ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΙΝΟΜΥΟΜΑΤΕΚΤΟΜΗ ΣΕ ΥΠΟΓΟΝΙΜΕΣ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ : Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ.

 

Ν.ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ(1), Σ.ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ(2),Χ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ(1), Χ.ΚΑΤΣΕΤΟΣ(3)

 

1.   ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

      ΑΘΗΝΩΝ,ΑΘΗΝΑ

2.   ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΛΗΤΩ, ΑΘΗΝΑ

3.   ROYAL FREE HOSPITAL, LONDON, UK

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να αναγνωρίσει και να κωδικοποιήσει τα ποσοστά κυήσεως μετά απο μια λαπαροσκοπική ινομυοματεκτομή σε γυναίκες υπογόνιμες με μεγάλα ινομυώματα και με ανεξήγητη στειρότητα μεγαλύτερη απο 2 χρόνια.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ : Τα τελευταία 3 χρόνια μεταξύ του Σεπτεμβρίου 1998 και του Δεκεμβρίου 2001 θεραπεύσαμε 13 γυναίκες με υποβλενογόνιο ινομύωμα με μεγαλύτερη σε διάμετρο των 4 εκατοστών.Όλοι οι ασθενείς παρουσίαζαν πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή υπογονιμότητα μεγαλύτερη από 2 χρόνια, στις οποίες όλες οι βασικές εξετάσεις για την εκτίμηση της υπογονιμότητας ήταν αρνητικές. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών αυτών είναι τα 30 χρόνια ( 26 με 40 έτη).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Αφαιρέσαμε 18 ινομυώματα (1,7 ανά ασθενή), σε μια συνολική διάμετρο 43,2±11,8 χιλιοστά (διάμετρος 3-7 εκατοστά).Σ’αυτά τα ινομυώματα 9 (51,4%) ήταν ενδοτοιχωματικά, 7 (40%) ήταν υποβλεννογόνια και 1 (8,6%) υποβλεννογόνια-ενδοτοιχωματικά. Δεν χρειάστηκε απολύτως καμία μετάγγιση στους ασθενείς. Η μέση διάρκεια του χειρουργείου ήταν 90±28 λεπτά.Για κάθε μία ασθενή εφαρμόστηκε μόνο η ινομυωματεκτομή.Το ποσοστό της ενδομητρικής κυήσεως ήταν 44% (6 ασθενείς). Σε 4 περιπτώσεις είχαμε κολπικό τοκετό (72%) και καισαρική τομή εφαρμόστηκε μόνο σε μία γυναίκα (9%).Μία ασθενής είχε παλίνδρομο και μία είχε αποβολή. Δεν βρέθηκε καμία εξωμητρική κύηση και δεν είχαμε ρήξη μήτρας σε καμία απ’ τις κυήσεις  που παρακολουθήσαμε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε μας λένε ότι αν και σαν ένα δύσκολο λαπαροσκοπικά χειρουργείο η ινομυωματεκτομή είναι σαφώς μία χειρουργική διαδικασία που εκτελείται με ασφάλεια στα υπογόνιμα ζευγάρια τα οποία έχουν μεγάλα ινομυώματα και στις οποίες δεν έχουμε κανένα άλλο αναγνωρίσιμο λόγο για υπογονιμότητα.