KULLANILMIŞ PİLLER
 

 

 Pilleri ateşe atmayınız. Pilin metalik bileşikleri yanmaz, yanan elektroliz dağılabilir, patlayabilir veya toksit duman çıkarabilir.

Tahrip olmuş, bozulmuş şarj edilebilir pilleri şarj etmeyiniz.

Pil hücresindeki bileşiklerle direkt olarak temas etmeyiniz. Bazı bileşikler vücutta kısa süreli (sulanma ve yanmaya) veya uzun süreli (sinir sisteminin tahribatına) hastalıklara neden olur.

Pilleri çantanızda açıkta taşımayınız. Aksi durumda metal paraları, anahtarlar veya diğer metalik maddeler pille temas ederek kısa devre meydana gelebilir. Bu da aşırı ısınmaya, akıntıya veya patlamaya neden olur.

Pilleri soğuk ve karanlık yerlerde saklayınız. Bu pilin ömrünü uzatır. Pilleri buzdolabında sızdırmaz bir kap içinde saklamak sağlıklıdır. Böylece pilin ömrü uzatılmış olur.

Bir aleti pil takılı iken 30 gün çalıştırmıyorsanız, pilleri aletin hücresinden çıkarınız. Aksi durumda pil sızmasından ve pilin kendi kendine deşarjından dolayı alete zarar verir.

Llityum pillerini çöpe atmayınız. Bu pillerdeki lityum su ile reaksiyona girerek patlamaya neden olabilir.

Piller, tehlikeli madde içerdiği için, gelişi güzel kullanılmamalıdır. Akmış piller, çok tehlikeli olduğu için, eldivensiz dokunulmamalı ve eller mutlaka yıkanmalıdır. Tehlikeli madde içermesi sebebiyle kesinlikle dille kontrol edilmemelidir.

Çevreye en zararlı piller, içlerinde cıva ve kalsiyum bulunan pillerdir. Çünkü bu piller, zehirli ağır metaller içermektedirler. Bu nedenle, bu pillerin normal bir çöp gibi değerlendirilmemesi ve ayrı toplanması gerekmektedir. Çünkü bu pillerin çöplere atılması durumunda, ilerde meydana gelebilecek bir sıkışıklıkta, içlerindeki zehirli maddelerin zamanla ayrışmaları ve akabinde de toprağa ya da suya karışmaları mümkündür. Doğada yok olma ihtimalleri bulunan bu zehirli maddeler, çevre için büyük bir tehlike arz ederler. Yapılması gereken şey; Çevre Bakanlığı’nın bu konuya eğilerek üretilen, ya da ithal edilen piller konusunda çeşitli önlemler almasıdır. Bu çerçevede, cıva ya da kalsiyum içeren pillerin üretilmesi ya da ithal edilmesinin önüne geçilmesi ya da en azından sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Bu tür pillerin üretici firma tarafından toplanması için çalışmalar yapılmalıdır. Yine, üretici firmaların pillerin üzerlerine ne tür bir pil olduklarını yazmaları gerekmektedir; böylece halkımız, kullandığı piller konusunda daha dikkatli davranarak onların toplanması konusunda gerekli önlemleri alabileceklerdir. Kullanılmış piller mutlaka kuru olarak tutulmalıdır. Eğer zehirli, ağır metal içeren bir pil akmışsa mutlaka plastik torbaya konmalıdır. Plastik pil torbaları çocukların ulaşamayacağı yere konulmalıdır. Şarj edilebilir (rechargeable) nikel-kadmiyumlu piller uzun süre  kullanılabilmektedir. Ancak bittikten sonra çöpe atılmamalı; mutlaka ayrı olarak biriktirip pil toplama kutusuna atılmalıdır. Cıva, Kadmiyum gibi zehirli, ağır metaller içeren piller, pil toplama torbasında toplanmalı ve pil toplama kutularına atılmalıdır. Alkali manganlı, çinko karbonlu, çinko havalı ve lityumlu pillerin geri toplanmasına gerek yoktur. Bunların içerdiği zehirli maddeler sağlığa zararlı olmaktan uzak olduğu için rahatlıkla normal çöplerde toplanabilir.

 

Göstereceğiniz duyarlık için şimdiden teşekkürler....