Istoric
(pe scurt)

In 16 septembrie 1998 apare pe prima pagina a cotidianului Monitorul de Cluj articolul M-am săturat de România, semnat de ziaristul Sabin Gherman, șef al Departamentului Emisiunilor Sociale din TVR (Televiziunea Națională). Textul, însoțit de o hartă a Ardealului având granițe cu România si Ungaria, este imediat citat si dezbătut în Parlamentul României. Lucrările Parlamentului sunt sistate, câteva partide (PRM, PDSR, PUNR) anunțând în regim de urgență conferințe de presă. Liderii acestor partide cer SRI și Parchetului general să se implice în cercetarea lui Sabin Gherman pentru înaltă trădare și subminarea interesului național. Ultranaționalistul Corneliu Vadim Tudor cere, într-o emisiune transmisă de postul național de radio România Actualități arestarea și judecarea în regim de urgență a liderului proTRANSILVANIA. În 17 septembrie presa din București reia manifestul și injuriile la adresa autorului, iar după o zi, implicațiile politice a manifestului M-am săturat de România sunt comentate și de presa din țările vecine (a se vedea majoritatea ziarelor naționale din acea perioada).

In octombrie '98, Le Courier International (nr. din 8-14 oct) din Franța dedică o pagină acestei chestiuni devenită scandal național sub titlul La Transylvanie, une autre Padanie, amintind însă de statul ultracentralizat român și de reacțiile de-a dreptul isterice ale liderilor politici. Tot in acea perioadă Gherman este acuzat că a fost singurul gazetar român care a susținut public necesitatea înființării universității de stat in limba maghiară și introducerea limbilor minorităților din Transilvania (limbile maghiară si germană) în administrația publică - a se vedea cotidianul Jurnalul Național - București. După o emisiune a postului Antena 1 - București (Marius Tuca Show), mașina cu care călătorea Sabin Gherman rămâne fără frâne și direcție, lucru confirmat de poliția și de două ateliere de service din Brașov. Presa continuă atacul împotriva lui Gherman, România Mare (revista PRM) titrând pe prima pagină că liderul proTRANSILVANIA a primit 30 000 $ de la unguri, în timp ce Cotidianul (Ion Cristoiu) avansează suma de 750 000 $, citând surse din Comisia de Apărare a Senatului României. Tot în octombrie Organizația Mondiala a Transilvănenilor, filiala Elveția, Zürich, ia legătura cu proTRANSILVANIA și aderă la ideile lui Gherman.

În 10 noiembrie 98 Sabin Gherman este invitat la postul ProTV, la o emisiune condusă de Octavian Paler, unde i se aduce acuzația că ar încercă să desprindă Ardealul de România și constituirea lui in stat independent. A doua zi, la un miting unde participă 2500 de sindicaliști clujeni, apar primele pancarte "Vrem Ardeal Independent", "Vrem Transilvania noastră liberă" - a se vedea cotidianul Transilvania Jurnal, 12 nov, ediția de Cluj, pag. 1 - titlu : Sindicaliștii cer independența Ardealului. Într-un sondaj de opinie printre studenții Universității Babeș-Bolyai, 27 % dintre cei intervievați susțin ideile proTRANSILVANIA - revista Altfel, nov. 1988.

In 6 decembrie Sabin Gherman este invitat la dineul Regelui Mihai, în Timișoara, unde susține totodată și câteva talk-show-uri în care își expune ideile. Absolut toți telespectatorii care au intervenit in direct s-au declarat de acord cu ideile proTRANSILVANIA. În Ardeal apar, în mai puțin de 2 săptămâni, 10 cereri de înființare a unor filiale. La venirea din Timișoara, Sabin Gherman este demis din funcțiile de la TVR și i se interzice apariția pe postul public de televiziune, chiar dacă talk-showurile realizate de el se bucurau, conform sondajelor, de cea mai mare audiență din timpul săptămânii. Aceste talk-show-uri au contribuit decisiv, in vara 1998, la redeschiderea dosarelor Decembrie 89 și inculparea a 6 înalți ofițeri pentru crimele de la Revoluție.

În ianuarie 1999, Sabin Gherman este citat la Curtea de Apel pentru audieri într-un dosar (91/P/1998) pentru încălcarea art. 155 Cod Penal (trădare de țară) și 166 (subminarea statului național, unitar), la sesizarea PDSR, PRM, PUNR, Vatra Românească, PNR (președinte - Virgil Măgureanu - fost șef al SRI în regimul Iliescu) pe de o parte și a deputatului Nicolae Popa, vicepreședinte ApR (președinte - Teodor Melescanu, fost ministru de externe in regimul Iliescu). Vladimir Kiss, secretar al Organizației Mondiale a Transilvănenilor - Zürich face o vizită fulger in România, afirmând că la nevoie se va angaja un avocat internațional pentru Sabin Gherman. Adrian Severin, fost ministru de externe în guvernul Ciorbea, susține și el că acest proces este o mascaradă. In procesul pe care Gherman îl are cu generalul Florian Caba, seful Forței de Reacție Rapidă și inculpat în Dosarele 89 apar copii ale unor discursuri ale lui C.V. Tudor în care proTRANSILVANIA era etichetată drept organizație teroristă de dezmembrare a României.

În martie 1999, procurorul general dă soluția neînceperii urmăririi penale în cazul lui Sabin Gherman, care înaintează actele necesare intrării în legalitate a Fundației Civice proTRANSILVANIA. Sabin Gherman a purtat discuții preliminarii pentru înființarea, până acum, a 15 filiale în Transilvania, filiale care vor fi lansate odată cu cartea M-am săturat de România - dosar de presă, editată in limbile română și maghiară.

În lunile aprilie – mai continuă izolat disputa în jurul Fundației Civice proTRANSILVANIA, până când apare în presă faptul că Tribunalul Cluj a dat aviz legal înființării acestei organizații. Partidele de stânga încep un nou scandal, târând în acest nou subiect numele unor miniștri UDMR (Peter Ekstein Kovács) și atacând în justiție legalizarea.

În 6 iunie, la Târgu–Mureș, președintele Emil Constantinescu aruncă în aer presa națională, spunând că are informații că se pregătește o Declarație pentru federalizarea României și că deja se adună semnături pentru aceasta. Presa publică documentul, o replică extrem de decentă și civilizată la aniversarea Declarației de la Budapesta din 1989, iar pentru că în lista semnăturilor celor care urmau să semneze documentul, ca invitați, se găsea și Sabin Gherman, încep speculațiile că se urmărește federalizarea sau desprinderea Ardealului de România. Sub presiunea evenimentelor, Fundația Civică proTRANSILVANIA dă publicității, în 10 iunie 1999, o Declarație în care își explică opțiunea și pe care și-o asumă. Tot atunci, vice-președintele Fundației, Marius Avram este dat afară de la Radio Europa Liberă și este obligat să-și dea demisia din Fundație, ca să-și mai poată păstra postul de redactor-șef la cotidianul Transilvania Jurnal. Ca urmare, Sabin Gherman declară listele semnatarilor și ale viitorilor semnatari – secrete. În presa din București apar punctele de vedere ale Fundației – guvern regional, recunoașterea complementarității Transilvaniei, respect pentru comunitățile naționale ale regiunii, autodeterminare după modelul scoțian sau cel catalan.

In iulie – august 1999 se strâng, cu finanțare minimă, 32.000 de semnături ale românilor care doresc autonomia Ardealului. In iulie 1999, Institutul de Sondare a Opiniei Publice, Metro Media Transilvania, face un astfel de sondaj in Ardeal.

Rezultatele sunt următoarele:

1100 de persoane intervievate: 95% romani, 5% maghiari.

- Din care vor autonomie:

administrativă

55%

economică

57%

politică

40%

pentru învățământ

50%

“Sabin Gherman reprezintă interesele ardelenilor?”

3o% - DA, în mică sau foarte mică măsură

17% - DA, în mare sau foarte mare măsură

Toate aceste procente au fost obținute în condițiile unei publicități în marea majoritate negativă!

In septembrie 1999, Sabin Gherman este citat la Tribunalul Cluj unde instanța dispune, fără explicații, amânarea legalizării Fundației, apoi este citat la Curtea de Apel, unde este anchetat pentru complot împotriva statului național unitar. La Tribunalul din Dej, Gherman pierde – prin neprezentare – procesul cu gen. Caba și este condamnat penal la plata a 5 milioane de lei (300 dolari) și la despăgubiri de 50 milioane lei. Avocații fac recurs, iar în presă se amintește totuși despre paginile în care apar calomniile la adresa proTRANSILVANIA. Tot în această perioadă, Sabin Gherman este anchetat, a doua oară, de Curtea de Apel, pentru “complot împotriva ordinii constituționale”, la sesizarea unor fundații din București și a lui Iosif Constantin Drăgan.

În prezent, conducerea proTRANSILVANIA are în vedere posibilitatea de a transforma fundația într-un partid politic, Liga Transilvania – Banat, care să își asume politic opțiunea pentru autonomie.

Luni, 13 nov. 2000, în dosarul 4951/2000, aflat la Curtea de Apel Cluj, Fundația proTRANSILVANIA a fost scoasă în afara legii la cererea ministrului  român al justiției, Valeriu Stoica.