Вимоги щодо надання російській мові статусу другої офіційної походять від незнання української історії і культури

До Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадія Удовенка звернувся мешканець м. Бровари В. Ф. з листом, в якому висловлює думку, що російська мова повинна стати в Україні другою офіційною. Серед іншого, пан В. Ф. зазначав, що українська мова є мовою малочисельної групи людей, одномовність нібито завадить знайомству зі світовою культурою і т.п. Геннадієм Удовенком направлено наступну відповідь громадянину:

Шановний В. Ф.,

Ваше звернення щодо надання російській мові статусу офіційної, як другої державної, надіслано на розгляд до Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності за належністю.

Водночас, уважно ознайомившись з висловленими Вами пропозиціями, не можу погодитися з твердженням про те, що українська мова, будучи мовою титульної нації і яка визнана Конституцією державною, є мовою малочисельної групи людей.

Ваше надто вузьке розуміння цього питання дає мені змогу, як політику і громадському діячеві, порадити Вам, перш ніж висловлювати подібні категоричні оцінки, поцікавитися історією українського народу, розвитком української мови, що визнана багатьма вченими однією з найстародавніших у людській цивілізації. Очевидно і це дало можливість цій мові і носієві її - народові - попри всі намагання російського царату і комуністичного тоталітаризму не асимілюватися з іншими слов'янськими мовами, а, навпаки, дати світові таких геніїв як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Олесь Гончар, Василь Стус, Ліна Костенко. І цей список творців української мови, що увійшли у світову скарбницю, можна продовжити.

Проте третє тисячоліття пропонує людині для розширення меж спілкування знати не лише рідну мову, а й мови інших народів. І це прикмета часу.

Щодо російської мови, то вона знана в Українській державі. Межі її використання надто широкі. Згадаймо лише те, що в Україні діє велика мережа шкіл з російською мовою навчання (із 6 млн. учнів загальноосвітніх шкіл 1 млн. 600 тис. навчаються російською мовою). Видання книг здійснюється переважно російською мовою. Засоби масової інформації (преса, радіо, телебачення) мають велику кількість годин мовлення російською мовою. Хіба це не є свідченням поваги до мови російського народу?

Враховуючи історичні обставини та сучасний стан з українською мовою, наша держава відповідно до Конституції України має забезпечити її захист і вільний розвиток, як це робиться у всіх країнах світу.

Сподіваюсь, що моя відповідь не образить Ваших національних почуттів, а навпаки знайде підтримку і розуміння.

Бажаю Вам і Вашій родині благополуччя.

Використання матеріалів сторінки вітається, посилання на http://www.oocities.org/hennadiy_udovenko при цьому обов'язкове.

Дешевий і сердитий дизайн цієї сторінки © 2003-2004 Мирослава Лузіна,
помічник-консультант Г. Удовенка.
З питаннями і пропозиціями пишіть .



 Якщо Вам заважає реклама Yahoo, скористайтесь браузером Opera