PROJECTE CURRICULAR

 

DE



BATXILLERAT







OBJECTIUS GENERALS DEL BATXILLERAT


El currículum del Batxillerat tendrà com a objectiu desenvolupar en l'alumnat les següents capacitats:


a) Dominar la llengua catalana i castellana.

b) Expressar-se amb fluïdesa i correcció en una llengua estrangera.

c) Analitzar i valorar críticament les realitats del món contemporani així com els antecedents i factors que influeixen en el mateix.

d) Comprendre els elements fonamentals de la investigació i del mètode científic.

e) Consolidar una maduresa personal, social i moral que els/les permeti actuar de forma responsable i autònoma.

f) Participar de forma solidària en el desenvolupament i millora del seu entorn social.

g) Dominar els coneixements científics i tecnològics fonamentals i les habilitats bàsiques pròpies de la modalitat escollida.

h) Desenvolupar la sensibilitat artística i literària com a font de formació i enriquiment cultural.

i) Utilitzar l'educació física i l'esport per afavorir el desenvolupament personal.







AVALUACIÓ





1. Introducció

L'avaluació ha de ser un factor de suport que faciliti el procés educatiu de l'alumnat. És l'eix a l'entorn del qual es desenvolupa el procés educatiu.

La finalitat del Batxillerat és proporcionar a l'alumnat una maduresa intel.lectual i humana a més dels coneixements i habilitats pertinents per a desenvolupar la seva tasca social amb responsabilitat i competència i també capacitar-los per a l'accés a estudis d'ordre superior.

El currículum del batxillerat vincula l'avaluació dels aprenentatges realitzats en les diferents matèries amb la maduresa assolida per l'alumnat en relació amb els objectius del Batxillerat.

D'altra banda, l'avaluació dins el sistema educatiu no gira, tan sols, a l'entorn dels progressos d'aprenentatge. Cal que el professorat faci avaluació dels processos d'ensenyança i de la seva pràctica docent, com també de la programació realitzada i del desenvolupament real del currículum en relació amb la seva adequació a les necessitats educatives del Centre i les característiques específiques dels alumnes.


2. Què Avaluarem


a) Per a la valoració de l'aprenentatge de l'alumnat es prendran com a referència immediata els criteris d'avaluació establerts per a cada matèria. El seu nivell d'acompliment es mesurarà en relació als objectius educatius del Batxillerat.

Es durà a terme pel conjunt de professors/es de cada grup d'alumnes, coordinats pel seu professor/a, tutor/a i assessorats, si cal, pel Departament d'Orientació.

En l'avaluació, que es farà per matèries, els professors/es consideraran el conjunt d'aquelles que comprèn el curs i també la maduresa acadèmica de l'alumnat amb relació amb els objectius del Batxillerat i a les seves possibilitats de progrés en estudis superiors.

b) L'avaluació del grup tendrà com a instrument bàsic les qualificacions de cada alumne/a i les informacions sobre el comportament general del grup quant a:

 

que aporti el professorat de les distintes matèries.


c) El professorat, a més dels aprenentatges de l'alumnat, avaluarà el procés d'ensenyament i la seva pròpia pràctica docent en relació amb l'assoliment dels objectius educatius, com també, la programació docent i el desenvolupament real del currículum.

L'avaluació de les programacions de matèria correspon als departaments didàctics els quals adequaran les programacions segons els resultats obtinguts, fent les revisions pertinents a les programacions inicials.

 

Els principals elements sotmesos a avaluació són:

d) Avaluació del P.C.C. Una vegada completat el Pojecte Curricular, aquest s'haurà d'avaluar. Tal avaluació serà coordinada per l'Equip Directiu del Centre el qual demanarà, si cal per a aquest fi, la col.laboració de la Comissió de Coordinació Pedagògica. Les propostes de valoració i les modificacions corresponents del Projecte es presentaran, per a discussió i aprovació, al Claustre de professors durant el mes de setembre.

3. Com Avaluarem


Si fins aquí hem establert el que volem avaluar, ara ens pertoca definir les estratègies i els instruments que ens serviran per fer-ho.

Abans de definir estratègies i instruments d'avaluació convé tenir present dues característiques que li són inherents. Parlam, per una banda, d'avaluació contínua perquè és consustancial a tot el procés d'ensenyament(1). Parlam, per altra banda, d'avaluació final perquè és en acabar el procés d'ensenyament quan fem una valoració dels resultats obtinguts.

Un cop hem fet patents les dues característiques bàsiques de l'avaluació podem passar a definir unes estratègies i uns instruments que les respectin i les facin compatibles.

Les sessions d'avaluació constituiran l'instrument fonamental que permetrà valorar de forma col.legiada el progrés tant dels alumnes individualment considerats com del grup-classe.

 

4. Mecànica de les sessions d'avaluació

 

Preparació de l'avaluació

Elements aportats per l'alumnat

L'objectiu és que l'alumne/a reflexioni sobre el que ha aconseguit o no durant el període que s'avalua. Els temes que s'haurien de tractar son:

El tractament d'aquests temes es farà a l'hora de tutoria lectiva o d'estudi assistit en el cas dels segons cursos.


Elements aportats pel professorat


Abans de cada sessió d'avaluació, el professorat haurà d'omplir els documents següents (que no són sinó instruments que ens ajudaran a avaluar):

 


Elements aportats pel tutor/a

A l'avaluació 0 el tutor/a presentarà un resum de les jornades d'acollida:

A les altres avaluacions el tutor/a prepararà un resum dels tres fulls que abans ja han omplert els membres de l'equip pedagògic.


Sessió d'avaluació

Aquí presentarem un guió de com es pot estructurar una sessió d'avaluació que, a més, servirà com a model de l'acta que s'ha de redactar.

El tutor/a és qui presideix i modera la sessió amb el suport del Dept. d'Orientació.


1a. part. Amb delegats/des de curs (15 mn.)


1. Informació del tutor/a

2. Informació del professorat

3. Informació de l'alumnat

4. Conclusions

2a. part. Sense delegats/des de curs (30 mn.)

5. Anàlisi individualitzat de cada alumne.

6. Conclusions i propostes.


Una vegada detectat l'origen de les deficiències es prendran les eventuals mesures correctores:

A la sessió d'avaluació final(2) la Junta d'Avaluació analitzarà les possibilitats d'aquells/es alumnes que promocionin per a prosseguir estudis superiors.

 

Sessió extraordinària d'avaluació

Dins els primers dies de Setembre es realitzarà una sessió d'avaluació extraordinària. Aquesta servirà exclusivament per a valorar les qualificacions que prèviament haurà transcrit el professorat del grup a aquells alumnes que a la darrera sessió d'avaluació ordinària haguessin obtingut una qualificació inferior a cinc.

Butlletí d'informació als pares

Després de cada avaluació (excepte la O) el tutor/a informarà per escrit a la família de cada alumne/a sobre els següents punts:

 

Després de l'avaluació final de 2n curs, la informació del tutor/a inclourà adicionalment un informe orientador sobre les possibilitats de cada alumne per a prosseguir estudis superiors.

Els tutors/es disposaran obligatòriament d'una hora del seu horari complementari per a l'atenció dels pares. Aquesta hora es farà extensiva a tot l'equip docent si les disponibilitats d'horari ho permeten.

 

Instruments per a avaluar la pràctica docent

 

Fins aquí ens hem centrat principalment en estratègies dirigides a avaluar l'aprenentatge dels alumnes així com l'evolució dels grups. Ens resta per definir els instruments que possibilitin l'avaluació de la nostra pràctica docent i del desenvolupament real del currículum consensuat a cada departament didàctic.

Per tal de fer possible la reflexió del professorat en tant que membres d'equip docent de grup i nivell, s'omplirà abans de cada sessió d'avaluació un qüestionari elaborat pels caps d'estudis (amb el suport del departament d'orientació i el qual haurà estat presentat prèviament a la Comissió de Coordinació Pedagògica). La tabulació d'aquests documents servirà a Jefatura d'estudis per a fer una anàlisi de la marxa del curs per poder consolidar la coordinació entre els diferents professors/es d'un mateix equip docent així com per a proposar actuacions conjuntes. (V. annex II)

Pel que fa a l'avaluació de les programacions i al desenvolupament real del currículum, seran els distints departaments didàctis els que, després de cada avaluació, hauran de debatre i fer constar en acta les seves reflexions respecte dels punts definits a l'apartat c) de la secció "Què avaluarem". A fi i efecte de preservar una desitjable unitat i coherència entre els distints departaments tots ells empraran un mateix model confeccionat pels caps d'estudis i prèviament presentat a la Comissió de Coordinació Pedagògica . Un cop aquests informes d'avaluació hagin estat complimentats formaran part de la memòria final de cada departament. Els caps de departament tendran cura que les modificacions que se derivin de l'avaluació de cada programació siguin incorporades a la programació del curs següent.

Els caps d'estudis disposaran tant dels qüestionaris d'equip docent com dels informes d'avaluació dels departaments didàctis a fi d'elaborar una anàlisi quantitativa i qualitativa dels resultats de cada avaluació.

 

Recuperació i assignatures pendents

En aquest punt, com en els anteriors, sembla convenient que tot el professorat participi d'unes mateixes pautes d'actuació.

En primer lloc, com es desprèn del fet que l'avaluació sigui contínua, l'alumnat haurà de tenir un seguiment puntual del seu rendiment a fi de detectar possibles necessitats de recuperació. Si així fos, els professors/es, amb el suport del seu departament didàctic procuraran:

En el cas d'alumnes amb necessitats educatives especials, el professorat rebrà el suport del Dept. d'Orientació.

Els/les alumnes amb assignatures pendents de primer rebran un suport específic per part del departamen didàctic afectat, el qual avaluarà aquests alumnes amb la realització de dues proves durant el curs la segona de les quals tendrà caràcter d'examen extraordinari. A la vegada el departament procurarà:

 

5. Quan avaluarem?

Ja hem dit que l'avaluació ha de ser contínua. Ara bé, hi haurà tres moments (quatre en el cas de primer curs) durant el curs en què el professorat de cada grup es constituirà en Junta d'Avaluació i es reunirà per reflexionar, debatre i acordar actuacions referents als punts objecte d'avaluació. Aquests moments seran:

Es preveuran proves extraordinàries durant la primera setmana de febrer i durant la primera setmana de maig, d'acord amb les programacions dels departaments pertinents per a aquells/es alumnes de segon curs que tenguin assignatures pendents de primer.

Els primers dies de setembre es convocaran proves extraordinàries per a tots els/les alumnes que tenguin assignatures suspeses.

Pel que fa a l'avaluació de les programacions i del desenvolupament real del currículum, els distints departaments didàctis, després de cada una de les avaluacions definides anteriorment, reflexionaran respecte dels punts definits al apartat c) de la secció "Què avaluarem" i emplenaran el qüestionari confeccionat per jefatura d'estudis i prèviament presentat a la Comissió de Coordinació Pedagògica







ESTRUCTURA I MODALITATS DEL BATXILLER





Les modalitats de Batxiller autoritzades per impartir el centre són:



El Batxillerat , consta a cada un dels seus cursos de :

 

a) Matèries comuns

b) Matèries pròpies de modalitat

c) Matèries optatives

 

a) Matèries comuns



PRIMER CURS SEGON CURS
Educació Física

Llengua Castellana

Llengua Catalana

Filosofia

Anglès o Francès

Religió o Activitat d'Estudi

Història

Llengua i Literatura Castellana

Llengua i Literatura Catalana

Anglès o Francès




b) Matèries pròpies de modalitat

Aquesta modalitat està organitzada en el nostre centre en una única opció : Ciències i Enginyeria.

Els alumnes que triïn aquesta opció hauran de cursar obligatòriament les matèries específiques que a primer i segon curs són:



PRIMER CURS SEGON CURS
Matemàtiques I

Física i Química

Tecnologia Industrial I

Matemàtiques II

Física

Dibuix Tècnic

 

Aquesta modalitat està organitzada en el nostre centre en una única opció : Ciències i Enginyeria.

 

Els alumnes que triin aquesta opció hauran de cursar obligatòriament les matèries específiques que a primer i segon curs són:


Primer curs Segon Curs
Matemàtiques I

Física i Química

Biologia i Geologia

Matemàtiques II

Química

Bilogia


Aquesta modalitat s' organitza en dues opcions;

A segon curs l'opció de Ciències Socials inclou dues variants: