Wat is Autisme

Autisme,in zichzelf gekeerd zijn,is een ernstige handicap. Autistische kinderen en volwassenen hebben problemen op psychisch,sociaal en motorisch gebied. Toch is aan hun uiterlijk meestal niets bijzonders te zien.

Een autistisch kind begrijpt niet veel van de wereld om hem heen. Hij zoekt nauwelijks contact met mensen en dingen in zijn omgeving of doet dat op een vreemde manier. Hij kijkt andere meestal niet of slechts even aan. Hij praat vaak niet of nauwelijks of begrijpt niet wat anderen tegen hem zeggen. Het ene autistische kind is echter het andere niet. Er zijn ook kinderen die juist erg veel praten, maar het is vaak meer een stortvloed van woorden, dan dat er werkelijk iets gezegd wordt. Het is voor hen echt moeilijk om echt met een ander te communiceren. Autistische kinderen hebben meestal geen besef wat de ander denkt en bedoelt, van wat er in de ander omgaat.

De kinderen vertonen dikwijls vreemd en storend gedrag. Zo kunnen ze druk bewegen, springen,wiegen of met de handen wapperen. Anderen zitten stil in een hoekje. Autisten hebben een overdreven belangstelling voor bepaalde voorwerpen of onderwerpen en ontwikkelen vaak zeer vaste gewoonten. Veel van de onlogische angsten van deze kinderen hebben te maken met hun moeite met veranderingen. Autisten kunnen slecht tegen veranderingen en hebben daardoor veel behoefte aan regelmaat. Wanneer die regelmaat plotseling doorbroken wordt, kunnen ze enorme huil- of driftbuien krijgen.

Er zijn veel autistische kinderen die verstandelijk gehandicapt zijn, andere hebben een normale tot hoge intelligentie. Autisme komt voor bij alle lagen van de bevolking en bij heel verschillende kindere. De kinderen zelf vertonen vaak verschillend gedrag. Zo kunnen ze in de ene situatie heel beleefd en ernstig zijn en op een ander moment vreselijk tekeer gaan. Hierdoor en vanwege hun vaak normale intelligentie en uiterlijk is het gevaar groot dat er van autisten veel meer verwacht wordt dan zij kunnen bieden.

Autisme komt voor bij vier 'a vijf op de 10.000 mensen. Aan autisme verwante contactstoornissen komen nog veel meer voor.De oorzaak ervan staat nog steeds niet vast.De meeste onderzoeken wijzen uit dat autistisch gedrag het gevolg is van een organische hersenstoornis. De oorzaak ligt in elk geval NIET bij de OUDERS of de OPVOEDING

Terug naar de hoofdpagina