til å få barn når de er 6 måneder, men det kan være lurt å vente litt lengre. Unge mødre har ikke alltid så lyst til å ta seg av barna sine, noe som kan bli fatalt for de små. Hunnen bør få sitt første kull før hun er  18 måneder. Eldre hunner blir gjerne for feite, "stivner" i bekkenet,og får vanskeligheter med fødselen. Det bør heller ikke gå mer enn et år mellom hvert kull etter at hunnen er satt i avl.
Parring:
Når kaninene skal parres skal hunnen settes inn til hannen. Dette fordi hunnkaniner er mer territoriale og kan skade hannen, og fordi en hannkanin gjerne "glemmer" hva han skal om det er mange nye ting å snuse på. Parringen er over på noen sekunder, og ender med at hannen "besvimer" oppå hunnen og velter til siden. For å sjekke om hunnen er drektig kan du la dem komme sammen igjen dagen etter. De vil da enten parre seg på nytt, eller hunnen vil være helt uinteressert. Om det siste er tilfelle har parringen mest sansynlig vært vellykket.
Drektighet:
Hunnen bør få mest mulig ro under drektigheten, ikke bæres rundt på, og ikke ha mye bråk rundt seg. De midterste to ukene må formengden økes, og når det er en uke igjen til fødsel trenger hun en passende kasse å bygge rede i. Sørg for tilgang til redemateriale, høy eller halm. IKKE overdriv foringen, da blir hunnen feit, og ungene veldig store.
Fødsel:
Kaninen greier oftest fint å føde sine unger uten hjelp, og føder ofte når det er ro. En hunn som får problemer med å føde på egen hånd bør ikke brukes videre i avl. Like før fødselen napper hunnen hår fra buken sin som hun forer redet med. Dette holder de nyfødte ungene varme, og blottlegger spenene for diegiving.
Nyfødte:
Redet bør sjekkes etter 1 døgn av den personen som normalt steller/håndterer kaninen, kos litt med den nybakte kaninmammaen først, slik at du får hennes lukt på hendene. Se etter at hun ser "ren" ut rundt kjønnsåpningen, og at ikke noe sitter igjen i åpningen. Ta gjerne hunnen ut av buret før du ser til ungene. Om det er dødfødte  unger i buret/redet må disse fjernes, tell hvor mange unger det er, og se til at ungene er runde i magen.(om de er  skrukkete, får de sannsynligvis ikke nok mat) Ligger det unger utenfor redet må de legges tilbake på plass, de vil ellers fryse ihjel. En kaninmamma er nemlig ikke "programmert" til å bære ungene sine, så hun kommer ikke til å legge dem på plass igjen i redet. La mor og barn få mest mulig ro. En kaninmamma lar ungene die 1-2g. pr. døgn, så fortvil ikke om hun sitter i buret og ser helt uinntressert ut, så lenge de små magene er runde, får de nok mat. Sjekk redet annenhver dag fram til ungene begynner å komme ut av redet  for å se seg om. Gi mammaen noen "godbiter" innimellom når du sjekker ungene, så hun forbinder all menneskekontakt med noe positivt.
Utvikling:
Pels: 2-6 dager.
Åpner øyne: 8-11 dager. Tendenser til øyekatarr må behandles med en gang. Vask forsiktig med øyebadevann, kontakt evt. dyrlege om det ikke snarlig bedres.
Ut av redet: Ca2-3 uker. Nå kan kaninungen forsiktig vennes til å bli håndtert av mennesker.
Spiser kaninmat: 3 uker. Grønntfor må kaninen gradvis vennes til, får kaninungen løs mage må den kun få vann og høy.
Kan forlate moren: 6-8 uker. Om det av spesielle grunner er nødvendig å skille mor og barn tidligere er det viktig at ungene er sammen, evt. også med unger fra andre kull. Se etter at de legger på seg og ser friske ut, noen ganger kan det være nødvendig med ekstraforing med vikingmelk.
Salg/eierskifte:
Når du selger/gir bort en kaninunge, er det ditt ansvar at ny eier får informasjon om hvordan dyret skal stelles og håndteres. Få bekreftelse fra foreldrene dersom det er barn som vil kjøpe kanin, og informer også foreldrene om at hovedansvaret for kaninens stell/helse og trivsel bør en voksen  ha.