Maximilian Vasiliu

AMINTIRI DESPRE POETUL BACOVIA (1881-1957)

         Prima mea amintire despre Iorgu - aºa era numit Bacovia īn familie, iar noi nepoþii le spuneam pe numele lor mic tuturor unchilor ºi mãtuºilor -, o am de pe la vīrsta de 4 ani (deci de prin 1918). Venisem cu mama (una dintre surorile poetului) de la Bacãu la Bucureºti, pe bazã de Ausweis (=legitimaþie), Bucureºtiul fiind īncã sub ocupaþie germanã. Bacovia locuia īmpreunã cu tatãl meu īntr-un mic apartament de douã camere pe strada Berzei. Casa mai existã ºi astãzi, īnsã nu-i reþin numãrul. O curte lungã asfaltatã era flancatã pe stīnga de o clãdire īn format de vagon cu trei apartamente unul dupã altul. Intrarea fiecãruia se fãcea printr-o marchizã de fier forjat ºi sticlã. Vis a vis de fiecare apartament era bucãtãria corespunzãtoare apartamentului. La stradã era o poartã mare de fier. Īn fundul curþii, īntr-o casã mare, arãtoasã, locuia propietarul Pompilian, se pare moºier, cãci adeseori pleca la þarã cu trãsura proprie pentru cīteva zile. Un om de treabã, bun la suflet, dupã cīte īmi spunea mama mea. La Crãciun avea obiceiul sã batã pe īnserat la geamul chiriaºilor, mici funcþionari nevoiaºi, ca sã le spunã cã a venit Moº Crãciun, dīndu-le cīte un pachet de bunãtãþi, sau jucãrii, dacã aveau ºi copii. ªi mie mi-a dat o jucãrie, mi-a povestit mama mai tīrziu. Īn apartamentul de la stradã locuia Zoe Goian cãsãtoritã Manoliu (una din veriºoarele mamei ºi a lui Iorgu) cu soþul ei ºi cu cele douã fetiþe ale lor. Apoi venea apartamentul unei croitorese ºi apoi apartamentul nostru. Īn camera din dreapta locuia Iorgu, īn cea din stīnga tatãl meu, Mihai Vasiliu. Erau prieteni ºi rãmãseserã īmpreunã sub ocupaþia nemþeascã. Zadarnice au rãmas toate rugãminþile mamei de a se refugia din Bucureºti, sã fie cu toþii īmpreunã, la Bacãu, acasã. Cauzele acestei rãmīneri sub ocupaþie nu-mi sunt clare. Dacã tatãl meu -sã zicem- a avut un motiv constīnd īn faptul cã era profund ataºat culturii germane (cunoºtea la perfecþie limba germanã ºi era la curent cu literatura ºi filosofia germanã, fiind licenþiat ºi īn filosofie la Universitatea din Bucureºti), Iorgu nu prea vãd ce motive sã fi avut. Poate o fi fost influenþat de tatãl meu. Poate o fi fost influenþat ºi de fratele sãu, Costicã (Vasiliu-Langa), mobilizat pe loc la Calea Feratã.

         Bacovia nu a fãcut armata, fiind scutit medical. Īn ce priveºte afecþiunea ce a stat la baza acestei scutiri medicale, nu am nici o cunoºtinþã. Sub ocupaþie mai rãmãseserã ºi Arghezi ºi Gala-Galaction pe care Iorgu īi cunoºtea de pe atunci. Īn capitalã mai era ºi George Coºbuc cu care tatãl meu a fost prieten, ºi mulþi intelectuali ai timpului care formau īmpreunã un fel de curent neutralist, cu toatã dorinþa unanimã de a se realiza īntregirea neamului romānesc īn hotarele lui fireºti. Ei erau de pãrere cã dacã Germania ºi Austro-Ungaria pierd rãzboiul, īn mod sigur Transilvania va reveni Romāniei pe baza principiului naþionalitãþilor care s-a aplicat ºi īn Basarabia ºi īn Bucovina, cīnd romānii majoritari acolo au obþinut unirea cu Romānia. Chiar ºi dupã recensãmintele mãsluite de unguri, se ºtia bine cã īn Ardeal ºi īn Banat romānii (īn proporþie de 2/3) erau mult mai numeroºi decīt saºii, secuii ºi ungurii la un loc.

         Fiind funcþionar la Ministerul Īnvãþãmīntului, Iorgu a avut misiunea de a evacua arhiva acestui minister īn Moldova. Prin tatãl meu ºi prin unchiul meu Costicã Vasiliu-Langa, Bacovia l-a cunoscut pe Aurel Savela, frate al soþiei lui Costicã ºi bun prieten cu tata īncã de la Bīrlad, unde-ºi fãcuserã liceul īmpreunã. Mai tīrziu Aurel Savela īi va face cunoºtinþã lui Bacovia cu Agatha Grigorescu. Din volumul "Viaþa lui Bacovia", scris de Agatha, rezultã cã Iorgu ar fi fost mobilizat pe loc la Minister. Despre viaþa lui Iorgu īn acel timp am unele amintiri de la mama mea. El se ducea foarte regulat la serviciu. Serile, īmpreunã cu tatãl meu, mai trecea pe la Cafeneaua Imperial de pe Calea Victoriei sau pe la Terasa Oteteleºanu unde veneau foarte mulþi scriitori. Īn mod miraculos Bacovia a rezistat hranei proaste ºi insuficiente, ca ºi frigului din apartament īn iarna cumplitã a anului 1917 pe care au īndurat-o fãrã pic de foc īn sobe. Tatãl meu n-a rezistat. Contractīnd gripa spaniolã ce ºi-a fãcut apariþia tot īn acel timp, tata a fãcut īn urma ei un TBC galopant ºi a murit īn primãvara lui 1919 la Sanatoriul Dr. Antoniu.

         Vin apoi amintirile despre Iorgu īncepīnd din anul 1922, cīnd Bacovia s-a īntors la Bacãu la pãrinþii lui. Era slab de tot ºi avea īntipãritã pe figurã o adīncã tristeþe pe care pīnã ºi un copil ca mine o vedea. Trãia o perioadã de claustrare aproape totalã, īn micul sãu iatac din casa pãrinteascã. Sta zile īntregi fãrã sã scoatã un cuvīnt. Numai þigãrile, fumate una dupã alta, pãreu cã-i alinã īntrucītva amarul zilelor care treceau uniform. Nu ieºea nici mãcar īn grãdinã, vara plinã de flori, iarna cu pomii īncãrcaþi de zãpadã. Se mulþumea sã o priveascã īndelung de la fereastra camerei sale.

         Drama lui Iorgu se petrecea sub privirile de mutã īngīndurare ale bunicii mele ºi ale bunicului meu (Buiu). Era privit de familie cu multã compasiune (īn special de Buia). Noi, nepoþii, nu īndrãzneam niciodatã sã-i adresãm vreun cuvīnt. La masã Poetul venea cu greu, dupã mai multe chemãri. Mīnca foarte puþin. Nici o preferinþã de altfel. Puþinã supã sau borº cu carne, eternele pīrjoale moldoveneºti din care lua doar una, cīteodatã brīnzã de oi cu mãmãligã. Nu prea era variatã mīncarea īn casa bunicilor mei. Apãruse strīmtorarea materialã imediat dupã rãzboi ºi īn casa lor.

         Cīte odatã, rar de tot, Bacovia ieºea din mutismul sãu aproape total ºi din indiferenþa lui, cel puþin aparentã, dacã nu realã, pãrīnd cã ar vrea oarecum sã participe la viaþa din jur. Mi-aduc aminte cã īn vreo douã rãnduri m-a rugat sã-i aduc manualul meu de istorie. Eram pe atunci īn clasa a doua de liceu. S-a uitat pe el cīteva zile, apoi iar mi l-a cerut. ªi pe ziare īºi mai arunca ochii. Deºi fãcea impresia cã de fapt nu citeºte ziarele ºi cã doar se uitã peste titlurile articolelor, totuºi īn mod surprinzãtor era īntotdeauna la curent cu evenimentele zilei. Cīnd venea cīte un cunoscut, ca de exemplu N. Anghel, poetul de la Scorþeni, sau alþii, fãcea cu ei o partidã de table.

         Þin minte cã īntr-o iarnã i-au fãcut mai multe vizite Gh. ªtefan Cazacu (Delarest), ofiþer īn garnizoana Bacãului ºi poet, īmpreunã cu un anume Delavorona, pseudonimul celui care avea sã devinã, tot printr-un pseudonim, Mircea Damian*. Cazacu a colaborat la "Ateneul cultural" ºi la "Orizonturi noi" scoase de Bacovia. Dupã cīte ºtiu, lui Gh. ªtefan Cazacu i s-ar datora apariþia la Bucureºti a seriei a doua din "Orizonturi noi". Mircea Damian era autorul unor schiþe umoristice ºi al unor romane scrise cu talent.

         Īn vizitele lor, urmate de invitaþii la masã, ambii prieteni de atunci ai lui Bacovia īi citeau ce-au mai scris, scoþīndu-l pe Iorgu din apatia lui obiºnuitã. Juca cu ei table, mai bea cīte un pãhãrel de vin, mai ciugulea cīte un aperitiv, cãci mai mult parcã ciugulea, decīt mīnca. Delavorona, al cãrui nume adevãrat am aflat mai tīrziu cã era Constantin Mãtuºa (1899-1948), ne citea din schiþele sale stīrnind ilaritatea tuturor celor din familia noastrã ce participau la astfel de reuniuni. Din cīte se zvoniserã prin Tīrg, Delavarona ar fi venit la Cazacu īn plinã iarnã, fãrã palton, fãrã un ban, cu reverele de la hainã prinse cu o agrafã, sã nu se vadã probabil lipsa cãmãºii. Īn primãvarã s-a īntors la Bucureºti.

         Īn afara acestor rare momente de destindere, Iorgu īºi ducea viaþa lui retrasã. A intervenit apoi numirea lui ca suplinitor la catedra de desen-caligrafie. Mai īntīi la ªcoala Normalã de Īnvãþãtori. Apoi la Liceul Comercial".

 

NOTE

* Autor de prozã satiricã, dupã al doilea rãzboi mondial Mircea Damian s-a remarcat īn mod special ca director al "Faptei", ultimul ziar independent ce a supravieþuit pīnã īn 1948. La "Fapta" au colaborat "106 poeþi ºi artiºti". Printre aceºtia s-au numãrat Virgil Ierunca, Ion Caraion, Marin Preda, Alexandru Lungu, Pavel Chihaia, Constant Tonegaru, Dimitrie Stelaru, Camil Petrescu, Ion Negoiþescu, Emil Manu, Lucia Demetrius etc. Īn 1945 Mircea Damian (1899-1948) a organizat un Festival de Poezie la Sala Dalles (v. Marian Popa, Istoria literaturii romāne de azi pe mīine, Fundaþia Luceafãrul, Bucureºti, 2001, p. 173). Arestat de Securitate, directorul ziarului "Fapta"a murit pe un pat de spital, cu gardianul līngã el.